Έκθεση: Το μούσι ως μούσα

Η λατρεία της γενειάδας γίνεται τέχνη, απαθανατίζεται από τον φωτογράφο Brock Elbank και εκτίθεται στο Somerset House στο Λονδίνο ως τις 29 Μαρτίου.

Miles Better-Ricki Hall

Αριστερά: Η γεωμετρία των ιαπωνικών tattοos του 42 χρονου καλλιτέχνη Miles Better ταιριάζει ταμάμ με το καλοχτενισμένο γένι. Δεξιά: Οι ναύτες αγαπούσαν τα μούσια… Το διεθνούς φήμης μοντέλο Ricki Hall ποζάρει ως δανδής ναύτης.

Η τέχνη της επιμελημένης γενειάδας βρίσκει τη θέση της στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας για καλό σκοπό. Άνδρες από όλον τον κόσμο ταξίδεψαν στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να ποζάρουν μπροστά στο φακό του Brock Elbank και να επιδείξουν το γιατί το μούσι υπήρξε ανά τους αιώνες δείγμα ανδρισμού, σεξουαλικότητας και γοητείας.

Στη συγκεκριμένη φωτογράφιση, όμως, υπάρχει και άλλος στόχος, ο οποίος είναι η περαιτέρω ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο του δέρματος. Έτσι εικόνες νέων ή ώριμων ανδρών, διασήμων και μη, ακόμη και μιας γυναίκας που αφήνει μούσι από τα 16 της, όταν διαγνώστηκε να πάσχει από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, παγιδεύονται από τον φακό του Elbank και εκτίθενται στο Somerset House από τις 5 έως τις 29 Μαρτίου.

Ο βετεράνος του μόντελινγκ Nick Wooster, το πρόσωπο της Calvin Klein και της Polo Ralph Lauren, πάντα γοητευτικός και στα 50 του, με επιμελώς φροντισμένο μούσι.

Ο βετεράνος του μόντελινγκ Nick Wooster, το πρόσωπο της Calvin Klein και της Polo Ralph Lauren, πάντα γοητευτικός και στα 50 του, με επιμελώς φροντισμένο μούσι.

60 γενειοφόροι ενέπνευσαν τον φωτογράφο, με αποτέλεσμα μούσια καλοταγιαρισμένα, επιμελώς ατημέλητα, εικόνες ανδρών ματαιόδοξων, ναΐφ, εκκεντρικών, τρισέγγονα του Ρασπούτιν, απόγονοι των Βίκινγκς να γίνονται αντικείμενα τέχνης και σύμβολα μιας παγκόσμιας καμπάνιας.

Εικόνες ανδρών ματαιόδοξων, ναΐφ, εκκεντρικών, τρισέγγονα του Ρασπούτιν, απόγονοι των Βίκινγκς γίνονται αντικείμενα τέχνης και σύμβολα μιας παγκόσμιας καμπάνιας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Elbank φωτογράφισε έναν άνδρα με μούσι για ένα αυστραλιανό περιοδικό. Το concept έγινε viral στα social media και έτσι άρχισε να αναζητά γενειοφόρους προς φωτογράφιση. Αυτό τον έφερε σε επαφή με τον Jimmy Niggles, ο οποίος έχει οργανώσει μια φιλανθρωπική καμπάνια, με σκοπό να συγκεντρώσει 500.000 λίρες Αγγλίας υπέρ της έρευνας για τον καρκίνο του δέρματος. Ο Niggles ξεκίνησε την εκστρατεία όταν ο καλύτερός του φίλος πέθανε από την ασθένεια. Συμβολικά αποφάσισε να αφήσει μούσι, το οποίο υποστηρίζει ότι θα ξυρίσει μόνο όταν επιτευχθεί ο σκοπός του.

Αριστερά: Ο 28χρονος Αμερικανός από τη Φλώριδα Brandon Baker έχει τρία χρόνια να ξυριστεί και συνεχίζει ακάθεκτος μέχρι να δει πού θα φτάσει. Δεξιά: Ο εμπνευστής της καμπάνιας Jimmy Niggles δεν θα αποχωριστεί το μούσι του μέχρι να πετύχει το στόχο του.

Αριστερά: Ο 28χρονος Αμερικανός από τη Φλώριδα Brandon Baker έχει τρία χρόνια να ξυριστεί και συνεχίζει ακάθεκτος μέχρι να δει πού θα φτάσει. Δεξιά: Ο εμπνευστής της καμπάνιας Jimmy Niggles δεν θα αποχωριστεί το μούσι του μέχρι να πετύχει το στόχο του.

Στην προσπάθειά του να συμβάλει μέσω της τέχνης του στην προώθηση της καμπάνιας του Niggles, o Elbank δημιούργησε το #Project60, για το οποίο θα φωτογράφιζε αποκλειστικά γενειοφόρους. Η ανταπόκριση υπήρξε τεράστια και από τους 1.200 υποψήφιους επιλέχθηκαν τελικά οι 60 που παρουσιάζονται στην έκθεση του Λονδίνου.

Αριστερά: Τα tattoos του μοντέλου Billy Huxley άφησαν ακάλυπτο μόνο το πρόσωπό του. Για να πέφτει το μάτι στο προσεγμένο μούσι. Δεξιά: Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Βρετανός ηθοποιός John Hurt βγαλμένος από τα μπουντρούμια του "Εξπρές του μεσονυχτίου".

Αριστερά: Τα tattoos του μοντέλου Billy Huxley άφησαν ακάλυπτο μόνο το πρόσωπό του. Για να πέφτει το μάτι στο προσεγμένο μούσι. Δεξιά: Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Βρετανός ηθοποιός John Hurt βγαλμένος από τα μπουντρούμια του “Εξπρές του μεσονυχτίου”.

Σημειωτέον ότι το beard-boom των τελευταίων ετών έκανε τους ειδικούς να μελετήσουν το φαινόμενο και από ιατρικής σκοπιάς, τεκμηριώνοντας ότι το μούσι κάνει καλό στην υγεία, καθώς προστατεύει τους έχοντες από την υπεριώδη ακτινοβολία και προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος. Φαίνεται, λοιπόν, ότι όσο μεγαλύτερη περιοχή δέρματος καλύπτεται από μούσι τόσο μειώνονται οι πιθανότητες προσβολής από κάποιον δερματικό καρκίνο. Συνεπώς, εκτός από γοητευτικό trend το μούσι κάνει καλό στη υγεία.

 

Δείτε ακόμα: Ελισάβετ Κατσαμάκη – Από μοντέλο, φωτογράφος.

Button to top