Andro Top 5

Ο δημιουργός της ταινίας animation «Αll You Can Eat», είναι Έλληνας και μάλιστα νέος σε ηλικία. Πρόκειται για τον Δημήτρη Αρμενάκη. Η ταινία είναι ευκρινές και καίριο σχόλιο για την υπερκατανάλωση. Η έμπνευσή του έρχεται από την Αθήνα, αλλά η οπτική του είναι παγκόσμια. Η ταινία, που προβλήθηκε σε περισσότερα από σαράντα φεστιβάλ και πρόσφατα απέσπασε το βραβείο «Στράτος Στασινός» ως καλύτερη φοιτητική ταινία κινουμένων σχεδίων από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ASIFA Hellas. Αξίζει να προβληματιστούμε. 

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Είναι κάτι παραπάνω από απλά όργανα γραφής. Από το 1906, οπότε και ιδρύθηκε η Montblanc, δεν έχει σταματήσει να εμπνέει τους σημαντικούς δημιουργούς. Το συλλεκτικό λεύκωμα του οίκου Assouline αποτίνει φόρο τιμής σε έναν οίκο που μετέτρεψε τη γραφή σε σπάνια τέχνη.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Όπως την έχουν κρατήσει ανεξίτηλα στη μνήμη τους: στις πρώτες τάξεις του σχολείου, με τις σταγόνες της βροχής στα μάτια της, με τις σειρήνες μέσα στην ομίχλη, με το φως να πέφτει στο μάγουλό της... Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα –και πιο αντιπροσωπευτικά– ποιήματα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Βρετανός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Βασιλικής Όπερας της Δανίας μιλάει αποκλειστικά στον Δημήτρη Κιουσόπουλο. Μιλάει για τις αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία στα καλλιτεχνικά προγράμματα, την αγάπη του για την όπερα και τον Μπαχ, για τον τρόπο που σκηνοθετεί και για την εμπειρία του στην Αθήνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ποιος Εξορκιστής και ποιος Φρέντι Κρούγκερ; Μπρος στον ιδιοφυή Χάνιμπαλ Λέκτερ όλοι οι υπόλοιποι «κακοί» του κινηματογράφου μοιάζουν σε μειράκια. Υπάρχει εξήγηση γιατί η συγκεκριμένη ταινία, έπειτα από 30 χρόνια, παραμένει αξεπέραστη στο είδος της.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Είναι ο ζωγράφος που έχει δημιουργήσει πάνω από 6.000 ηδυπαθή σχέδια με μοναδικό αντικείμενο το γυναικείο σώμα σ’ όλες του τις στάσεις. Πέθανε σαν σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 1918. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

O βραβευμένος δημοσιογράφος και παιδαγωγός Stephen Spotswood κάνει εντυπωσιακό συγγραφικό ντεμπούτο με το βιβλίο του «Η τύχη ευνοεί τους νεκρούς» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bell. Το μυστήριο και η νουάρ ατμόσφαιρα φημίζουν έντονα Αγκάθα Κρίστι και Σέρλοκ Χολμς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γάμπες στον αέρα και ψηλά τακούνια, τσιγάρα και lip gloss, πέρλες και μαστίγια. H φωτογράφος Ellen von Unwerth είναι ένας τρυφερός και ηδονοβλεπτικός φόρος τιμής στη θηλυκότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι αποκωδικοποιεί τον δρόμο προς την επιτυχία ο μεγάλος Γερμανός στοχαστής, στο βιβλίο του «No 13», που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι δαίμονες της συγγραφής, το σώμα που εξασθενεί, η απώλεια του πατέρα του, η σχέση του με τη σύζυγό του, το τυχαίο στη ζωή και το πεπρωμένο του καθενός μας. Ο σημαντικός αμερικανός συγγραφέας γίνεται σήμερα 74 ετών και έχει να μας πει -και να μας διηγηθεί- πολλά για το νόημα της ζωής.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Σκάλες, παιδιά που παίζουν ανέμελα, παράθυρα, κουρτίνες. Κάθε φωτογραφία της Χλόης Ακριθάκη, κόρης του Αλέξη Ακριθάκη, συναντιέται με μια ιστορία της συγγραφέως Βίβιαν Πλουμπή - Αβραμίδου. Η έκθεση «ΦΩΤΟγραφίες» φιλοξενείται στην Γκαλερί «7». Την επισκέφτηκε ο Γιάννης Σκορδάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αθυρόστομος, υπερσεξουαλικός και φετιχιστής, ο συγγραφέας του «Οδυσσέα» γινόταν ένας μανιασμένος ερωτιδέας όταν έστελνε γράμματα στην αγαπημένη του Νόρα. Ο Τζέιμς Τζόυς γεννήθηκε σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 1882.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι Νέοι Ποιητές

Θοδωρής Πανάγος, «Και για την ομορφιά»

Η ποίηση στα χρόνια της κρίσης, μέσα από ανέκδοτη δουλειά των πιο ταλαντούχων νέων ποιητών μας.

Button to top