Όπως το έχουν αποτυπώσει στα βιβλία τους: στεφανωμένο με άνθη κερασιάς, ανύποπτο στο χρώμα του Απρίλη, μες στις βρεγμένες παπαρούνες μιας Πρωτομαγιάς... Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα –και πιο αντιπροσωπευτικά–ποιήματα.
Πριν από λίγες ημέρες γιόρτασε τα 56α γενέθλιά της. Το πρώην σουπερμόντελ έκανε δώρο στον εαυτό της και σ' εμάς μια άκρως αισθησιακή φωτογράφιση για την τσέχικη Vogue. Τύφλα να έχουν οι πιτσιρίκες.
Ποιος ήταν ο ζωγράφος Balthus που έφυγε από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου του 2001; Κάποιος κομψευάμενος με κιμονό, ένας εκκεντρικός και ασεβής που ζωγράφιζε «λολίτες»; Ή ένας μονήρης, απαιτητικός αριστοκράτης; Ένας ερωτόληπτος ή ένας ασκητής; Μάλλον ένα κάστρο φτιαγμένο από μετάξι και σιωπή, απ’ όπου πότε-πότε στέλνονταν κάποια μηνύματα στον κόσμο.
To 2013 είχε βγει στους κινηματογράφους η ταινία του Spike Jonze «Her». Ακόμη κι αν δεν την θυμάστε πολύ καλά, αποκλείεται να μην σας είχε μείνει το μεθυστικό πιάνο του σάουντρακ. Ήταν μια αξιοπρόσεκτη συνεργασία των Arcade Fire με τον συνθέτη Owen Pallett. Oκτώ χρόνια μετά, το σάουντρακ της ταινίας βγήκε, πλέον, σε δίσκο. Για να μας θυμίσει την ηδύτητα των συνθέσεων, το αίσθημα των πεσμένων φύλλων ενός φθινοπώρου, της αγάπης που χάνεται και που λυτρώνει. Να σημειωθεί πως το σάουντρακ της ταινίας είναι προταθεί στα Όσκαρ του 2014 στην κατηγορία «Best Original Score».
Χρειάστηκε να περάσουν 5ο χρόνια για να βγει σε δίσκο μια από τις εμβληματικότερες συναυλίες του Neil Young, το «Young Shakespeare». Η συναυλία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1971 στο Shakespeare Theater στο Στράτφορντ του Κονέκτικατ και, πλέον, κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες ως ζωντανό άλμπουμ και κινηματογραφημένο κονσέρτο. Η συναυλία κινηματογραφήθηκε από ένα γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο, αλλά οι μπομπίνες είχαν έως προσφάτως παραμείνει φυλαγμένες επί πέντε δεκαετίες.
Η ποίηση στα χρόνια της κρίσης, μέσα από ανέκδοτη δουλειά των πιο ταλαντούχων νέων ποιητών μας.