Andro Top 5

Χάρη σε μια ιδιωτική χορηγία θα προβάλλονται όλο τον Ιούνιο είκοσι μεσημεριανές συναυλίες. Μια χαρακτηριστική παράδοση της Βρετανίας που τώρα θα είναι «ανοιχτή» σε όλους. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια στη Μινεάπολη, έπειτα από τη δολοφονία του George Floyd από λευκό αστυνομικό, θυμόμαστε όσα έγραφε ο συγγραφέας Τζέιμς Μπόλντουιν, μια σημαντική μορφή της αφροαμερικανικής κοινότητας, για το φυλετικό ζήτημα στη χώρα του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το ντοκιμαντέρ που προβάλει η συνδρομητική πλατφόρμα είναι μια κατάδυση στον κόσμο απάνθρωπου κυνισμού και εκμετάλλευσης του αμερικανού κροίσου που αυτοκτόνησε (;) στη φυλακή υπόδικος για βιασμό και trafficking ανηλίκων. Αυτή τη φορά το λόγο έχουν τα θύματά του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Θυμόμαστε τον σημαντικό Έλληνα ποιητή που πέθανε σαν σήμερα, 25 Μαΐου 2011, με τρία ποιήματά του από την σπάνιας συγκίνησης ποιητική συλλογή του «Βαθέος γήρατος».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ενάμισης αιώνας έχει περάσει από τότε που πέθανε ο Σίγκμουντ Φρόυντ και η ψυχανάλυση αντέχει. Έγινε καρικατούρα, εκλαϊκεύτηκε, αλλά τούτος ο επισκέπτης του σκότους παραμένει ενεργός. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Αυτός ο περίπατος, που έχω κάνει άπειρες φορές, πάντοτε με την ίδια λαχτάρα, κρύβει αμέτρητες εκπλήξεις, καινούργια θαύματα και νέες εμπειρίες», γράφει ο συγγραφέας και ζωγράφος Αλέξανδρος Ίσαρης για τον αγαπημένο του Οξύλιθο στην Εύβοια.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πιο επίκαιρο από ποτέ, το βιβλίο του Εμμανουήλ Λυκούδη, γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, περιγράφει με δραματικούς τόνους πώς έπληξε η πανούκλα την Αθήνα και τον Πειραιά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Συγγραφέας που έλεγε για τον εαυτό του: «Είμαι ένας άνθρωπος που υποφέρει και γράφει για να υποφέρει περισσότερο». Αντιφατικός όπως όλοι οι σπουδαίοι. Σταρ και χολερικός ταυτόχρονα. Καταθλιπτικός, αλλά και αγαπημένος ρεπόρτερ του Life. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένα μοναδικό αφιέρωμα από τον επίσημο φωτογράφο και δημιουργικό συνεργάτη του David Bowie, Mick Rock. To λεύκωμα αναμένεται από τις εκδόσεις Taschen.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Κασοβίτς μάς παρέδωσε μια ταινία που προβλήθηκε σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια στις Κάννες, άκρως τολμηρή, ρεαλιστική και με μιαν διαύγεια προφητείας για την άλογη βία που γνωρίζουν οι μεγαλουπόλεις του δυτικού κόσμου. Ένα σκοτεινό έπος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Απέναντι στα νέα δεδομένα του κορωνοϊού, η φετινή έκδοση του φεστιβάλ που ξεκίνησε το 1953 στη γραφική πόλη της Νορβηγίας θα γίνει κανονικότατα και ψηφιακά, έστω και χωρίς τη φυσική παρουσία των θεατών.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Θυμόμαστε το πυρίκαυστο βιβλίο του Λεοπόλδου φον Ζάχερ Μαζόχ που έχει εμπνεύσει ουκ ολίγα φετιχιστικά σκηνικά και έχει δώσει το όνομά του στον μαζοχισμό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι Νέοι Ποιητές

Θοδωρής Πανάγος, «Και για την ομορφιά»

Η ποίηση στα χρόνια της κρίσης, μέσα από ανέκδοτη δουλειά των πιο ταλαντούχων νέων ποιητών μας.

Button to top