Πιο δημοφιλή

Έπειτα από αρκετούς μήνες με κλειστές πόρτες λόγω της πανδημίας, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επαναλειτουργεί από αύριο (14/5) για το κοινό και μάλιστα με μια έκθεση υψηλής αισθητικής που αποτελείται από τα κεραμικά γλυπτά του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, Sterling Ruby.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Mε την ελπίδα πως τα μουσεία θα ανοίξουν άμεσα, το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει τις διαδικτυακές περιηγήσεις στις συλλογές του. Αυτή τη φορά, στο πλαίσιο της σειράς Close Ups Season #2, ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, επιμελητής της Πινακοθήκης Γκίκα επιλέγει να μας μιλήσει για το έργο του Φώτη Κόντογλου «Αίας και Οδυσσέας» που φιλοτεχνήθηκε το 1935 και ενσωματώνει τις βασικές αρχές της Ελληνικής τέχνης του Μεσοπολέμου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο σπουδαίος έλληνας ζωγράφος γράφει στη δυσεύρετη πλέον τριλογία του με τίτλο «Αλέκος Φασιανός» για την έννοια της σημερινής ελληνικότητας, τα ρούχα που φοράμε, τον λανθασμένο τρόπο που έχουν χτιστεί οι πολυκατοικίες στην Αθήνα και δοξάζει το ελληνικό αεράκι κόντρα στο αιρκοντίσιον.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο φιλοσοφημένος εικαστικός μιλάει στο Andro για τα «κλειδιά» της δημιουργίας του, τα πνευματικά ταξίδια του στην Ινδία, τις ενοράσεις του, την επίδραση των social media, αλλά την επιλογή μεταξύ «παραδείσου» και «κόλασης». Συνέντευξη στον Γιάννη Σκορδά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο εικαστικός Ηλίας Παπαηλιάκης σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση και τον Δήμο Αθηναίων δημιούργησε ένα γιγαντιαίο έργο στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο και γίνεται, πλέον, το σύμβολο μιας εποχής όπου η εγγύτητα και το φιλί είναι για πολλούς απαγορευμένοι καρποί.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ποιος ήταν ο ζωγράφος Balthus που έφυγε από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου του 2001; Κάποιος κομψευάμενος με κιμονό, ένας εκκεντρικός και ασεβής που ζωγράφιζε «λολίτες»; Ή ένας μονήρης, απαιτητικός αριστοκράτης; Ένας ερωτόληπτος ή ένας ασκητής; Μάλλον ένα κάστρο φτιαγμένο από μετάξι και σιωπή, απ’ όπου πότε-πότε στέλνονταν κάποια μηνύματα στον κόσμο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τον Σεπτέμβριο: Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών συνδιοργανώνουν τη μεγάλη επετειακή έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία». Όλη η πορεία από το όνειρο στην καταστροφή μέσα από σπάνιο υλικό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

To Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει (διαδικτυακά επί του παρόντος) 60 σπάνια αντικείμενα της συλλογής των Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, τα οποία συνομιλούν με το αρχαιοελληνικό κλέος και τον φιλελληνισμό, δύο ρεύματα που έδωσαν ώθηση στον Αγώνα του 1821.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

O Kαραγκιόζης φορώντας μάσκα. Ο Μπάτμαν οδηγώντας ένα φορτηγό γεμάτο καρπούζια. Σούπερ ήρωες που γίνονται «beautiful losers». Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη Σπύρου Αγγελόπουλου που εγκαινιάζεται αύριο (19/3) διαδικτυακά στην γκαλερί «Δύο Χωριά» είναι ένα freak show που πηγαίνει κόντρα στην κατήφεια σκορπώντας γέλιο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στην παλαιά Αθήνα, τότε που ούτε πολύβουη ήταν ούτε κινδύνευε από ιούς. Η φωτογραφική ματιά της Κατερίνας Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου αποτυπώνεται σε ένα λεύκωμα που μοιάζει με ασπρόμαυρο «στοπ-καρέ» μιας άλλη εποχής.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα. Είναι η σημαντικότερη έκθεση που έχει διοργανώσει το Μουσείο Μπενάκη και η μεγαλύτερη έκθεση για τον νεότερο Ελληνισμό που έχει παρουσιασθεί ποτέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Φάρσα ή μια νέα μορφή δημόσιου «διαλόγου»; Η ιδιοφυής, αντισυστημική κολεκτίβα που ταράζει τον χώρο της τέχνης MSCHF αγόρασε ένα τετράποδο ρομπότ, το οποίο θα μπορεί να «πυροβολεί» με paintball πίνακες ζωγραφικής κατ' εντολή του κοινού. Γράφει ο Γιάννης Σκορδάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top