Πιο δημοφιλή

Όπως το θυμούνται κάποιο καλοκαίρι: στη σκιά ενός πεύκου στο νησί, στη χρυσή αμμουδιά, κάτω απ’ την επιφάνεια του νερού... Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα –και πιο αντιπροσωπευτικά– ποιήματα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η ομάδα Greek Instagramers Events και οι Εκδόσεις BELL κυκλοφόρησαν πρόσφατα ένα εξαιρετικό λεύκωμα-ύμνο στα ελληνικά χωριά. Το #my_greece: villages περιλαμβάνει 270 εικόνες από 270 χωριά της χώρας μας. Μια περιήγηση όπου οι μνήμες ενώνονται με το παρόν. Τα έσοδα της έκδοσης θα δοθούν στην Ένωση «Μαζί για το παιδί».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι μιλούσε σ’ ένα του ποίημα ο Λέναρντ Κόεν για τη γυναίκα που ερωτεύτηκε στην Ύδρα του ’60 και σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή και την τέχνη του. Το θυμόμαστε με αφορμή τα πέντε χρόνια σήμερα από τον θάνατό της, στις 28 Ιουλίου 2016.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου 1926, γεννήθηκε στο Ναύπλιο ο ποιητής Νίκος Καρούζος. Θυμόμαστε τι έλεγε για την ποίηση, το ποτό, την ελληνική κουζίνα, τη Μακρόνησο, τον Μπαχ και την Καινή Διαθήκη στην τελευταία του συνέντευξη πριν πεθάνει στον Κωνσταντίνο Αν. Θέμελη.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, αλλά και ποίηση. Αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά βιβλία της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής που σας προτείνουμε γι' αυτό το καλοκαίρι. Επιλέγει ο Διονύσης Μαρίνος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Θα μπορούσε να υπάρξει ένας Έλλην Τρούμαν Καπότε; Γιατί ενώ συμβαίνουν φοβερά εγκλήματα και στη χώρα μας, ελάχιστα από αυτά γίνονται αντικείμενο της λογοτεχνίας ή και του κινηματογράφου; Ο Πέτρος Δεμερτζής ερευνά την ελληνική ιδιαιτερότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι φίλοι του Μαρσέλ Προυστ –σήμερα συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του– «υποστήριζαν ομόφωνα σχεδόν ότι είχε υπάρξει πρότυπο συντρόφου, η ενσάρκωση όλων ανεξαιρέτως των αρετών της φιλίας», γράφει ο Αλαίν ντε Μποττόν στο βιβλίο του «Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Επιλέγουμε για εσάς 20 βιβλία ξένης λογοτεχνίας από τα καλύτερα της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής που αξίζει να σας κρατήσουν συντροφιά στις ήσυχες ημέρες των διακοπών σας. Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ενας «τζέντλεμαν-λωποδύτης» που τον εμπνεύστηκε ο δημοσιογράφος Μορίς Λεμπλάν και τον έκανε αυτομάτως μυθικό. Ένας δανδής με ημίψηλο, λευκά γάντια, κάπα, μονόκλ και λάτρης του ποδόγυρου. Στις μέρες μας, πάντως, χάρη στο Netflix ντύνεται πιο απλά, αλλά παραμένει μαγευτικός. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο οίκος Taschen παρουσιάζει σε ένα εκλεκτό λεύκωμα το παρασκήνιο από το ωραιότερο και το πιο γήινο πορτρέτο που γράφτηκε ποτέ για τον Φρανκ Σινάτρα. «Δράστης» ο δημοσιογράφος Gay Talese που χάρη στην επιμονή και το ταλέντο του κατάφερε μ' αυτό το κείμενο να εδραιώσει τη σχολή της Νέας Δημοσιογραφίας στις ΗΠΑ, στα μέσα του '60.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Όπως τον έχουν κρατήσει στη μνήμη τους: σε μια αμμουδιά, κάτω απ’ τον καυτό ήλιο, σ’ ένα κρεβάτι στο άγριο μεσημέρι, μπροστά στον αφρό μιας θάλασσας… Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα ποιήματα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με αφορμή τη γέννησή του σαν σήμερα, 26 Ιουνίου 1928, θυμίζουμε την «ερωτόπληκτη» ποιητική σύνθεση του Ηλία Πετρόπουλου με τίτλο «Το Σώμα» που όταν εκδόθηκε το 1972 του στοίχισε μια καταδίκη σε φυλάκιση.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top