Πιο δημοφιλή

Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα –και πιο αντιπροσωπευτικά– ποιήματα μέσα από τις σελίδες της νεότερης ελληνικής ποίησης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, σημειώνουμε ένα ιστορικό γεγονός μέγιστης σημασίας για το πώς αποκαλύφθηκαν οι θηριωδίες των ναζί στο Άουσβιτς και ποιο ήταν η πρώτη αντίδραση των Αμερικανών, έτσι όπως τα καταγράφει ο συγγραφέας Jack Fairweather στο βιβλίο του «Ο Εθελοντής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αυτό ήταν το τελευταίο γράμμα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στον αδερφό του Τεό, που έφυγε από τη ζωή 130 χρόνια πριν σαν σήμερα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Επιλέγουμε τρία από τα ωραιότερα ποιήματα μέσα απ’ το πρώτο βιβλίο του εξαίρετου ηθοποιού «Συμπληγάδες γενεθλίων», που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αδημοσίευτες φωτογραφίες, συνεντεύξεις ανθρώπων που μετείχαν στις ταινίες, αποκαλύψεις από τα γυρίσματα και άλλα πολλά που συνθέτουν τον κόσμο του 007. Οι εκδόσεις Taschen επανεκδίδουν το συλλεκτικό λεύκωμα με την προσθήκη υλικού από το πολυαναμενόμενο No Time To Die.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Εκατόν δέκα στρέμματα ήταν το πρώτο κομμάτι γης που αγόρασα, κάνοντας του κεφαλιού μου», αφηγείται ο Γιάννης Μπουτάρης στο βιβλίο του «Εξήντα χρόνια τρύγος...». «Ένας φλώρος του πανεπιστημίου ήμουν, άσχετος από καλλιέργεια γης. Εγώ παρ’ όλα αυτά ένιωθα ότι είχα κάνει κορυφαία κίνηση».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο δημιουργός ταινιών κινούμενων σχεδίων του Studio Ghibli, νικητής πολλών Όσκαρ και ζωντανός εθνικός θησαυρός για την Ιαπωνία Χαγιάο Μιγιαζάκι –σήμερα γίνεται 80 ετών– αποδεικνύει απαράμιλλα πως όχι. Διαβάστε κι εμπνευσθείτε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Υπήρξε ιδιαίτερος και αιρετικός. Με αφορμή τη γέννησή του σαν σήμερα, 1 Ιανουαρίου 1934, θυμόμαστε ένα χαρακτηριστικό κείμενό του που μιλάει για τους «νοικοκυραίους», τον καπιταλισμό, τον Μαρξ και την αριστερή βλακεία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από αυτό το κείμενο που είχε γράψει ο κορυφαίος συνθέτης, κι όμως τα λόγια του εξακολουθούν να αποτελούν τροφή για σκέψη. Τι σημαίνουν, πραγματικά, τα Χριστούγεννα για τον σύγχρονο άνθρωπο;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με ποιο αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένος ο Κέβιν Κόστνερ, ο Σακίλ Ο' Νιλ ή ο Ραλφ Λόρεν; Ο συγγραφέας και φωτογράφος Matt Hranek συγκέντρωσε 40 εκλεκτά δείγματα συλλεκτικών αυτοκινήτων παρουσιάζοντας, παράλληλα, και τις ιστορίες που τα συνδέει με τους ιδιοκτήτες τους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με αφορμή τον θάνατό του, σαν σήμερα 26 Δεκεμβρίου 1997, θυμόμαστε τι έγραφε ο σημαντικός έλληνας φιλόσοφος για τις αρχαιοελληνικές έννοιες της φιλίας και της αγάπης και πώς αυτές αλλοιώθηκαν από τον χριστιανισμό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι έχει χαραχτεί στη μνήμη τους: μπρος στην έναστρη νύχτα, στο παράθυρο με τα χιλιάδες φώτα της πλατείας, στα παιδιά που λένε τα κάλαντα, σ’ ένα δάσος στο Πήλιο, στον χρόνο που κινείται αντίστροφα στο Ζάλτσμπουργκ. Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα ποιήματα – μαζί με μουσικές στο πνεύμα των ημερών.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top