Πιο δημοφιλή

«Τι πρέπει να τρώμε στις διακοπές; Πώς συναινεί στο διαιτολόγιο του ελληνικού θέρους ο απότομος βράχος ή η νωχελική άμμος;». Από το βιβλίο του Απίκιου «Πέννες με μελάνι» – 15 χρόνια φέτος από την έκδοσή του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Πέρασε ο καιρός –εκεί στα χρόνια του ’60– που το βαπόρι στεκόταν στη μέση του λιμανιού, σαν να μην τολμούσε να πλησιάσει στην αποβάθρα. Τότε μάλιστα! Είχες την αίσθηση πως όλα μπορούσαν να συμβούν. Τώρα ξέρεις: από τη στιγμή που θα σφυρίξει το πλοίο έχεις μόλις λίγα λεπτά καιρό – και τι να πρωτοκοιτάξεις...».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι εμπνέει τη νεοελληνική ποίηση ο τραγουδιστής του θέρους. Αυτά είναι δέκα από τα ωραιότερα –και πιο αντιπροσωπευτικά– ποιήματα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αστυνομικά, τρόμου, θρίλερ, νουάρ ή pulp. Διαλέγουμε 20 από τα κλασικά best sellers του καλοκαιριού για τους λάτρεις της αδρεναλίνης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι, στις 29 Ιουλίου 1890, άφησε την τελευταία του πνοή ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ στα χέρια του αγαπημένου του αδελφού Τεό. Σχεδόν έξι μήνες μετά, καταβεβλημένος απ’ την απέραντη θλίψη του, πέθανε κι αυτός. Τα δυο αδέλφια θάφτηκαν πλάι πλάι – αχώριστα όπως και στη ζωή– στο κοιμητήριο της Ωβέρ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Επιλέγουμε 20 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή για τις ήσυχες ημέρες του επερχόμενου Αυγούστου. Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Πέντε ορχηστρικές συνθέσεις. Πέντε κομμάτια, αυτό είναι όλο», γράφει ο Μάκης Μαλαφέκας για το άλμπουμ «Sketches of Spain», που κυκλοφόρησε στις 18 Ιουλίου 1960. «Η ερμηνεία όμως του Μάιλς είναι σαρωτική. Όλη η Ισπανία βρίσκεται εκεί, οτιδήποτε μπορεί κανείς να σκεφτεί ή να διανοηθεί για την Ισπανία».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Νίκος Δήμου θυμάται πώς, μετά από τρεις τραυματικές εμπειρίες στη θάλασσα –στην παιδική και την εφηβική του ηλικία– φώλιασε μέσα του ο φόβος γι’ αυτήν. «Στις παραλίες πηγαίνω κατά μήκος της ακτής. Ονομάζω τον εαυτό μου περιπατητή της θάλασσας», εξομολογείται.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Επιλέγουμε 20 βιβλία ξένης λογοτεχνίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή που θα σας κρατήσουν άριστη συντροφιά στην παραλία ή όπου αλλού θα διαλέξετε να τα διαβάσετε. Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Όπως το έχουν κρατήσει στη μνήμη τους, «γυμνό στην αμμουδιά», «στο θερινόν αφρό», «στο θλιμμένο σούρουπο», «πίσω απ’ τις θίνες των αμμόλοφων», «μες στο νερό που αναδεύει τις γάμπες»... Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα νεοελληνικά ποιήματα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπορεί να έχουμε ταυτίσει το νησί ως τον πόλο έλξης των clubbers και των ξέφρενων πάρτι (το αντίπαλον δέον της Μυκόνου), ωστόσο το λεύκωμα του οίκου Assouline μάς αποκαλύπτει την κρυμμένη και ουσιαστική ομορφιά του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Ο γιαλός της Μπάρκολα, δηλαδή ο δρόμος που εκτείνεται κατά μήκος της θάλασσας καθώς μπαίνεις στην Τεργέστη, απ’ όπου μπορείς να βουτήξεις ελεύθερα, είναι ένας τόπος που για μένα ταυτίζεται με το καλοκαίρι, την αληθινή εποχή της ζωής», γράφει ο κορυφαίος Ιταλός συγγραφέας Κλάουντιο Μάγκρις.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top