Εξωφρενική συλλεκτική έκδοση για τους Rolling Stones!

Η ultra έκδοση της Taschen για το συγκρότημα των συγκροτημάτων περιλαμβάνει στις 518 σελίδες της ανέκδοτες φωτογραφίες και αυτόγραφα της Αγίας Τετράδας (και όχι μόνο).

Γράφει : Ήρα Σινιγάλια

Hardcover in clamshell box

Το πακέτο της συλλεκτικής έκδοσης.

«Τους χρεώνω τους Stones» είχε πει κάποτε ένας φίλος, που δεν ενηλικιώθηκε ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα μας χρεώνουν οι Mick, Keith, Ronnie και Charlie, δηλαδή σύσσωμο το συγκρότημα. Η ταρίφα είναι στα €4.000 και αφορά στην ultra συλλεκτική έκδοση της Taschen, η οποία είναι αφιερωμένη στο γκρουπ που επέδρασε στην ιστορία της ροκ όσο η τυπογραφία στην ανάγνωση.

Mick Jagger (1973), signed by photographer David Bailey

Ο Μικ Τζάγκερ φωτογραφημένος από τον David Bailey (1973).

Εδώ δεν χρειάζονται επιχειρήματα, αλλά ήχοι: αρκεί να αναφερθούν κομμάτια που οι παλιότεροι τιμούν ως τοτέμ (Gimme Shelter) και οι νεότεροι ως ταμπού (Saint of me). Προσωπικά και ταπεινά στους Stones χρεώνω ένα άλμπουμ, το «Exile on the Main Street», και πάμε παρακάτω.

Ron Wood, Philadelphia 2013, by Jane Rose

Κιθ Ρίτσαρντς, Φιλαδέλφεια 2013, από Jane Rose.

Η εκπληκτική αυτή έκδοση, άρτι αφιχθείσα, στις 518 σελίδες της κάνει μια φωτογραφική κυρίως περατζάδα στα έργα και τις ημέρες των Rolling Stones, στην επίσημη εικονογραφημένη ιστορία τους, με πορτρέτα, ενσταντανέ και καρέ από τις συναυλίες τους, προσωπικές στιγμές, πλάκες.

Bent Rej Keith playing the piano (1965), signed by photographer Bent Rej, Archival pigment print on Hahnemühle Baryta paper

Ο Κιθ στα νιάτα του, παίζοντας πιάνο (1965). Φωτογράφος Bent Rej.

Απαθανατισμένοι από εξίσου ιερά τέρατα (και βλέμματα) της φωτογραφίας, όπως οι David Bailey, Peter Beard, Cecil Beaton, Bob Bonis, Anton Corbijn, Annie Leibovitz, Helmut Newton. Aλλά και από τους επίσημους φωτογράφους του γκρουπ, τους Ethan Russel, Bent Retj και τον ατμοσφαιρικό Gered Mankowitz, ο οποίος δούλεψε με τους Stones στις αρχές της καριέρας τους.

Αφιερωμένη εξαιρετικά στο γκρουπ που επέδρασε στην ιστορία της ροκ όσο η τυπογραφία στην ανάγνωση, με πρόλογο του Μπιλ Κλίντον.

Όμως, η κεφαλαιοποίηση του αειθαλούς συγκροτήματος δεν σταματάει εδώ: υπάρχουν 1.150 αντίτυπα με τα αυτόγραφα της Αγίας Τετράδας (αυτά είναι που τιμώνται στα €4.000). Εναλλακτικά η εκδότρια εταιρεία μερίμνησε και για ανυπόγραφα βιβλία στην αναμφιβόλως γήινη τιμή των €99,99.

Gered Mankowitz Smiling Buttons (1966), signed by photographer Gered Mankowitz C-print on archival paper 50 x 50 cm / 20 x 20 in. (paper size) Frame not included

Τα “Χαμογελαστά Κουμπιά” (1966), φωτογραφημένα από τον Gered Mankowitz.

Δεν ξέρω πόσο ελκυστικός φαντάζει ο πρόλογος του Bill Clinton, όμως ενδιαφέροντα είναι τα κείμενα των David Dalton, Waldemar Januszczak και Luc Sante που πλαισιώνουν το φωτογραφικό αυτό ταξίδι στη χώρα της αιώνιας ροκιάς (ενίοτε θνητής, γιατί σήμερα που γράφτηκε αυτό το κομμάτι πέθανε ο Joe –With a little help from my friends- Cocker).

Ethan Russell Mick Jagger and Keith Richards “laugh” (1972), signed by photographer Ethan Russell, Archival pigment print

Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς: “Γέλιο” (1972). Φωτό: Ethan Russell.

Σημειωτέον ότι έως τις 31 Ιανουαρίου 2015, στην γκαλερί της Taschen (Beverly Boulevard 8070) στο Λος Άντζελες, τρέχει η έκθεση «It’s Just A Shot Away», με φωτογραφίες του David Bailey.

// taschen.com

Anton Corbijn Like a Rolling Stone (1995), signed by photographer Anton Corbijn, Archival pigment print on Harman Fibre Art paper

“Like a Rolling Stone” (1995), από τον Anton Corbijn.

Hardcover in clamshell box

Το εξωφυλλάκι.

Hardcover in clamshell box

Από τις σελίδες του βαρύτιμου πονήματος.

Mick Jagger, New York, 2014

Μικ, Νέα Υόρκη, 2014.

Διαβάστε ακόμα: Βρέθηκε η τελευταία ταινία του Όρσον Ουέλς και θα προβληθεί τη νέα χρονιά.

 

Button to top