Το “Borgen” είναι δανέζικη τηλεοπτική σειρά πολιτικού δράματος που διεισδύει στον πολύπλοκο κόσμο της δανέζικης πολιτικής (φωτογραφία: netflix.com).

Πώς άραγε μπορεί να είναι κάτι πολιτικά ορθό, αξιοπρεπές και σεβαστό όταν ηθικά είναι ανάπηρο, προσβλητικό και χυδαίο; Όμως γνωρίζουμε πια ότι το να λέμε, δεν με απασχολούν τα τεκταινόμενα στον χώρο της πολιτικής, είναι σαν να παραιτούμαστε από την ίδια τη ζωή και σαν να αδιαφορούμε για τις επιπτώσεις των αποφάσεων των ιθυνόντων στις ζωές των παιδιών μας και των αγαπημένων μας. Και μην ξεχνάμε ότι η πολιτική έχει γεμίσει ανθρώπους που ζητιανεύουν, απαιτούν ή κλέβουν από αυτήν, ενώ η πολιτική έχει ανάγκη ανθρώπους οι οποίοι δεν τους είναι απαραίτητη.

Το “Borgen” είναι δανέζικη τηλεοπτική σειρά πολιτικού δράματος που διεισδύει στον πολύπλοκο κόσμο της δανέζικης πολιτικής, ενώ εξερευνά θέματα εξουσίας, ιδεαλισμού και προσωπικών θυσιών. Δημιουργός της σειράς είναι ο Άνταμ Πράις και συν-σεναριογράφοι οι Jeppe Gjervig Gram και Tobias Lindholm. Στη Δανία, Borgen, «Το Κάστρο», είναι η άτυπη ονομασία του  Ανακτόρου Κρίστιανσμποργκ μέσα στο οποίο συνυπάρχουν και λειτουργούν συμβολικά τα τρία τμήματα της δανικής εξουσία: της νομοθετικής με το Κοινοβούλιο, της εκτελεστικής εξουσίας με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, και της δικαστικής εξουσία με τη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι τρεις πρώτες κύκλοι του “Borgen” μας συστήνουν τη χαρισματική και αποφασιστική κεντρώα πολιτικό, Μπριγκίτε Νίμπορ την οποία υποδύεται η Σίντσε Μπάμπετ Κνούντσεν.

Οι τρεις πρώτες κύκλοι του “Borgen” μας συστήνουν τη χαρισματική και αποφασιστική κεντρώα πολιτικό, Μπριγκίτε Νίμπορ την οποία υποδύεται η Σίντσε Μπάμπετ Κνούντσεν. Με την έναρξη της σειράς, η Μπριγκίτε γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην πολιτική ιστορία της χώρας. Το ταξίδι της και οι αγώνες της για να πλοηγηθεί στο δύσκολο πολιτικό τοπίο αποτελούν την κεντρική αφήγηση της σειράς.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων κύκλων, το “Borgen” διερευνά τη περίπλοκη δυναμική της πολιτικής εξουσίας, την αντιπαλότητα, την εχθροπάθεια μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων, τις θεμιτές και αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούν στη διαδρομή για την εξουσία οι πολιτικοί σχηματισμοί καθώς και τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Η σειρά απεικονίζει επιδέξια τις εντάσεις και τους συμβιβασμούς που συχνά αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί, ενώ προσπαθούν να ισορροπήσουν την προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή. Ο χαρακτήρας της Birgitte, ειδικότερα, ενσαρκώνει τις προκλήσεις του να είσαι μητέρα και ηγέτης και τις θυσίες που πρέπει να κάνει για να διατηρήσει τα πολιτικά της ιδανικά.

Η σειρά  προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση των περιπλοκών της πολιτικής και της εξουσίας (φωτογραφία: netflix.com).

Η σειρά εμβαθύνει επίσης στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Η Μπιρζίτ Χιορτ Σόρενσεν ενσαρκώνει την Κατρίν Φένσμαρκ, μια ταλαντούχα και φιλόδοξη παρουσιάστρια ειδήσεων στο TV1. Καθώς η σειρά εξελίσσεται, η Κατρίν μπλέκεται στον πολιτικό ιστό, οδηγούμενη πολλές φορές σε συγκρούσεις συμφερόντων, ιδεολογικές αναμετρήσεις και ηθικά διλήμματα. Η σχέση μεταξύ των πολιτικών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα, αναδεικνύοντας την πολύπλοκη αλληλεπίδραση και διαπλοκή μεταξύ πολιτικής και δημοσιογραφίας.

Το “Borgen” πότε επιβεβαιώνει στις κακές στιγμές των πολιτικών και πότε διαψεύδει στις καλές τους.

Ένας άλλος σημαντικός χαρακτήρας είναι ο Κάσπερ Γιούλ (Γιόχαν Φίλιπ Άσμπαεκ)  ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος επικοινωνίας της πρωθυπουργού. Ο ρόλος του Κάσπερ διερευνά τις χειραγωγικές και στρατηγικές πτυχές της πολιτικής, καθώς κατασκευάζει και διαμορφώνει την αφήγηση για να προωθήσει την πολιτική ατζέντα των εντολέων  του. Ο χαρακτήρας του παρέχει μια λεπτή απεικόνιση των ηθικών συμβιβασμών που συχνά γίνονται παρασκηνιακά στην επιδίωξη της πολιτικής επιτυχίας.

Συνολικά, η σειρά  προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση των περιπλοκών της πολιτικής και της εξουσίας, αναδεικνύοντας τις προσωπικές θυσίες, τις σκοτεινές διαδρομές, τους πνιγηρούς συμβιβασμούς, κάποτε τις απάνθρωπες μεθόδους και τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις. Το “Borgen” πότε επιβεβαιώνει στις κακές στιγμές των πολιτικών και πότε διαψεύδει στις καλές τους, τα λόγια του Νίτσε ότι «Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς». Η σειρά πλέκει με τέχνη τους κόσμους της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης και των προσωπικών σχέσεων για να δημιουργήσει μια συναρπαστική ιστορία. Με τους καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες και τη ρέουσα αφήγηση, το “Borgen” παρουσιάζει μια λεπτή απεικόνιση του πολιτικού τοπίου, ενώ παράλληλα φωτίζει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης.

Στο επίκεντρο της επιτυχίας του Borgen βρίσκεται η εξαιρετική ερμηνεία της Σίντσε Μπάμπετ Κνούντσεν (φωτογραφία: netflix.com).

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της σειράς έγκειται στην ικανότητά της να συνδυάζει άψογα προσωπικές και πολιτικές αφηγήσεις. Το Borgen εξερευνά επιδέξια κάποιες φορές σε βάθος τη δυναμική της εξουσίας και τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί, ενώ παράλληλα εμβαθύνει στην προσωπική ζωή των χαρακτήρων του. Η σειρά πραγματεύεται διάφορα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως την ισότητα των φύλων, την ηθική των μέσων ενημέρωσης, τις σχέσεις πολιτικών και των δημοσιογράφων, τα ζητήματα ειρήνης στον κόσμο, τις σχέσεις αλληλεξαρτήσεις και τους διαγκωνισμούς της οικονομικής ελίτ με την πολιτική εξουσία και τις  προκλήσεις για  τη διατήρησης της ακεραιότητας σε ένα πολύπλοκο πολιτικό τοπίο.

Οι διάλογοι είναι αιχμηροί, έξυπνοι και ρεαλιστικοί, αποτυπώνοντας την ένταση των πολιτικών διαπραγματεύσεων, τις δυσκολίες, τις τριβές, τις συναισθηματικές εντάσεις και  τις αγωνίες των χαρακτήρων.

Η αφήγηση στο Borgen είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ισορροπώντας ανάμεσα σε περίπλοκες καταστάσεις και γνήσια ανάπτυξη χαρακτήρων. Οι διάλογοι είναι αιχμηροί, έξυπνοι και ρεαλιστικοί, αποτυπώνοντας την ένταση των πολιτικών διαπραγματεύσεων, τις δυσκολίες, τις τριβές, τις συναισθηματικές εντάσεις και  τις αγωνίες των χαρακτήρων. Η σειρά πλέκει με δεξιοτεχνία πολλαπλά ιστορικά τόξα, επιτρέποντας στο ταξίδι κάθε χαρακτήρα να εξελιχθεί οργανικά, διατηρώντας παράλληλα μια συνεκτική αφήγηση που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο.

Στο επίκεντρο της επιτυχίας του Borgen βρίσκεται η εξαιρετική ερμηνεία της Σίντσε Μπάμπετ Κνούντσεν, η οποία προσδίδει βάθος και αποχρώσεις στην ερμηνεία της Μπριγκίτε Νίμπορ. Η ερμηνεία της Κνούντσεν αποτυπώνει τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις εξωτερικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Νίμπορ καθώς περιηγείται στον ύπουλο κόσμο της πολιτικής. Η μεταμόρφωσή της από μια ιδεαλίστρια πολιτικό σε μια ηγέτιδα που επιβαρύνεται από συμβιβασμούς και θυσίες είναι τόσο πιστευτή όσο και συναισθηματικά ηχηρή.

Η Μπιρζίτ Χιορτ Σόρενσεν λάμπει ως Κατρίν Φένσμαρκ, παρουσιάστρια ειδήσεων του TV1, η καριέρα της οποίας διαπλέκεται με την πολιτική διαδρομή της Νίμπορ . Η ερμηνεία της Σόρενσεν αποτυπώνει με διαυγή τρόπο την πολυπλοκότητα της φιλοδοξίας, της ηθικής και των προσωπικών σχέσεων της δημοσιογράφου. Ο Γιόχαν Φίλιπ Άσμπαεκ αποδίδει με πειστικότητα τον Κάσπερ Γιούλ, τον χαρισματικό εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, επιδεικνύοντας και ευφυΐα και  ευαισθησία αλλά  και χειριστική πονηριά.

H σειρά διερευνά τις θυσίες που κάνουν τα άτομα για την εξουσία, τις συνέπειες του συμβιβασμού και την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (φωτογραφία: netflix.com).

Η κινηματογράφηση είναι κομψή και διακριτική, αποτυπώνοντας την πολυπλοκότητα του πολιτικού τοπίου, καθώς και τις προσωπικές στιγμές των ηρώων αλλά και των θριάμβων και αποτυχιών τους. Ο σχεδιασμός της παραγωγής και η προσοχή στη λεπτομέρεια στην αναπαράσταση του πολιτικού κόσμου της Δανίας προσδίδει αυθεντικότητα στη σειρά, ενισχύοντας τη συνολική εμπειρία θέασης.

Το Borgen δεν είναι απλώς ένα πολιτικό δράμα, είναι μια αντανάκλαση της κοινωνίας και ένας στοχασμός πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση.

Το Borgen δεν είναι απλώς ένα πολιτικό δράμα, είναι μια αντανάκλαση της κοινωνίας και ένας στοχασμός πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση. Διερευνά τις θυσίες που κάνουν τα άτομα για την εξουσία, τις συνέπειες του συμβιβασμού και την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Μέσα από την εξερεύνηση πολύπλοκων χαρακτήρων και την αποχρώσα αφήγηση, το Borgen ξεπερνά το πολιτικό του περιβάλλον και γίνεται μια παγκόσμια ιστορία για τη φιλοδοξία, την ηθική και την αναζήτηση της ευτυχίας.

Έχουν δημιουργηθεί τέσσερις σεζόν, η καθεμία από 8-10 επεισόδια. Η πρώτη σεζόν μεταδόθηκε στη Δανία το φθινόπωρο του 2010, η δεύτερη το φθινόπωρο του 2011 και η τρίτη ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2013. Η δεύτερη σεζόν ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου 2013, με αρχικά νούμερα τηλεθέασης πάνω από ένα εκατομμύριο για το πρώτο επεισόδιο. Η τρίτη σεζόν ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου 2013, με δύο επεισόδια να εμφανίζονται με την σειρά. Η τέταρτη σεζόν ανακοινώθηκε στις 29 Απριλίου 2020 ως συνεργασία μεταξύ του Netflix και DR, και άρχισε να προβάλλεται στις 13 Φεβρουαρίου 2022.

Το Borgen μας δείχνει ότι δεν πρέπει να τρέφουμε υπερβολικές ψευδαισθήσεις για τα αποτελέσματα της πολιτικής (φωτογραφία: netflix.com).

Συμπερασματικά, οι τρεις πρώτες σεζόν του Borgen είναι ένα κομψοτέχνημα στο πολιτικό δράμα. Με τις εξαιρετικές ερμηνείες, τις συναρπαστικές αφηγήσεις, τον οξυδερκή κοινωνικό σχολιασμό, την ενδελεχή εξερεύνηση της εξουσίας, την ανάλυση της ανθρώπινης φιλοδοξία, τα διορατικά σχόλια, το Borgen εμβαθύνει στις προσωπικές και επαγγελματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας. Το Borgen αποτελεί απόδειξη της δύναμης της ευφυούς αφήγησης, υπενθυμίζοντάς μας τη διαρκή σημασία των πολιτικών δραμάτων για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του κόσμου μας.

Το Borgen μας δείχνει ότι δεν πρέπει να τρέφουμε υπερβολικές ψευδαισθήσεις για τα αποτελέσματα της πολιτικής αλλά δεν πρέπει και να πάψουμε να πιστεύουμε και στις μικρές ικανότητες κάποιου, την αγνή πρόθεση κάποιου άλλου και την ισχνή αποτελεσματικότητα ενός τρίτου, που τελικά θα  καταφέρουν να ωθήσουν τα πράγματα λίγα εκατοστά μπροστά, λίγες ίντσες προς το φως.

 

Διαβάστε ακόμα: «FUBAR». Ο Άρνολντ σε νέες -κατασκοπευτικές- περιπέτειες.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top