Όλη η σειρά περιστρέφεται γύρω από την Philomena Cunk, την οποία υποδύεται η Diane Morgan (φωτογραφία: Netflix.com).

Το Cunk on Earth είναι ένα mockumentary για την ιστορία της ανθρωπότητας που διακωμωδεί τα διαφωτιστικά ντοκιμαντέρ, όσα τέλος πάντων στελεχώνονται από ανθρώπους που παίρνουν στα -πολύ- σοβαρά τον εαυτό τους.

Όλη η σειρά περιστρέφεται γύρω από την Philomena Cunk, την οποία υποδύεται η Diane Morgan, μια ανήσυχη δημοσιογράφο που διψά για γνώση, δεν φοβάται να ρωτήσει τις πιο βασικές ερωτήσεις ή να διαπιστώσει το προφανές. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα που προέκυψε από το Screenwipe/Newswipe του Charlie Brooker (βασικός σεναριογράφος και αυτής της σειράς) και προφανώς έχει χτιστεί με τόση μαστοριά, έχοντας καταφέρει να αντέξει μνημειωδώς στο χρόνο.

Για τους αρχαίους Έλληνες, η Cunk αναφέρει: «Εφηύραν πολλά πράγματα που έχουμε ακόμα και σήμερα, όπως η ιατρική και οι ελιές, και πράγματα που δεν έχουν αντέξει στο χρόνο, όπως η δημοκρατία και οι κίονες».

Η Cunk μιλάει με επιστήμονες, αρχαιολόγους, ιστορικούς, χωρίς να σκοπεύει να τους διακωμωδήσει, ούτε να τους υποβαθμίσει. Ωστόσο, με τον τρόπο της παίρνει το μέγιστο σε ότι αφορά το περιεχόμενο και συχνά τους ωθεί σε άβολες καταστάσεις. Αναρωτιέται κανείς αν οι ακαδημαϊκοί είναι στο κόλπο, αλλά ίσως αυτό να μην έχει τόση σημασία, όσο το κωμικό αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης.

Ακόμα σκέφτομαι πόση ώρα πέρασε προτού η Δρ. Μυρτώ Χατζημιχάλη, λέκτορας κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Cambridge και ειδικός στον Αριστοτέλη, την διορθώσει ως προς την πατρότητα μιας φράσης που θα μπορούσε να προέρχεται από βιβλίο αυτοβελτίωσης: «Dance like nobody’s watching», την οποία η Cunk απέδωσε στον μαθητή του Πλάτωνα.

Η Cunk μιλάει με επιστήμονες, αρχαιολόγους, ιστορικούς, χωρίς να σκοπεύει να τους διακωμωδήσει, ούτε να τους υποβαθμίσει (φωτογραφία: Netflix.com).

Η σειρά καλύπτει το πώς βγήκε η ανθρωπότητα από την παλαιολιθική εποχή, «πώς εφηύρε την γεωργία, την φιλοσοφία και κάτι τρίγωνα» (εννοώντας τις πυραμίδες). Διεισδύει στο πώς διαδόθηκαν οι θρησκείες, καταλήγοντας στο ότι συνέβη με την ίδια μέθοδο που τα memes κατέκλυσαν το ίντερνετ, «μόνο που συνοδεύονταν από συγκεκριμένο lifestyle και από μια σειρά ρούχων η κάθε μία».

Σύμφωνα με τη σειρά, η Αναγέννηση μετέτρεψε την Ευρώπη από ένα «μεγάλο χωράφι γεμάτο λαχανικά» σε μια τεράστια αποθήκη αριστουργημάτων.

Κάνοντας εισαγωγή στον ελληνικό πολιτισμό λέει: «Greece, the country not the musical, was where the civilisation was born». Και συνεχίζει: Οι αρχαίοι Έλληνες εφηύραν πολλά πράγματα που έχουμε ακόμα και σήμερα, όπως η ιατρική και οι ελιές, και πράγματα που δεν έχουν αντέξει στο χρόνο, όπως η δημοκρατία και οι κίονες.

Η σειρά καλύπτει το πώς βγήκε η ανθρωπότητα από την παλαιολιθική εποχή, «πώς εφηύρε την γεωργία, την φιλοσοφία και κάτι τρίγωνα» (εννοώντας τις πυραμίδες) (φωτογραφία: Netflix.com).

Στα τελευταία επεισόδια ερευνά πώς η αναγέννηση μετέτρεψε την Ευρώπη από ένα «μεγάλο χωράφι γεμάτο λαχανικά» σε μια τεράστια αποθήκη αριστουργημάτων την περίοδο της Αναγέννησης και πώς αυτή η αφύπνιση «έβαλε το κατεστημένο στη θέση του». Επίσης, πώς μια σειρά ανακαλύψεων οδήγησε την ανθρωπότητα στο να δημιουργήσει τον σύγχρονο κόσμο και ένα όπλο τόσο ισχυρό που τον μετέτρεψε σε καζάνι που βράζει και πώς ο ψυχρός πόλεμος άνοιξε το δρόμο για το ροκ εν ρολ, τους χίπηδες, τον Στίβ Τζομπς και τα smartphones.

Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για τους απανταχού εξυπνάκηδες, να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους στην ιστορία του κόσμου.

Η αφήγηση της Diane Morgan διατηρεί την ηρεμία των κλασικών αφηγητών ντοκιμαντέρ, την οποία καταφέρνει να μεταδώσει στον θεατή, μόνο για να την διαταράξει με άλλη μια πολύ αστεία διατύπωση, όπως για παράδειγμα το αν κάποιος είχε διαβάσει το πρώτο κείμενο που γράφτηκε ποτέ δυνατά, θα το καθιστούσε το πρώτο audiobook των εποχών. Ή ακόμα και με ένα όχι τόσο σύντομο απόσπασμα του Pump up the jam, μαζί με το βίντεο κλιπ.

Η επιτυχία της σειράς βασίζεται εξίσου στο αινιγματικό παίξιμο της Morgan, η οποία μεταξύ άλλων έχει συμπρωταγωνιστήσει με τον Ricky Gervais στο After Life, όσο και στο ευρηματικό και παιγνιώδες γράψιμο, το οποίο καταφέρνει να συνοψίσει ουσιαστικά τις σημαντικές στιγμές της ανθρωπότητας, σατιρίζοντας ταυτόχρονα τους πάντες. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για τους απανταχού εξυπνάκηδες, να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους στην ιστορία του κόσμου.

 

Διαβάστε ακόμα: Rolling Stone. Η ζωή και ο θάνατος του Brian Jones στο Νetflix.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top