Η σειρά επιδεικνύει ένα αριστοτεχνικό μείγμα κλασικού γοτθικού τρόμου και σύγχρονων τεχνικών αφήγησης.

Μπορεί κάποιος να χαμογελάει, να εμπορεύεται καλοσύνη και να ξαναχαμογελάει, να πουλά ευγένεια και να επανέρχεται σε ένα αμυδρό μειδίαμα και να συνεχίζει επ’ άπειρον αυτό το έργο  και να τα κάνει όλα αυτά και να  παραμένει  αχρείος και διεφθαρμένος. Ξέρουμε ότι η εξουσία διαφθείρει, αλλά μάλλον το πιο σωστό είναι να γνωρίζουμε ότι η εξουσία προσελκύει τους έτοιμους από καιρό να ξεπουλήσουν τα πάντα για το κέρδος, προσελκύει τους έτοιμους από καιρό να κολυμπήσουν με άνεση και χάρη στη  διαφθορά.

Η υπόθεση της σειράς «Η πτώση του Οίκου των Άσερ» που παρακολουθούμε στην πλατφόρμα του Netflix, εμβαθύνει στην κληρονομιά της οικογένειας Άσερ, η οποία ανέβηκε στην κορυφή μέσω της φαρμακευτικής της αυτοκρατορίας, συγκεντρώνοντας πλούτο, προνόμια και εξουσία. Ωστόσο, πίσω από την πρόσοψη της χλιδής, κρύβεται ένας κρυφός ιστός αινιγματικών μυστικών, εξαπάτησης και επικείμενης καταστροφής. Οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι τα αδέλφια Άσερ, ο Ρόντερικ και η Μάντελιν, οι οποίοι παρουσιάζονται ως οι δημιουργοί αυτής της αυτοκρατορίας. Αποτελούν τα κεντρικά σημεία μέσω των οποίων το κοινό ξετυλίγει το κουβάρι της περίπλοκης αφήγησης.

Καθώς η σειρά εξελίσσεται, η ζωή των αδελφών Άσερ παίρνει μια οδυνηρή τροπή, μια σειρά ανεξήγητων θανάτων αρχίζει να μαστίζει την οικογένεια. Οι θάνατοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον, ο καθένας καλυμμένος από μυστήριο και κλιμακούμενο φόβο. Αυτή η μακάβρια και αγωνιώδης ακολουθία γεγονότων θέτει τις βάσεις για έναν αγώνα υψηλού κινδύνου για την επιβίωση μέσα στη δυναστεία των Άσερ.

Η αφήγηση είναι υφασμένη με μια απτή αίσθηση τρόμου, καθώς οι χαρακτήρες έρχονται αντιμέτωποι με τους χειρότερους εφιάλτες τους και αντιμετωπίζουν μια σειρά από σκοτεινές δυνάμεις. Η σειρά επιδεικνύει ένα αριστοτεχνικό μείγμα κλασικού γοτθικού τρόμου και σύγχρονων τεχνικών αφήγησης.

Ο σκηνοθέτης Μάικ Φλάναγκαν συλλαμβάνει με δεξιοτεχνία την ουσία του πρωτότυπου έργου του Πόε, δίνοντάς του παράλληλα μια σύγχρονη διάσταση.

 

H σειρά εμβαθύνει στη συναισθηματική τους αναταραχή, καθιστώντας την όχι απλώς μια ιστορία τρόμου αλλά μια βαθιά μελέτη χαρακτήρων.

Ο Μάικ Φλάναγκαν, γνωστός για τη δουλειά του σε επιτυχημένες σειρές τρόμου όπως το “The Haunting of Hill House” και το “The Haunting of Bly Manor”, καταφέρνει να δημιουργήσει μια ανησυχητική ατμόσφαιρα που είναι τόσο οπτικά όσο και συναισθηματικά έντονη. Η ζοφερή, ανατριχιαστική ατμόσφαιρα και η περίπλοκη ανάπτυξη των χαρακτήρων μας κρατούν σε αγωνία, ενώ το πλούσιο πηγαίο υλικό από τον Έντγκαρ Άλαν Πόε εξασφαλίζει ότι η σειρά αποτίνει φόρο τιμής στα διαχρονικά στοιχεία της γοτθικής λογοτεχνίας.

Η «Πτώση του Οίκου των Άσερ» βασίζεται στην κληρονομιά των διασκευών του έργου του Πόε, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή δύναμη των ιστοριών του. Η διασκευή του Φλάναγκαν φέρνει το παραμύθι στον 21ο αιώνα, επαναπροσδιορίζοντάς το για ένα σύγχρονο κοινό, παραμένοντας παράλληλα πιστή στη σκοτεινή και στοιχειωμένη ουσία του πρωτότυπου υλικού. Αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της οικογένειας Άσερ, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει τους δικούς της δαίμονες καθώς παλεύει με τις κακόβουλες δυνάμεις που απειλούν να τους καταβροχθίσουν.

Ένα από τα αξιοσημείωτα δυνατά σημεία της σειράς είναι η διερεύνηση θεμάτων όπως η οικογένεια, η κληρονομιά και η διαφθαρμένη επιρροή του πλούτου και της εξουσίας.

Η μακάβρια και αγωνιώδης ακολουθία δολοφονιών θέτει τις βάσεις για έναν αγώνα υψηλού κινδύνου για την επιβίωση.

Το καστ αποδίδει εξαιρετικές ερμηνείες, με τον Ρόντερικ και τη Μάντελιν να υποδύονται από ταλαντούχους ηθοποιούς (Μπρους Γκρινγουντ και Μέρι ΜακΝτόνελ αντίστοιχα) που αποδίδουν επιδέξια την πολύπλοκη και βασανισμένη φύση των χαρακτήρων τους. Ένα από τα αξιοσημείωτα δυνατά σημεία της σειράς είναι η διερεύνηση θεμάτων όπως η οικογένεια, η κληρονομιά και η διαφθαρμένη επιρροή του πλούτου και της εξουσίας.

Εμβαθύνει στο ψυχολογικό μαρτύριο που συνοδεύει μια οικογένεια μολυσμένη από την κληρονομιά της μυστικότητας και της ηθικής παρακμής. Καθώς τα αδέλφια Άσερ έρχονται αντιμέτωπα με το παρελθόν τους και τις αμαρτίες των προγόνων τους, η σειρά εμβαθύνει στη συναισθηματική τους αναταραχή, καθιστώντας την όχι απλώς μια ιστορία τρόμου αλλά μια βαθιά μελέτη χαρακτήρων.

Πίσω από την πρόσοψη της χλιδής, κρύβεται ένας κρυφός ιστός αινιγματικών μυστικών, εξαπάτησης και επικείμενης καταστροφής.

Η διασκευή της ιστορίας του Πόε, τη φέρνει στον 21ο αιώνα, επαναπροσδιορίζοντάς την για ένα σύγχρονο κοινό.

Ο σκηνοθέτης συλλαμβάνει με δεξιοτεχνία την ουσία του πρωτότυπου έργου του Πόε, δίνοντάς του παράλληλα μια σύγχρονη διάσταση. Υφαίνει επιδέξια έναν ιστό αγωνίας, ψυχολογικής έντασης και υπερφυσικών στοιχείων, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που είναι τόσο ανατριχιαστική όσο και σαγηνευτική. Η κινηματογράφηση και ο σχεδιασμός παραγωγής της σειράς είναι φροντισμένα, βυθίζοντας μας στη δυσοίωνη και καταπιεστική ατμόσφαιρα της έπαυλης της οικογένειας Άσερ. Η αισθητική αντικατοπτρίζει την επιδεινούμενη νοητική και συναισθηματική κατάσταση των Άσερ, παρασύροντας μας βαθύτερα στον κόσμο της απελπισίας τους.

Γιατί γνωρίζουμε πως το πεπρωμένο, η μοίρα των ανθρώπων είναι το σύνολο των λαθών, η ομάδα των αδικιών και η αρμαθιά των ανοησιών που έκαναν κατά τη διάρκεια του βίου τους. Γι αυτό πρέπει να χτυπούμε με όλη μας τη δύναμη τα πορτοπαράθυρα του πεπρωμένου μέχρι να τα θραύσουμε και να αφήσουμε το φως να εισέλθει εντός μας.

 

Διαβάστε ακόμα: Βλέποντας τον 3ο κύκλο του «Λουπέν». Ο εγκληματίας που συμπαθούμε επέστρεψε. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top