Ο Ηλίας Κατηρτσιγιανόγλου με μέλη της ομάδας των Surfers4life στο τέλος του περυσινού «1ου Φεστιβάλ Ευ Ζην». «Οι άνθρωποι είμαστε εδώ, στη γη, για να εξελιχθούμε», πιστεύει. «Ένας πολύ καλός τρόπος εξέλιξης είναι μέσω της συνεισφοράς. Το να βγαίνεις από το εγώ και να μπαίνεις στο εμείς».

  Ο Ηλίας Κατηρτσιγιανόγλου με μέλη της ομάδας των Surfers4life στο τέλος του περυσινού «1ου Φεστιβάλ Ευ Ζην». «Οι άνθρωποι είμαστε εδώ, στη γη, για να εξελιχθούμε», πιστεύει. «Ένας πολύ καλός τρόπος εξέλιξης είναι μέσω της συνεισφοράς. Το να βγαίνεις από το εγώ και να μπαίνεις στο εμείς».

  Πριν από λίγους μήνες έκανα ένα «προσωπικό» ταξίδι στην Ασία, το οποίο μου μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την επιθυμία για αλληλεγγύη, για συνεισφορά. Ήταν αυτό που λέμε πνευματικό ταξίδι, ενδυνάμωσε το πιστεύω μου: το ότι οι άνθρωποι είμαστε εδώ στη γη, στη ζωή, για να εξελιχθούμε. Ένας πολύ καλός τρόπος εξέλιξης είναι η συνεισφορά. Το να βγαίνεις από το εγώ, και να μπαίνεις στο εμείς.

  Η συνεισφορά βοηθά πολύ στο ευ ζην του ανθρώπου, αλλάζει ριζικά την ψυχολογία του. Δεν έχει σημασία το πόσο θα βοηθήσεις κάποιον, αλλά να το κάνεις με αγάπη –αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Μπορεί να «πετάξεις» 100 ευρώ σε έναν ζητιάνο και να μην αλλάξει τίποτα μέσα σου, μπορεί όμως να τον πλησιάσεις με αγάπη, να του πεις «αδερφέ μου, θες νερό;», κι αυτό να αλλάξει τα πάντα.

  Στην εκκίνηση του αγώνα καγιάκ.

  Στην εκκίνηση του αγώνα καγιάκ στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.

  Το Surfers4Life είναι μια ομάδα που έχει στόχο της τη συνεισφορά και δράση μέσω θετικών προς την κοινωνία δραστηριοτήτων. Πήρε το όνομά της από την πρώτη της δράση, όταν 23 αθλητές ‒που είτε οι ίδιοι είτε δικοί τους άνθρωποι είχαν εμπειρία με τον καρκίνο‒ διασχίσαμε τον Ευβοϊκό κόλπο, με στόχο να ενδυναμώσουμε την κοινότητα των ανθρώπων που εμπλέκονται με την επάρατη νόσο.

  Είμαι επιζών καρκίνου, και κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου οραματιζόμουν αυτή τη συμβολική διάσχιση. Ήταν μια υπέρβαση για μένα, προς την οποία με κατεύθυναν άλλοι καρκινοπαθείς, στέλνοντάς μου το μήνυμα ότι μπορώ να κερδίσω. Οι άνθρωποι της ομάδας μας είναι συνειδητοποιημένοι. Γνωρίζουν πως μέσα από τη συνεισφορά μπορούν να εξελιχθούν κι αυτοί, να γίνουν καλύτεροι και πιο ολοκληρωμένοι.

  Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το μάθημα ζωής και αλληλεγγύης του Ηλία Κατηρτσιγιανόγλου

  603109_10151622616907593_342710129_n

  «Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους. Όχι μόνο σε ανθρώπους που νοσούν, ή νόσησαν, αλλά και σε όσους αγαπούν το τρέξιμο, το ποδήλατο (στη φωτογραφία ο περυσινός τερματισμός), το καγιάκ, τα σπορ γενικότερα».

  Μετά την πρώτη εκείνη δράση ακολούθησαν κι άλλες, μέσα από τις οποίες συγκεντρώσαμε χρήματα και τα διαθέσαμε σε σχετικές ΜΚΟ που μας ενέπνεαν. Μετά από αυτό άλλαξε η ζωή μας. Ψάξαμε πώς λειτουργεί η προσφορά σε επίπεδο ψυχολογίας, και είδαμε ότι και η επιστήμη συμφωνεί για τη σημασία της. Καθιερώσαμε ομιλίες σε σχολεία και εκδηλώσεις (Athens Biennale, Ted Med, International School of Athens κ.ά.), και δράσεις όπως η σίτιση ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Συλλέγουμε χρήματα, αλλά δεν τα διαχειριζόμαστε, ούτε τα κρατάμε προς όφελός μας. Σκοπός μας είναι να τα διαθέτουμε σε ευπαθείς ομάδες και ΜΚΟ.

  «Δεν έχει σημασία πόσο θα βοηθήσεις κάποιον, αλλά να το κάνεις με αγάπη. Μπορεί να του πεις απλώς ”αδερφέ μου, θες νερό;”, κι αυτό να αλλάξει τα πάντα».

  Μετά την πρώτη, επιτυχημένη διοργάνωσή του, φέτος, ανήμερα της Παγκόσµιας Ηµέρας Επιζώντων Καρκίνου, σειρά έχει το δεύτερο Φεστιβάλ Ευ Ζην, που θα γίνει στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά. Εκεί, θα πραγματοποιηθούν διάφορες δραστηριότητες, που στόχο τους έχουν την ψυχολογική στήριξη ανθρώπων που βιώνουν οποιαδήποτε δυσκολία, την προώθηση του μηνύματος «είμαι νικητής» σε όσους εμπλέκονται με τον καρκίνο μέσα από τις υπερβάσεις των αθλητών, και τη συγκέντρωση χρημάτων, το 100% των εσόδων των οποίων θα διατεθούν στις ΜΚΟ ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών) και ΠΕΣΠA (Πανελλήνια Ένωση Σπάνιων Παθήσεων).

  Δυο ποδηλάτες με τις μπλούζες «Είμαι Νικητής» στέλνουν το μήνυμά τους.

  Δυο ποδηλάτες με τις μπλούζες «Είμαι Νικητής» στέλνουν το μήνυμά τους.

  Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι δωρεάν, με μόνο κόστος την προαιρετική συμμετοχή στα αθλήματα, η οποία ανέρχεται στα 10€ (για οποιοδήποτε συνδυασμό αθλημάτων). Θα υπάρχουν αγώνες τρεξίματος (5χλμ), ποδηλάτου (15χλμ), καγιάκ (open race 3χλμ), καθώς και αγώνες παιδιών, ηλικίας από 8 έως 15 ετών. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ενδυναμωτικές ομιλίες γύρω από το Ευ Ζην, τη Διατροφή, την Πρόληψη, τη Θετική Ψυχολογία, κ.ά., σεμινάρια εναλλακτικών θεραπειών όπως η Yoga, το Reiki, το Tai Chi κλπ, διαδραστικά παιχνίδια, ενώ η εκδήλωση θα σφραγιστεί από την οργάνωση ενός πάρτι με ζωντανή μουσική.

  Παιχνίδια όχι μόνο για τους μικρούς.

  «Εκτός από τους αγώνες θα πραγματοποιηθούν επίσης ενδυναμωτικές ομιλίες γύρω από τη Διατροφή, την Πρόληψη, τη Θετική Ψυχολογία, κ.ά., σεμινάρια εναλλακτικών θεραπειών όπως η Yoga, το Reiki, το Tai Chi κλπ, διαδραστικά παιχνίδια…»

  Φέτος θα υπάρχουν και διάφορες επιπλέον δραστηριότητες. 30 food bloggers θα ετοιμάσουν, με χορηγίες εταιρειών τροφίμων, πιάτα με υγιεινά, αντικαρκινικά υλικά, ενώ τα έσοδα (των χορηγιών) θα διατεθούν στις ανάγκες του σκοπού. Παράλληλα, μια κινητή μονάδα της AIM θα προσφέρει δωρεάν εξετάσεις για οδοντοστοιχίες, μια άλλη (του συλλόγου Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα) θα κάνει το ίδιο για εντοπισμό τυχόν ασθενειών των οστών, ενώ η Δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε» θα συγκεντρώνει ιατροφαρμακευτικό υλικό και αντικαρκινικά φάρμακα.

  Στο μάθημα yoga.

  «Από το περυσινό Φεστιβάλ δύο εικόνες έχουν χαραχτεί έντονα στη μνήμη μου. Στην πρώτη 30 άνθρωποι κάνουν yoga πάνω μια πλατφόρμα στη λίμνη, με φόντο ένα ειδυλλιακό τοπίο».

  Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους. Όχι μόνο σε ανθρώπους που νοσούν, ή νόσησαν, αλλά και σε όσους αγαπούν το τρέξιμο, το ποδήλατο, το καγιάκ, τα σπορ γενικότερα. Λίγοι έχουν βρει το ευ ζην, και πιστεύω πως όλοι την Κυριακή μπορούν να εισπράξουν κάτι που θα τους κατευθύνει προς αυτό. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.

  «Τα χρήματα που συγκεντρώνουμε ως Surfers4Life μέσα από τις δράσεις μας, τα διαθέτουμε σε ευπαθείς ομάδες και ΜΚΟ. Έχει αλλάξει η ζωή μας».

  Από το πρώτο Φεστιβάλ υπάρχουν δύο εικόνες που έχουν χαραχτεί έντονα στη μνήμη μου. Η πρώτη, είναι εκείνη 30 ανθρώπων που έκαναν yoga πάνω μια πλατφόρμα στη λίμνη, με φόντο ένα ειδυλλιακό τοπίο. Η άλλη είναι 85 αθλητές πάνω στα καγιάκ τους, στη γραμμή της εκκίνησης, έτοιμοι να ξεκινήσουν τον αγώνα. Ανάμεσά τους και ο Δημήτρης Πάππος, ένας επιζών καρκίνου, που δυστυχώς, δεν είναι πια μαζί μας.

  Την Κυριακή, στον Σχοινιά, πιο πολύ απ’ όλα, θέλω να δω χαμόγελα. Η περυσινή εκδήλωση είχε μια όμορφη ενέργεια, που εισπράξαμε όλοι. Ανυπομονώ να δω και φέτος πώς η ομάδα μας θα βοηθήσει να χαμογελάσουν 3.000 άτομα.

   

  -Εισιτήρια για το 2ο Φεστιβάλ Ευ Ζην προπωλούνται μέσω του viva.gr (http://www.viva.gr/tickets/festival/2o- eu-zin-festival/), στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, στα Public, Τηλεφωνικά στο 11876, και στην ιστοσελίδα των Surfers4Life (www.surfers4life.gr).

  -Αν θέλετε να πάτε στο «2ο Φεστιβάλ Ευ Ζην» και δεν έχετε μεταφορικό μέσο, ένας από τους χορηγούς του Φεστιβάλ έχει παραχωρήσει στους διοργανωτές δυο πούλμαν. Την Κυριακή 1η Ιουνίου, από την στάση Παλλήνη του Προαστιακού και του Μετρό (γραμμή 3) από τις 9:30 το πρωί και ανά μια ώρα ένα από αυτά θα αναχωρεί για το Κωπηλατοδρόμιο. Η επιστροφή προς τον σταθμό Παλλήνη θα είναι επίσης ανά μια ώρα και ως τις 20: 00 το βράδυ.

  //Το οπτικό υλικό που συνοδεύει το κείμενο είναι από το περυσινό «1ο Φεστιβάλ Ευ Ζην». Φωτογραφίες: Πελαγία Καρανικόλα

  Διαβάστε ακόμα: Ο Έλληνας που αποδεικνύει κάθε μέρα τη μέριμνά του για τη φύση και τους ανθρώπους της Αφρικής

  Ο αγώνας καγιάκ εν εξελίξει.

  «Πέρυσι ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν μέρος στον αγώνα καγιάκ ήταν και ο Δημήτρης Πάππος, ένας επιζών καρκίνου, που δυστυχώς, δεν είναι πια μαζί μας…»

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top