H περιβόητη σκηνή με το βούτυρο.

Μια ταινία, μια σκηνή, πολλαπλή πρόκληση. Παρότι είναι άδικο ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα, άρα ένα σύνολο στοιχείων που συγκροτούν την υπόστασή του, να περιορίζεται σε κάτι τόσο μερικό όσο μια σκηνή, ωστόσο στην περίπτωση της ταινίας Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ενδέχεται αυτή η μια σκηνή να είναι ικανή να επικαλύψει τα πάντα.

Έχει μείνει σε όλους μας με την κωδική ονομασία «η σκηνή με το βούτυρο». Είναι το σημείο όπου ο Μάρλον Μπράντο διακορεύει την νεαρή τότε Μαρία Σνάιντερ και χρησιμοποιεί ένα κομμάτι βούτυρο ως λιπαντικό για να προχωρήσει σε βαθιά διείσδυση.

Είναι, άραγε, η πρώτη εκκωφαντικά σεξουαλική σκηνή που έχει εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη; Είναι, μήπως, η μόνη σκληρή και αδυσώπητη σκηνή μη συναινετικού σεξ που έχουμε δει; Πολλά χρόνια μετά την ταινία του Μπερτολούτσι, η ταινία Μη Αναστρέψιμος θα μας σοκάρει με τη γνωστή σκηνή του βιασμού με πρωταγωνίστρια την Μόνικα Μπελούτσι. Το σοκ, δε, ήταν τόσο ισχυρό που υπήρχε κόσμος που έφευγε από την αίθουσα αηδιασμένος. Όχι άδικα.

Βιάστηκε η Μαρία Σνάιντερ όπως είχε εμμέσως παραδεχτεί ο Μπερτολούτσι, προτού ανακαλέσει;

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι, 50 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, να παραμένει στον αφρό της επικαιρότητας και, μάλιστα, υπό το φως του #metoo, να αποκτάει νέο ηχηρό κατηγορώ;

Οπως ανακοίνωσαν τα CBS Studios και Stampede Ventures εντός του 2022 θα προβληθεί μια τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ που θα έχει ως θέμα τα παρασκήνια της ταινίας. Μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με φτηνό κουτσομπολιό, αλλά με backstage που έχουν μεγάλη σημασία.

Η Μαρία Σνάιντερ και ο Μάρλον Μπράντο σε μια σκηνή της ταινίας.

Τα επεισόδια θα διαδραματίζονται στην Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η εξιστόρηση θα ξεκινάει 18 μήνες πριν από την έναρξη των γυρισμάτων, κατά τη διάρκειά τους, αλλά και το τέλος τους. Θα δούμε, επίσης, πώς ο Μπερτολούτσι χρειάστηκε να μεταβεί έως το Λος Άντζελες για να πείσει τον χρεοκοπημένο Μάρλον Μπράντο να πάρει μέρος στην ταινία.

Επειδή, όμως, μιλάμε για μια ταινία που όταν προβλήθηκε το 1972 προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων για τις ερωτικές της σκηνές, το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως και σ’ αυτές, αλλά ιδιαιτέρως στην επίμαχη. Ας μην ξεχνάμε πως η ταινία έχει να κάνει με τη σχέση ενός μεσόκοπου αμερικανού επιχειρηματία που συνάπτει σχέση με μια νεαρή γυναίκα, μόνο που αυτή η σχέση βασίζεται -και περιορίζεται- μόνο στο σεξ.

Σ’ αυτή την ταινία η Μαρία Σνάιντερ ήταν μόλις 19 ετών.

Και ιδού το μεγάλο ερώτημα που αναφύεται και διαρκεί ακόμη και στις μέρες μας: Βιάστηκε η Μαρία Σνάιντερ σε εκείνη τη στιγμή ή τηρήθηκαν οι κανόνες της υποκριτικής τέχνης;

Το 2016, εμφανίστηκε το βίντεο μιας συνέντευξης που είχε δώσει ο Μπερτολούτσι το 2013, στην οποία παραδεχόταν πως η Σνάιντερ δεν γνώριζε τι θα συνέβαινε στη σκηνή – σκάνδαλο. Ήταν μια ιδέα που προέκυψε εκείνο το πρωί, λίγες ώρες πριν από το γύρισμα της σκηνής, την ώρα που ο Μπερτολούτσι έπαιρνε το πρωινό του μαζί με τον Μπράντο. Να γιατί αυτή η σκηνή δεν υπήρχε στο σενάριο.

Τότε ακολούθησε δικαιολογημένος σάλος με σχόλια χρηστών στα social media που έκαναν λόγο για στυγνό βιασμό με δράστες δύο άντρες (τον Μπερτολούτσι και τον Μπράντο). Μάλιστα, η ηθοποιός Τζέσικα Τσαστέιν είχε γράψει στο Twitter: «Για όλους όσοι αγαπούν αυτήν την ταινία – παρακολουθείτε μια 19χρονη κοπέλα να βιάζεται από έναν 48χρονο άνδρα. Ο σκηνοθέτης σχεδίασε τον βιασμό. Νιώθω αηδιασμένη».

Η νέα σειρά θα έχει τίτλο «Tango» και σκηνοθέτες θα είναι ο Βραζιλιάνος José Padilha, διάσημος χάρη στο Narcos και η Λίζα Μπρίλμαν.

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με τους δύο πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Με επίσημη δήλωσή του που αναδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Variety o Mπερτολούτσι διευκρίνιζε: «Για τελευταία φορά λέω ότι πρόκειται για μια γελοία παρεξήγηση που συνεχίζει να παράγει δημοσιεύματα σε όλο τον κόσμο σχετικά με την ταινία μου». Μήπως, όμως, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά; Αυτό θα προσπαθήσει να διερευνήσει το νέο ντοκιμαντέρ σε λίγα επεισόδια.

Η σειρά θα έχει τίτλο «Tango» και σκηνοθέτες θα είναι ο Βραζιλιάνος José Padilha, διάσημος χάρη στην τεράστια επιτυχία της προηγούμενης δουλειάς του, το Narcos και η Λίζα Μπρίλμαν («Killing Eve»). Το σενάριο υπογράφουν οι Τζέρεμι Μίλερ και Ντάνιελ Κον, σεναριογράφοι των επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών «Entourage» και «Boston Public».

Η καριέρα της Μαρία Σνάιντερ πήρε την κατιούσα μετά από αυτή την ταινία.

Ο José Padilha σημειώνει: «Ο σκηνοθέτης και οι υπόλοιποι ηθοποιοί της ταινίας κέρδισαν την αναγνώριση και την επιτυχία, παραμελήθηκε όμως ο πόνος της Μαρίας Σνάιντερ. Είμαι ενθουσιασμένος που θα διερευνήσουμε μια ιστορία γύρω από την ηθική της τέχνης, ένα ζήτημα το οποίο, ενώ είναι πολύ σημαντικό, συχνά παραβλέπεται».

Για να συμπληρώσει: «Το ”Τανγκό” αφηγείται την ιστορία δύο ανδρών που κακοποιούν μια νεαρή και άπειρη γυναίκα, όχι για το σεξ, αλλά για χάρη της τέχνης. Το έκαναν μπροστά στην κάμερα, και η σκηνή που προέκυψε, την έκανε μια σημαντική ταινία μεγάλου μήκους, που καταξιώθηκε από τους κριτικούς και το κοινό. Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί σημείωσαν επιτυχία, αλλά ο πόνος της Μαρία παραμελήθηκε».

Οσο για την Μπρίλμαν, είπε: «Η ευκαιρία να βουτήξουμε σε εκείνο τον κόσμο, σε όλους αυτούς τους συναρπαστικούς χαρακτήρες, και ειδικά η δυνατότητα να δώσουμε φωνή στη Μαρία Σνάιντερ, είναι πραγματικά συναρπαστική».

Με τη συγκυρία του #metoo, οι νέες αποκαλύψεις αποκτούν μεγαλύτερο βάρος.

Με τη συγκυρία του #metoo, οι νέες αποκαλύψεις αποκτούν μεγαλύτερο βάρος, καθώς υπογραμμίζουν πως το έγκλημα της εκμετάλλευσης των γυναικών στο χώρο του θεάματος -και όχι μόνο- δεν είναι τωρινό, αλλά διαρκές.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε πως η τότε 19χρονη Μαρία Σνάιντερ αντιμετώπισε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα με το τέλος της ταινίας. Χρειάστηκε αρκετό χρόνο να ξεπεράσει το σοκ, ενώ η καριέρα της πήρε την κατιούσα καθώς δεν μπορούσε να πείσει πως δεν είναι σεξουαλικό αντικείμενο, αλλά μια ηθοποιός που θέλει να παίξει κι άλλους ρόλους.

 

Διαβάστε ακόμα: 5+1 σημαντικές κινηματογραφικές στιγμές του 2021.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top