Έλενα Αρβανίτη, Δημήτρης Κανέλλος, Αλέξης Βιδαλάκης, Χαρά Τσιτομενέα, Μαρία Μπαλούτσου, Στέφανος Κοσμίδης, Δημήτρης Αγοράς. (Credit Σπύρος Περδίου)

Είναι νομίζω με διαφορά ο πιο αγαπημένος κομιξάς της εποχής μας. Παρόλα αυτά ο Αρκάς, επιμένει να συντηρεί τον μύθο του, όχι μόνο με την ανεξάντλητη δημιουργία του, αλλά επίσης ζώντας εδώ και χρόνια πίσω από τις «κουρτίνες», στα αθέατα, εκεί απ’ όπου μάς βλέπει όλους, αλλά κανείς δεν βλέπει εκείνον.

Ο Αρκάς παίζει να είναι το πιο αστείο, κυνικό και αφοπλιστικό φάντασμα που υπάρχει. Φέτος, επτά ηθοποιοί τον περικυκλώνουν και τον βγάζουν από τις σελίδες του για να τον ζωντανέψουν στο σανίδι. Δεν γινόταν να μην περικυκλώσουμε κι εμείς εκείνους για να μιλήσουμε όσο γίνεται σοβαρά (όχι πάντα τόσο σοβαρά) για τον Αρκά και την νέα ζωή που παίρνουν οι σελίδες του μέσα από μια πολύ διαφορετική παράσταση με τίτλο Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων.

Ο Αλέξης Βιδαλάκης και ο Στέφανος Κοσμίδης. (Credit Σπύρος Περδίου)

Τι είναι αυτό που κάνει τον Αρκά τόσο αγαπητό και τόσο διαχρονικό;
Δημήτρης Κανέλλος: Νομίζω ότι με πολύ έξυπνο και σαρκαστικό τρόπο σε φέρνει ξαφνικά αντιμέτωπο με τον εαυτό σου. Σαν να σου βάζει ένα καθρέφτη απέναντι, κοιτάς και αναρωτιέσαι ενώ ταυτόχρονα χαμογελάς! Και γελάς γιατί αυτό που σου προσφέρει είναι έξυπνο, απρόσμενο, κάποιες φορές σκληρό αλλά πολύ πραγματικό.

Μαρία Μπαλούτσου: Η ευφυία του. Και μάλλον θα είναι και καλός άνθρωπος, για να τον αγαπάμε τόσο.

Χαρά Τσιτομενέα: Ο Αρκάς ασχολείται με όλα όσα μας βασανίζουν. Φανερά ή βαθιά κρυμμένα μέσα μας. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην είναι αγαπητός. Μιλάει για όσους δεν μπορούν ή κολλάνε να μιλήσουν. Ακόμα κι εκείνοι που δεν τον αγαπούν, κάτι δικό τους διαβάζουν και αντιδρούν. Διαχρονικός είναι γιατί ακριβώς όλα όσα μας βασανίζουν ή μας κάνουν να ευθυμούμε, είναι διαχρονικά. Ο θάνατος, η αγάπη, το σεξ, τα γηρατειά, η κατινιά. Ονόματα αλλάζουν.

Έλενα Αρβανίτη: «Οι άνθρωποι και οι ήρωες του Αρκά μοιάζουν πάρα πολύ. Μόνο που τα σκίτσα είναι πιο δίκαια».

Τον γνωρίσατε; Πώς είναι ως άνθρωπος;
Έλενα Αρβανίτη: Τρομαχτικός! Έχει ένα κεφάλι, δυο χέρια και δυο πόδια.

Μαρία Μπαλούτσου: Τον γνωρίζουμε σε κάθε παράσταση που παίζουμε. Απλώς ο καθένας μας, γνωρίζει έναν διαφορετικό άνθρωπο. Δηλαδή, κοιτάμε το κοινό και ο κάθε ηθοποιός διαλέγει έναν «Αρκά», ή ένα συγγενή του, ή ένα συμπέθερο, ή ένα μπατζανάκη. Και φυσικά του αφιερώνουμε την παράσταση.

Χαρά Τσιτομενέα: Αν εννοείτε αν ήρθε ο ίδιος, η απάντηση είναι όχι. Αλλά είναι σε κάθε παράσταση. Ο ίδιος με τη μορφή της Μαρίκας, του Ισοβίτη, του Καστράτο, της Λουκρητίας… Είναι παντού.

Ποια θέματα πραγματεύεται η παράσταση; Τι έχει να μας πει στη σημερινή συγκυρία;
Στέφανος Κοσμίδης: Η παράσταση πραγματεύεται το σήμερα, το τώρα σε όποιο χρόνο. Παρελθόν, παρόν και μέλλον. Με καυστικό, ιδιαίτερο, εγκεφαλικό χιούμορ ξεσκεπάζει τις αδυναμίες μας, κλονίζει τους θεσμούς μας, κοινωνικούς και πολιτικούς, παραθέτει την καθημερινότητά μας, δοκιμάζει τις ελευθερίες μας και κλείνει το μάτι στα πάθη μας. Μέσα από τα μάτια ζώων, αγγέλων, νεκρών και φυλακισμένων ο καθένας βλέπει τον εαυτό του και αναμετριέται με αυτόν. Όλα αυτά μέσα από το λυτρωτικό χιούμορ που έχει την δυνατότητα να σε ξεγυμνώσει σε ανύποπτο χρόνο και να σε κλοτσήσει στα ευαίσθητα σημεία σου: στο μυαλό και την ψυχή.

Έλενα Αρβανίτη: Δεν ξέρω για την σημερινή κυρία, αλλά όλες οι κυρίες που ήρθαν είπαν ότι είμαστε ένας καθρέφτης της ζωής τους.

Μαρία Μπαλούτσου: Η Λουκρητία δεν ξέρει τι θέλει πιο πολύ. Από τη μια την ελευθερία της και το σεξ, από την άλλη μέσα στη φυλακή της γριάς, με τον ευνουχισμένο Καστράτο, έχει τροφή, στέγη και μια ζωή χωρίς κινδύνους. Για τα άλλα σκετς δεν ξέρω, δεν με αφορούν, αφού δεν παίζω σε αυτά.

Ο Δημήτρης Κανέλλος και η Έλενα Αρβανίτη. (Credit Σπύρος Περδίου)

Πόσο ίδιοι είμαστε τελικά κόμικς και άνθρωποι;
Έλενα Αρβανίτη: Πολύ. Αν και τα κόμικς είναι πιο δίκαια!

Μαρία Μπαλούτσου: Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους, αλλά εγώ έχω γίνει ολόιδια με τη γάτα-Λουκρητία και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλες οι κριτικές και οι φανατικοί μου θαυμαστές.

Αλέξης Βιδαλάκης: Τα κόμικς είναι ένας φανταστικός κόσμος, που για τον δημιουργό του βγάζει απόλυτο νόημα. Ακριβώς όπως λειτουργεί η φαντασία ενός μικρού παιδιού. Μπορεί να σου πει το πιο παρανοϊκό πράγμα σαν να είναι το πιο φυσιολογικό. Και αυτό είναι που ξεχωρίζει. Μεγαλώνοντας δεν θέλουμε πια να ξεχωρίζουμε. Ξεχνάμε την παιδικότητά μας και περιορίζουμε τη φαντασία μας. Τα κόμικς εκφράζουν αυτές τις ενδόμυχες σκέψεις. Είναι μικροί φάροι που καλούν τους αναγνώστες σε επικοινωνία. Φανταστικός και πραγματικός κόσμος ταυτίζονται, και δημιουργός και αναγνώστης συνομιλούν. Οι σκέψεις τους εκφράζονται χωρίς να φιλτράρονται μέσα από κανόνες ευπρέπειας και καθωσπρεπισμού. Για μένα οι άνθρωποι είναι κόμικς και τα κόμικς είναι άνθρωποι. Είναι η πραγματικότητα μεταμορφωμένη σε κάτι έξω από τους φυσικούς νόμους, ακολουθώντας όμως όλους τους ανθρώπινους.

Χαρά Τσιτομενέα: Ανάλογα τα κόμικς και ανάλογα τους ανθρώπους. Εγώ μπορεί να μην μοιάζω με την Τζέσικα Ράμπιτ αλλά μέσα μου έχω δόσεις από την ειρωνική διάθεση της Μαρίκας από το κομμωτήριο, την καλοσύνη του Καστράτο, τα νεύρα της κουκουβάγιας και πολύ θα ήθελα την τσάντα του Sport Billy.

Τι είναι αυτό που απολαμβάνετε εσείς περισσότερο από τα γλωσσικά παιχνίδια του Αρκά;
Έλενα Αρβανίτη: Παρακαλώ! Δεν απαντώ σε ροζ ερωτήσεις.

Μαρία Μπαλούτσου: Εγώ μόνο κάτι μαριονέτες είχα δει σε παιχνίδια. Έχει και γλωσσικά; Να τα πάρω για τον γιο μου, μπας και πει καμιά λέξη, πριν πάει στο δημοτικό.

Χαρά Τσιτομενέα: Τα γλωσσικά παιχνίδια τα ίδια. Την ελευθερία να απαντάς ό,τι θέλεις σε κάθε ατάκα του άλλου χωρίς να σκέφτεσαι συνέπειες. Υπάρχει τρελή ελευθερία στα κόμικ του Αρκά. Τον αγαπώ γι’ αυτή την δυνατότητα που μου δίνει. Αφού καμιά φορά στο δρόμο απαντάω με ατάκες του.

Αλέξης Βιδαλάκης: «Για μένα οι άνθρωποι είναι κόμικς και τα κόμικς είναι άνθρωποι. Είναι η πραγματικότητα μεταμορφωμένη σε κάτι έξω από τους φυσικούς νόμους, ακολουθώντας όμως όλους τους ανθρώπινους».

Ο ίδιος είδε την παράσταση; Έκανε παρατηρήσεις;
Έλενα Αρβανίτη: Όχι, αλλά ήρθε ο Ανγκ Λι και θα τον πάρει τηλέφωνο. Ήταν κατενθουσιασμένος.

Χαρά Τσιτομενέα: Δεν ξέρω. Υποθέτω (ή ελπίζω) ότι την έχει δει. Θα ήθελα να έχει δική του άποψη για το αποτέλεσμα. Σίγουρα παίζει ρόλο τι ακούει δεξιά κι αριστερά αλλά αυτό που νιώθουμε εμείς και βγάζουμε σε κάθε παράσταση μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να το εκλάβει ακριβώς όπως είναι. Παρατηρήσεις κάνουν όλοι οι άλλοι εκτός από τον Αρκά. Έχω την Λουκρητία που μου την βγαίνει συνέχεια, το σπουργίτι που με λέει -ως Καστράτο- χοντρό! Δεν φτάνουν αυτοί;

Μαρία Μπαλούτσου: Δεν έχει χάσει ούτε μία παράσταση. Μιλάμε, έχει εθιστεί. Παρατηρήσεις δεν κάνει, γιατί είναι καλλιτέχνης και σέβεται τη δουλειά μας. Άλλωστε, τι να πει. Η παράσταση είναι αριστουργηματική.

Στέφανος Κοσμίδης, Έλενα Αρβανίτη, Δημήτρης Κανέλλος, Χαρά Τσιτομενέα, Δημήτρης Αγοράς, Αλέξης Βιδαλάκης, Μαρία Μπαλούτσου. (Credit Σπύρος Περδίου)

Info
Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων
Πού: Θέατρο Vault, Μελενίκου 26, Βοτανικός
Πότε: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9:00 μμ, και κάθε Κυριακή στις 6:15 μμ. Έως 9 Απριλίου
Θεατρική διασκευή / σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς
Παίζουν αλφαβητικά: Δημήτρης Αγοράς, Έλενα Αρβανίτη, Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Κανέλλος, Στέφανος Κοσμίδης, Μαρία Μπαλούτσου, Χαρά Τσιτομενέα

 

Διαβάστε ακόμα: Χρήστος Χωμενίδης – «Aπό τη μια επαίτες και από την άλλη δήθεν επαναστάτες δε γίνεται»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top