Peter Diamandis (Chairman and Ceo of the X Prize Foundation – Co-Founder & Executive Chairman of Singularity University).

    Μια πρώτη γεύση. Αυτό πήραμε. Το Singularity University ίσως κάποιοι από εσάς το ξέρουν. Αν μάλιστα έχετε ασχοληθεί με τις καινοτόμες πρακτικές τεχνολογίας της Silicon Valley, εκεί που η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και το Internet of Things (Iot) είναι για τα καλά βαλμένα στις ζωές των ανθρώπων, τότε σίγουρα το ξέρετε. Αν ψάχνεστε για το πώς οι δυνατότητές μας και οι δουλειές μας θα εξελιχθούν στο μέλλον με την επέλαση των νέων δεδομένων, τότε σίγουρα το ξέρετε. Για όσους δεν το έχουν ακουστά, ο καιρός γαρ εγγύς: το συνέδριο του Singularity University που στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο, δίνει ώθηση στους φίλους του tech-business, έρχεται στην Ελλάδα. Όμως θα μπορέσει η Ελλάδα θα επιδείξει ευήκοα ώτα ή θα πέσει το μήνυμα στο κενό;

    Γι αυτό πήγαμε στο προπαρασκευαστικό στάδιο αυτής της διοργάνωσης, να πάρουμε μια γεύση. Τι γεύση πήραμε;

    Γεύση από πράγματα που εδώ εφαρμόζονται λίγο σπασμωδικά και μόνο από ανθρώπους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και φέρνουν την τεχνογνωσία. Εντάξει δεν είναι νέο: δεν είμαστε και οι πρώτοι στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη χώρα μας. Η ρομποτική, η επαυξημένη πραγματικότητα (το επόμενο στάδιο μετά την εικονική πραγματικότητα), η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things και το blockchain (διαβάστε εδώ συνέντευξη του Αστυάνακτα Κανακάκη στο Andro για το blockchain) είναι έννοιες που ακόμα δεν έχουν ωριμάσει. Στην Ευρώπη των 28 είμαστε 27οι στην πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Προτελευταίοι.

    Νίκη Συροπούλου, Director του Singularity Summit.

    Γιατί μείναμε τόσο πίσω;

    Μεγάλη κουβέντα αυτή. Επειδή ακούμε τον όρο εκθετική τεχνολογία και νομίζουμε ότι είναι κάτι επιθετικό. Κάτι που θα μας στερήσει την ανθρώπινη διάσταση. Επειδή οι μεγαλύτερες γενιές εδώ στις επιχειρήσεις επιδεικνύουν ένα φοβικό σύνδρομο απέναντι στις αλλαγές. Επειδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα τέρατα στην οικονομία και στην απασχόληση, και μας φαίνονται όλα τα υπόλοιπα ψιλά γράμματα.

    Γιατί όμως είναι η Ελλάδα πρόσφορο έδαφος για μια πιο σοβαρή ενσωμάτωση της τεχνολογίας;

    «Γιατί ως μικρότερη χώρα, η διάδοση των ιδεών μπορεί να γίνει γρηγορότερα», όπως είπε και ο CEO της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης παρουσιάζοντας το Singularity Summit. Γιατί «κατανοώντας τις (δύσκολες ομολογουμένως) τεχνολογικές εφαρμογές, θα έχουμε λιγότερες χαμένες ευκαιρίες», όπως σημείωσε ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Alpha Bank.

    Στην Ευρώπη των 28 είμαστε 27οι στην πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Προτελευταίοι. Γιατί όμως μείναμε τόσο πίσω;

    Άλλο η Αμερική, και άλλο εμείς

    «Άλλο η Αμερική, και άλλο εμείς». Αυτή είναι η μόνη ένσταση με περίβλημα επιφυλακτικότητας που ακούγεται συνήθως. Όχι άδικα. Όμως ο αντίλογος είναι ισχυρός: Φυσικά δεν έχουμε στην Ελλάδα το ίδιο επιχειρηματικό/τεχνολογικό οικοσύστημα. Φυσικά η Silicon Valley έχει άλλο οικοσύστημα. Όμως (και εδώ είναι ο αντίλογος) το να έρχονται στη χώρα μας άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει τεχνολογίες που εδώ ακόμα βρίσκονται στα σπάργανα, που τις έχουν εφαρμόσει, τις έχουν αναπτύξει και εξηγούν τον τρόπο, είναι σημαντικό. Μπορεί να μην καταφέρουμε να υιοθετήσουμε αμέσως κι εμείς όλα τα τεχνολογικά εργαλεία, αλλά το να καταλάβουμε τι έρχεται είναι η αρχή.

    Νίκη Συροπούλου, Γεώργιος Νούνεσης Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ‘Δημόκριτος’, Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte, Χάρης Μπρουμίδης, CEO της Vodafone, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank.

    Ένα high end «προϊόν»

    Το Singularity Summit δεν είναι για όλους. Είναι ακριβό. Στο εξωτερικό μόνο σκεφτείτε ότι ένα τέτοιο συνέδριο κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ. Εδώ φυσικά η τιμή θα είναι πολύ χαμηλότερη, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Αναμένουμε να δούμε.

    Το καλό είναι ότι θα δοθούν πολλά δωρεάν εισιτήρια από την διοργανώτρια εταιρεία, ως υποτροφίες σε νέους επιχειρηματίες ή επίδοξους επιχειρηματίες. Επίσης θα προβάλλεται με live streaming, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα / Πανεπιστήμια. Αθήνας και υπόλοιπης Ελλάδας. Άρα θα μπορούν να το παρακολουθήσουν ελεύθερα σπουδαστές. Και τέλος, το μακρόπνοο πλάνο που έχουν βάλει, όπως είπε η director του Singularity Summit Ζωή Συροπούλου είναι να αρχίσουν και να χρηματοδοτούν και νέες επιχειρήσεις και να ιδρύσουν co-working spaces / γραφεία στην Ελλάδα για να στεγάζουν οι άνθρωποι τις υψηλές τεχνολογικές προσπάθειές τους. Αυτά όχι ακόμη. Στο μέλλον. Ελπίζουμε στο κοντινό.

    //SingularityU Greece Summit, 19-20 Νοεμβρίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
    site | facebook | twitter

     

    Διαβάστε ακόμα: Ιωάννης Βλόντζος – «Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τα λάθη μας»

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top