H στάση του σώματος για να αρέσεις

  H γλώσσα του σώματος δεν είναι μια ακόμη θεωρία. Είναι η πιο μελωδική γλώσσα που μπορούμε να εκφράσουμε και είναι αυτή που γοητεύει τις γυναίκες. Χρειάζεται, όμως, τρόπος για να μην χαθεί το μήνυμα. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης

   

  O Adrien Brody μετά της ευειδούς παρτενέρ του. Προσέχουμε πως «τοποθετεί» το σώμα του στο χώρο (Photo by Mike Coppola/VF18/Getty Images for VF/Idealimages).

  Έχω γράψει ένα κάρο πράγματα για το πόσο ομιλητικά είναι τα ρούχα, για το πώς το στυλ μάς αφηγείται εν ριπή οφθαλμού. Ωστόσο, εντέλει, το απόλυτο πεδίο επικοινωνίας είναι το σώμα.

  Οι στάσεις του φέρνουν στην επιφάνεια χίλια άλλα σώματα. Αισθησιακά, δυνατά, ενίοτε αστεία. Είναι η γλώσσα που μιλάει το σώμα μας χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι. Κι η πιο μελωδική γλώσσα είναι αυτή που γοητεύει τις γυναίκες. Αυτή που στέλνει μήνυμα ότι είσαστε άξιος εμπιστοσύνης, ότι είσαστε σε φόρμα, ότι σκέφτεστε θετικά, ότι μπορούν να διασκεδάσουν μαζί σας. Στερεότυπα, αλλά ισχύουν σε μεγάλο βαθμό.

  Η γλώσσα του σώματος εκφράζεται όλη την ώρα: ο τρόπος που σηκώνετε το κεφάλι, που ανοίγετε μια πόρτα, που κάθεστε σε μια πολυθρόνα, ο τρόπος που κινείστε όταν μπαίνετε σ’ ένα μπαρ, ο τρόπος να είστε με τους φίλους σας, το είδος της χειραψίας σας. Το σώμα δεν ψεύδεται, δεν υποκρίνεται, δεν παρενδύεται. Και το 93% των μηνυμάτων που περνάμε είναι μη-λεκτικό. Η ομορφιά, η χάρη της κίνησης, δεν είναι ένα παγωμένο ενσταντανέ, δεν είναι Instagram, αλλά μια χορογραφία που ξεδιπλώνεται και αφηγείται. Με τις χειρονομίες, τις εκφράσεις, τους μορφασμούς, το βλέμμα, τη σιωπή και τη φωνή, με τη χροιά, τον τόνο και το ρυθμό της, τη στάση του σώματος.

  Το σώμα μας προδίδει τα λόγια μας. Οπότε οι εμβρυακές, καμπουριασμένες στάσεις δεν ενδείκνυνται. Καταλάβετε το χώρο γύρω σας σαν τον Ράσελ Κρόου. Τότε μιλάνε για αύρα, για χάρισμα. Μη μαζεύετε τους ώμους, ελευθερώστε χέρια και πόδια, το παράστημα στητό. Δείξτε αυτοπεποίθηση, αλλά χωρίς αλαζονεία. Χαλαρώστε.

  Μη σταυρώνετε τα χέρια σ’ ένα ραντεβού, δείξτε ανοιχτός. Διαφορετικά, δηλώνετε ότι είστε αλλού, ότι ο λογισμός σας τρέχει σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη. Κι αυτήν την έλλειψη επένδυσης από μέρους σας, εκείνη θα την καταλάβει αμέσως. Αντίθετα, αφήστε τα χέρια σας να δώσουν ζωή στα λόγια σας. Οι χειρονομίες σχηματίζουν εικόνες, μεταφράζουν συγκινήσεις, χαρίζουν ένταση. Αποτελούν μέρος της εικόνας μας.

  Όπως έλεγε ο Πολ Κλoντέλ, «Δεν είναι το πνεύμα που βρίσκεται μέσα στο σώμα. Το σώμα εμπεριέχεται μέσα στο πνεύμα που το περιβάλλει».

  «Ακούω από τα βλέμματα που νομίζετε βουβά», έλεγε ο Ρακίνας. Τη γυναίκα που έχουμε απέναντί μας πρέπει να την κοιτάμε κατάματα, να της δίνουμε αξία, να δημιουργούμε επαφή. Όχι το βλέμμα μας να περιπλανιέται από το στόμα στο στήθος. Το βλέμμα παντρεύει το απτό με το φευγαλέο. Συλλαμβάνει μια πραγματικότητα χωρίς να χρειάζεται να την αντιληφθεί, μετατρέποντάς τη σε ελπίδα, σε απόλαυση της συνάντησης.

  Η χειραψία σας σ’ ένα επαγγελματικό χώρο πρέπει νά ‘ναι θερμή, σίγουρη. Να σφίξετε το χέρι της, αλλά να μην το σμπαραλιάσετε, ούτε να τείνετε μια παλάμη ιδρωμένη και μαλακή. Και να κλίνετε το σώμα προς το μέρος της, για να της ψιθυρίσετε στ’ αφτί.

  Το βλέμμα παντρεύει το απτό με το φευγαλέο. Συλλαμβάνει μια πραγματικότητα χωρίς να χρειάζεται να την αντιληφθεί, μετατρέποντάς τη σε ελπίδα, σε απόλαυση της συνάντησης (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for HUGO BOSS UK/Idealimage).

  Το μυαλό μου πάει σ’ ένα φίλο, ο οποίος όταν υπάρχει γυναικεία παρουσία, χτυπάει διαρκώς τα πόδια στο πάτωμα, πράγμα ανυπόφορο. Λέει ότι είναι ανακλαστικό, ενώ είναι αγχωμένος, κομπλαρισμένος. Εκτός κι αν θέλει να πάει τουαλέτα. Πάντως, την κόκκινη κάρτα θα τη φάει. Επιδείξτε αυτοέλεγχο.

  Η χροιά της φωνής κι ο τόνος της έχουν τεράστια σημασία. Μπορείτε ενδεχομένως να τα δουλέψετε, αλλά εντέλει είναι κάτι που δεν αλλάζει. Φροντίστε, όμως, η έντασή της να είναι η σωστή: αρκετά χαμηλή, για να τραβάει την προσοχή της, και αρκετά δυνατή, ώστε να σας ακούει, καλύπτοντας την ένταση της μουσικής. Και τραγουδάτε, αν μπορείτε.

  Χέρια και δόντια, οι γυναίκες τα περνάνε από σκανάρισμα. Τα δόντια έχουν να πουν για την υγεία σας. Τα χέρια για την κουλτούρα σας, την κοινωνική σας θέση, ίσως τη δουλειά σας, το πόσο αγχωμένος είστε. Ένας στρεσαρισμένος τύπος έχει τα χέρια του σε διαρκή κίνηση, ξύνεται, πασπατεύει τα πόδια του, δεν ξέρει τι να τα κάνει. Ο ψεύτης ξύνει τη μύτη του, εξαιτίας της αιμάτωσης της περιοχής. Η ιστορία με τον Πινόκιο έχει επιστημονική βάση.

  Και, το κυριότερο, χαμογελάτε. Όχι όμως με κείνο το σπασμωδικό μειδίαμα που φανερώνει ότι νιώθετε άβολα. Σηκώστε το φρύδι, συνοφρυωθείτε, αφήστε να ζωγραφιστούν τα συναισθήματά σας πάνω στο πρόσωπό σας. Οι γυναίκες δεν γουστάρουν τους ανέκφραστους άντρες, ούτε τους τέλειους.

  Όπως έλεγε ο Πολ Κλoντέλ, «Δεν είναι το πνεύμα που βρίσκεται μέσα στο σώμα. Το σώμα εμπεριέχεται μέσα στο πνεύμα που το περιβάλλει». Η στάση του είναι σμιλεμένη από την επιθυμία να γνωρίσεις και ν’ ανακαλύψεις τον Άλλο, να συναντηθείς με το δυναμικό του και να τον συνοδέψεις στο δρόμο του.

   

  Διαβάστε ακόμα: Το σουρουκλεμέ στυλ του Μπράιαν Φέρι.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top