Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Hans Wilsdorf, κατάφερε να κάνει τη Rolex στο πιο αναγνωρίσιμο όνομα της ωρολογοποιίας.

  Ανάμεσα στα δείγματα επιχειρηματικού δαιμονίου του Hans Wilsdorf ξεχωρίζουμε ότι, ενώ θα μπορούσε να ονομάσει την εταιρεία από το όνομά του, όπως έκαναν τόσοι άλλοι ωρολογοποιοί πριν και μετά από αυτόν, σκέφτηκε ότι θα ήταν καλύτερο να βρει ένα όνομα που να μπορεί να χρησιμοποιεί εύκολα όλος ο κόσμος. Είναι σίγουρα αδιαμφισβήτητο, ότι αυτή τη στιγμή η Rolex είναι παγκοσμίως μακράν το πιο αναγνωρίσιμο όνομα της ωρολογοποιίας.

  Αυτό όμως δεν οφείλεται μόνο σε μία έξυπνη πολιτική ονομασίας και ένα εξίσου καλό marketing, αλλά πρώτα και πάνω από όλα σε μία αέναη παράδοση υψηλής ποιότητας και καινοτομίας. Πρόκειται για μία εφαρμοσμένη φιλοσοφία υψηλής ωρολογοποιίας που αποτυπώνεται μέσα σε 8 θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες προσδιορίστηκαν μέσα από τη μακρά πρακτική της εταιρείας, ακολουθώντας πάντοτε την καθοδηγητική έμπνευση του ιδρυτή  Hans Wilsdorf, τα λόγια του οποίου παραμένουν διαχρονικά και διαφωτιστικά. Διαβάστε τα.

  Το 1910, ένα Rolex έγινε το πρώτο ρολόι χειρός που απέκτησε πιστοποιητικό χρονομετρικής ακρίβειας από επίσημο κέντρο αξιολόγησης της εποχής.

  1.  Ακρίβεια

  «Ήμουν πεπεισμένος ότι η επιτυχία της ζωής μου περιστρεφόταν γύρω από την ακρίβεια».

  Αν η ακρίβεια αποτελεί γενικά μια αρετή, στη μέτρηση του χρόνου είναι θεμελιώδες μέγεθος. Εύλογα,  κατέχει κεντρική θέση στην ιστορία της Rolex. Ήδη το 1910, ένα Rolex έγινε το πρώτο ρολόι χειρός που απέκτησε πιστοποιητικό χρονομετρικής ακρίβειας από επίσημο κέντρο αξιολόγησης της εποχής. Σήμερα, κάθε ένας μηχανισμός της Rolex πιστοποιείται από τον επίσημο ελβετικό έλεγχο πιστοποίησης χρονομέτρου Contrôle officiel suisse des Chronomètres (COSC) που εγγυάται την ακρίβεια των -4/+6 δευτερολέπτων ανά ημέρα και απονέμει επισήμως τον τίτλο του χρονομέτρου. Ο έλεγχος κατόπιν ολοκληρώνεται από την ίδια την εταιρεία αφότου ο μηχανισμός τοποθετηθεί στο ρολόι για μια περαιτέρω εγγυημένη ακρίβεια των -2/+2 δευτερολέπτων ανά ημέρα. Η υπερθετική αυτή εγγύηση απόλυτης ακρίβειας καταγράφεται με την φράση «Superlative Chronometer» στο καντράν.

  Όλα τα ρολόγια Rolex στο τέλος της διαδικασίας παραγωγής δοκιμάζονται για στεγανότητα και αντοχή στην πίεση του νερού σε υπερβαρικές δεξαμενές.

  2. Στεγανότητα

  «Πρέπει να κατασκευάσουμε μια κάσα ρολογιού τόσο στεγανή, ώστε οι μηχανισμοί μας να είναι εγγυημένα προστατευμένοι από βλάβες που προκαλούνται από τη σκόνη, τον ιδρώτα, το νερό, τη θερμότητα και το κρύο. Μόνο τότε θα διασφαλιστεί η τέλεια ακρίβεια του ρολογιού Rolex».

  Από το 1926 που έγινε το λανσάρισμα του Oyster, του πρώτου αδιάβροχου ρολογιού χειρός στον κόσμο, το  Rolex είναι απλά κλειστό σαν στρείδι. Έκτοτε, αλλεπάλληλες καινοτομίες  εδραίωσαν τη θέση μιας εταιρείας πρωτοπόρου, με μοναδική τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά το αδιαπέραστο από τη σκόνη και το νερό, ενώ όλα τα ρολόγια Rolex στο τέλος της διαδικασίας παραγωγής δοκιμάζονται για στεγανότητα και αντοχή στην πίεση του νερού σε υπερβαρικές δεξαμενές. Τα ρολόγια της συλλογής Oyster Perpetual είναι αδιάβροχα σε βάθος τουλάχιστον 100 μέτρων (330 πόδια), και από τα καταδυτικά, τα Submariner  σε τουλάχιστον 300 μέτρα (1.000 πόδια), τα Sea-Dweller 1.220 μέτρα (4.000 πόδια), και το Rolex Deepsea σε 3.900 μέτρα (12.800 πόδια).

  «Η Rolex πρέπει να προσπαθεί συνεχώς να σκέφτεται και να ενεργεί διαφορετικά από τους υπόλοιπους» ήταν ένας από τους κανόνες του Hans Wilsdorf.

  Ήταν το 1931 που η Rolex εφηύρε το σύστημα αυτόματης περιτύλιξης μέσω του ρότορα Perpetual και απήλλαξε τον χρήστη από το άγχος του τακτικού κουρδίσματος.

  3. Αυτόματος μηχανισμός κουρδίσματος

  «Εδώ και καιρό πιστεύω ότι το ρολόι του μέλλοντος είναι το ρολόι “αέναης λειτουργίας”».

  Πίσω στο παρελθόν, ήταν το 1931 που η Rolex εφηύρε το σύστημα αυτόματης περιτύλιξης μέσω του ρότορα Perpetual και απήλλαξε τον χρήστη από το άγχος του τακτικού κουρδίσματος. Το self-winding βασίζεται στην κατανόηση της ανθρώπινης κίνησης, η οποία κάνει το κεντρικό ταλαντευόμενο βάρος του αυτόματου μηχανισμού να περιστρέφεται και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η  κινητική ενέργεια που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μεταδίδεται στο κεντρικό ελατήριο, όπου αποθηκεύεται ώστε να εξασφαλίζεται το βέλτιστο απόθεμα ισχύος. Σήμερα, η αυτονομία των μηχανισμών της Rolex σε ακινησία μπορεί να φτάσει τις 72 ώρες.

  Τα ρολόγια Rolex υπόκεινται σε σοκ προσομοίωσης που μιμούνται την επαναλαμβανόμενη κίνηση ενός ατόμου που πληκτρολογεί σε υπολογιστή ή μια τυχαία πτώση ενός μέτρου στο έδαφος.

  4. Ποιοτική, ανθεκτική κατασκευή

  «Κάθε ρολόι πρέπει να είναι πρεσβευτής της ποιότητας».

  Η ζωή επιφυλάσσει απρόοπτα και το ρολόι συμμετέχει σε αυτά. Για να εξασφαλίσει την ανθεκτικότητα κάθε ρολογιού, η Rolex έχει προβλέψει τους κινδύνους της καθημερινότητας, προκειμένου να εγγυηθεί τη διατήρηση της ακεραιότητας και της λειτουργίας των μηχανισμών της υπό όλες τις αντίξοες συνθήκες. Τα ρολόγια Rolex υπόκεινται σε σοκ προσομοίωσης που μιμούνται απλές κινήσεις όπως την επαναλαμβανόμενη κίνηση ενός ατόμου που πληκτρολογεί σε υπολογιστή καθώς και απότομες όπως μια τυχαία πτώση ενός μέτρου στο έδαφος. Η ανθεκτικότητα των ρολογιών Rolex αξιολογείται επίσης μέσω δοκιμών που αναπαράγουν την έκθεση σε ακραίες συνθήκες, διασφαλίζοντας ότι η απόδοση κάθε ρολογιού θα παραμείνει αξιόπιστη σε κάθε περίπτωση.

  Από τη «γέννησή» της η Rolex αναζητά τη μεγαλύτερη απλότητα για τις βέλτιστες επιδόσεις, την αυξημένη αξιοπιστία και βελτιστοποιημένες μεθόδους παραγωγής.

  Η μηχανική απλοποίηση είναι ένα μέτρο απόδοσης και αξιοπιστίας, και η Rolex αναζητά τη μεγαλύτερη απλότητα για τις βέλτιστες επιδόσεις.

  5. Απλότητα

  «Η Rolex πρέπει να προσπαθεί συνεχώς να σκέφτεται και να ενεργεί διαφορετικά από τους υπόλοιπους».

  «Keep it simple» είναι μια θεμελιώδης συμβουλή και ο Hans Wilsdorf δεν περίμενε από τους άλλους να του τη δώσουν. Στον κόσμο της ωρολογοποιίας ο πειρασμός για περίπλοκα μηχανικά θαύματα είναι πάντα μεγάλος, αλλά δεν αφορά τη Rolex. Η μηχανική απλοποίηση είναι ένα μέτρο απόδοσης και αξιοπιστίας, και η Rolex αναζητά τη μεγαλύτερη απλότητα για τις βέλτιστες επιδόσεις, την αυξημένη αξιοπιστία και βελτιστοποιημένες μεθόδους παραγωγής.

  Ο μηχανισμός του Cosmograph Daytona έχει μόλις 314 εξαρτήματα, ενώ το Sky-Dweller με το σύστημα Ring Command κάνει εύκολη τη ρύθμιση της ημερομηνίας, του μήνα, της τοπικής ώρας και της ώρας αναφοράς, μέσω της αλληλεπίδρασης περιστρεφόμενης στεφάνης, κορώνας κουρδίσματος και μηχανισμού. Είναι περίπλοκο, αλλά απλό.

  Στη Rolex η αισθητική συγκίνηση αναζητείται στην παραμικρή λεπτομέρεια, Η γεωμετρία των ρολογιών παίρνει μορφή χάρις στη δουλειά του ικανού τεχνίτη.

  6. Αριστοτεχνία

  «Να παράγετε μόνο όμορφα έργα!».

  Στο Rolex Manufacture, η ομορφιά δεν θεωρήθηκε ποτέ επιφανειακή ποιότητα. Η αρμονική εμφάνιση ενός ρολογιού πρέπει να συμβαδίζει με την μηχανική του ποιότητα και αξιοπιστία. Στη Rolex η αισθητική συγκίνηση αναζητείται στην παραμικρή λεπτομέρεια, Η γεωμετρία των ρολογιών παίρνει μορφή χάρις στη δουλειά του ικανού τεχνίτη: προσέξτε πώς οι κάσες των ρολογιών Rolex αντανακλούν το φως. Με την πάροδο των δεκαετιών, οι επεξεργασίες για τις καμπύλες, το ανάγλυφο, το γυάλισμα και για τα φινιρίσματα των πλαισίων των ρολογιών τελειοποιούνται συνεχώς. Ένα ρολόι όμορφο από κάθε οπτική γωνία και σε κάθε του εσωτερική και εξωτερική λεπτομέρεια.

  Η έλευση του ρολογιού χειρός έθεσε επιτατικά και το θέμα της άνεσης, που αποτέλεσε διαχρονικά ουσιαστικό κομμάτι της αναζήτησης της τελειότητας στην οποία έχει επιδοθεί η Rolex.

  7. Άνεση

  «Δεν θα πουλούσαμε ποτέ ούτε ένα ρολόι (…) που δεν προσφέρει πλήρη και ολοκληρωμένη ικανοποίηση».

  Τι χρησιμεύει ένα εντυπωσιακό ρολόι, αν κάποια στιγμή αρχίζεις να το αισθάνεσαι σαν βαρίδι στον καρπό, ή αν δεν είναι εύχρηστο; Η έλευση του ρολογιού χειρός έθεσε επιτατικά και το θέμα της άνεσης, που αποτέλεσε διαχρονικά ουσιαστικό κομμάτι της αναζήτησης της τελειότητας στην οποία έχει επιδοθεί η Rolex. Σχεδιασμένο τη δεκαετία του 1930, το εμβληματικό μπρασελέ Oyster τελειοποιείται συνεχώς. Σε αυτό προστέθηκαν τα Jubilee (1945), President (1956) και Oysterflex (2015), τα οποία ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά την εφαρμογή και το στυλ.

  Ένας βασικός παράγοντας για τη φήμη της Rolex είναι η αντοχή και η διάρκεια των ρολογιών της στον χρόνο.

  Σήμερα, κάθε ένας μηχανισμός της Rolex ανεξαιρέτως πριν μπει στην κάσα πιστοποιείται από το επίσημο ελβετικό φορέα πιστοποίησης Contrôle officiel suisse des Chronomètres (COSC).

  8. Αντοχή στον χρόνο

  «Απλά έχετε το Oyster στον καρπό σας ό,τι κι αν συμβεί και αυτό δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ. Δεν είναι υπέροχο;».

  Ένας βασικός παράγοντας για τη φήμη της Rolex είναι η αντοχή και η διάρκεια των ρολογιών της στον χρόνο: τόσο όσον αφορά στον μηχανισμό όσο στην κάσα και στο μπρασελέ. Καθώς η τριβή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας ενός μηχανισμού, όλα τα κινητά εξαρτήματα, όπως ο μηχανισμός διαφυγής και η ράβδος ισορροπίας, θα υποστούν κατά τη χρήση τους φθορά που θα μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Για να το καταπολεμήσει αυτό, η Rolex έχει αναπτύξει αποκλειστικά λιπαντικά για να περιορίσει τις συνέπειες της τριβής των μηχανικών μερών. Ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες, εφαρμόζονται σε στρατηγικά σημεία εξαιρετικά καλά υπολογισμένες ποσότητες λαδιού, ικανού να διατηρήσεις την αποτελεσματική λίπανση σε διαφορετικές θερμοκρασίες για αρκετά χρόνια, εξασφαλίζοντας μακρόχρονη απρόσκοπτη λειτουργία και μειώνοντας την συχνότητα της συντήρησης.

  Επιπλέον, μηχανήματα ειδικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για να προσομοιώνουν τη γήρανση των ρολογιών μπορούν να ελέγξουν μέσα σε μία εβδομάδα την αναμενόμενη φθορά πολλών ετών. Υπάρχει το μηχάνημα που περιστρέφει αδιάκοπα τα μπρασελέ και το μηχάνημα που ανοιγοκλείνει διαρκώς το κούμπωμα. Ένα που τα μουλιάζει σε χλώριο και αλάτι, ένα που τα ψεκάζει με άμμο, ένα που τα ζεσταίνει και ένα που τα παγώνει. Στην πραγματικότητα, ένα ρολόι είναι μάλλον απίθανο να αντιμετωπίσει ποτέ τόσο σκληρή μεταχείριση και τόσο ακραία περιβάλλοντα, αλλά οι μηχανικοί της Rolex μελετούν και προβλέπουν τις συνθήκες στις οποίες το ρολόι θα επιβιώσει σε κάθε περίπτωση.

  Τέλος, υπάρχουν ορισμένοι τύποι καθημερινής φθοράς που καμία συσκευή δεν μπορεί να προσομοιάσει. Για αυτούς κάθε νέο μοντέλο υποβάλλεται σε δοκιμασία μέσω της απόλυτης δοκιμής: φορώντας το πρότυπο σε πραγματικό χρόνο. Τα πρωτότυπα ρολόγια φοριούνται για χρόνια προτού να πάρουν έγκριση για σειριακή παραγωγή. Η Rolex είναι ο μόνος κατασκευαστής που υποβάλλει τα ρολόγια του σε αυτή την εξαιρετικά μακρά δοκιμή προκειμένου να εγγυάται την εξαιρετική απόδοση των ρολογιών της με την πάροδο του χρόνου.

   

  Διαβάστε ακόμα: Ο απίθανος κόσμος της Rolex

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top