Κάτι ήξεραν ο Τομ Κρουζ και ο Μπράϊαν Μπράουν στο «Κοκτέιλ». Ξεκινάς την ημέρα σου με ένα κάποιο ντρινκ.

Έχετε δοκιμάσει να ξεκινήσετε τη μέρα σας μ’ ένα κοκτέιλ; Όχι ένα του είδους «hair of the dog» που πίνουμε για να διώξουμε το χανγκόβερ, αλλά ένα κανονικό κοκτέιλ που αποφασίζουμε να το πιούμε γιατί ξέρουμε ότι η μέρα μας θα πάει χάλια, όπως συχνά συμβαίνει τελευταία.

Λοιπόν, ξυπνήσαμε στραβά κι είμαστε μέσα στα νεύρα. Όταν ξεκινάμε τη μέρα μας με κακή διάθεση (συγγνώμη, με αρνητική ενέργεια) συνήθως παραμένουμε έτσι. Γι’ αυτό υπάρχουν τα πρωινά κοκτέιλς, των οποίων τα πλεονεκτήματα είναι αδιαμφισβήτητα. Θεραπεύουν το χθες, υπόσχονται το σήμερα.

Ελάχιστα πράγματα είναι πιο καθοριστικά για το μπουστάρισμα της μέρας από ένα καλό Bloody Mary.

Είναι σαν να αναμειγνύετε λίγη τρέλα με πονηρή διάθεση και να τα στολίζετε μ’ ένα χαμόγελο κι ένα zeste φινέτσας. Για να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Προσοχή, αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να κατεβάσετε ένα ποτήρι βότκα στις 9 το πρωί. Μην το παραχέσουμε. Ένα κοκτεϊλάκι με σαμπάνια και φρούτα αρκεί. Γιατί, όπως έλεγε κι ο Jimmy Buffett «It takes no more time to see the good side of life than to see the bad».

Ομολογουμένως, ελάχιστα πράγματα είναι πιο καθοριστικά για το μπουστάρισμα της μέρας από ένα καλό Bloody Mary. Η ίδια λογική διέπει και την προσθήκη γκράπας σ’ έναν εσπρέσο («caffè corretto») ή μια δόση σουηδικής βότκας για το «kaffekask». Στη Γαλλία, τα ενισχυτικά ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή: Calvados στη Νορμανδία, Armagnac στη Γασκωνία, eau-de-vie Marc στην Προβηγκία. Αλλά αυτά είναι πιο πολύ για το χειμώνα. Ρακές και τσίπουρα στα δικά μας μέρη, παγωμένα, χειμώνα – καλοκαίρι.

Όμως, είπα ν’ αφήσω τον καφέ στην ησυχία του, και το Bloody Mary, και να σας προτείνω 3 σοβαρά όσο και πανεύκολα κοκτέιλ, χαμηλού αλκοολικού βαθμού, που είναι ό,τι πρέπει για να κάνουν τη δουλειά. Θα τα απολαύσετε μόλις αρχίζει να χαράζει στην Πάτμο και τη Σαντορίνη ή από το μπαλκόνι του διαμερίσματος σας στην Κυψέλη αν είσαστε ο Λάνθιμος.

Για th Mimosa θα χρειαστείτε ένα ποτήρι σαμπάνιας, το χυμό ενός ζουμερού πορτοκαλιού και 1 μεζούρα Cointreau.

Mimosa: «τέκνο» των roaring ’20s στο Παρίσι

To Μimosa είναι ενδεδειγμένο κοκτέιλ για το brunch, είναι πολύ δημοφιλές στους Αγγλοσάξονες.

Ενδεδειγμένο κοκτέιλ για το brunch, είναι πολύ δημοφιλές στους Αγγλοσάξονες. Ωστόσο, δημιουργήθηκε στο Παρίσι τη δεκαετία του ’20, κλασικά στο hôtel Ritz.

Για να το φτιάξετε, θα χρειαστείτε ένα ποτήρι σαμπάνιας flûte, το χυμό ενός ζουμερού πορτοκαλιού και 1 μεζούρα Cointreau. Αποσύρετε μια champagne brut από τη σαμπανιέρα που βρίσκεται πάντα δίπλα σας και συμπληρώνετε αργά και προσεκτικά, καθότι η σαμπάνια έχει τη συνήθεια να αφρίζει πολύ όταν αναμειγνύεται με το πορτοκάλι. Σε μια προσιτή έκδοση, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κάποιο αφρώδες κρασί, τύπου prosecco.

Αν δεν βαριέστε, στολίζετε με μια φλούδα πορτοκαλιού, ένα φυλλαράκι μέντας, ένα κομμάτι φράουλα… Η παρασκευή είναι ζήτημα αν θα σας πάρει 3 λεπτά.

 

 

 

 


To Βellini χρειάζεται μόλις επτά λεπτά για να φτιαχτεί.

Bellini: κατευθείαν από το Harry’s Bar στη Βενετία

Το όνομα Bellini είναι εμπνευσμένο από τα ροδαλά χρώματα του χιτώνα του Αγίου Φραγκίσκου στον πίνακα του αναγεννησιακού ζωγράφου.

Πρόκειται για μια επινόηση του 1945 και αποδίδεται στον Giuseppe Cipriani που είχε το Harry’s Bar στη Βενετία. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από τα ροδαλά χρώματα του χιτώνα του Αγίου Φραγκίσκου στον πίνακα του αναγεννησιακού ζωγράφου.

Καθώς του Cipriani αποχυμωτές και μπλέντερ του την έσπαγαν, πλήρωνε έναν γεροδεμένο τύπο αποκλειστικά για να συνθλίβει μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου λευκόσαρκα ροδάκινα.

Σήμερα, παίρνουμε ένα ποτήρι flûte που μόλις βγάλαμε απ’ το ψυγείο κι ένα κουταλάκι με μακριά λαβή. Χτυπάμε 60 ml πουρέ ροδάκινου μαζί με 10 ml peach “schnapps” liqueur και 7,5 ml λεμονιού με πάγο και σουρώνουμε. Απογεμίζουμε με παγωμένο prosecco ή σαμπάνια κι αναδεύουμε. Έτοιμο στο 7λεπτο.

 

 

 

 

 

 


To Salty Dog ξεκίνησε με βάση το τζιν, αλλά σήμερα το βρίσκει κανείς με βότκα.

Salty Dog: η γλυκιά και αλμυρή δροσιά

Το Salty Dog έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του ’30, αρχικά με βάση το τζιν.

Ένα απρόσμενο πάντρεμα γεύσεων γλυκού-αλμυρού, πολύ δροσιστικό. Έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του ’30, αρχικά με βάση το τζιν. Σήμερα, είθισται να το αντικαθιστούν με την πιο ουδέτερη βότκα.

Σ’ ένα ποτήρι highball (προσωπικά προτιμώ ένα ποτήρι του martini), του οποίου τα χείλη έχουμε βουτήξει στις αλυκές της Αντιπάρου (λέμε τώρα), ρίχνουμε το μείγμα το οποίο έχει προέλθει από το ανακάτωμα 1 μεζούρας βότκα, του χυμού ενός ροζ γκρέιπφρουτ και ποιοτικών παγακίων. Το όλον δύναται να διανθιστεί με bitters. 5 λεπτά αρκούν.

Όσο για το πασίγνωστο Bloody Mary, σας παραπέμπω στο εξαιρετικά αιμοδιψές άρθρο μου.

Cheers!

 

 

 

Διαβάστε ακόμα: Είναι το Negroni το καλύτερο αντρικό κοκτέιλ;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top