Ο δερματολόγος Εμμανουήλ Χουσάκος γράφει για τους βασικούς κανόνες του ανδρικού grooming. (Φωτογραφήθηκε για το Andro ντυμένος με Scala, στο Χημείο του Κολλεγίου Αθηνών).

Το ανδρικό skincare και grooming, ως αδιάσπαστο κομμάτι της ανδρικής ταυτότητας, χρήζει επιμελούς ανάλυσης, αποδεσμευμένης από μαρκετινίστικες επιταγές. Μακριά από υπερβολές και εμμονές. Μιλώ για τη χάραξη μιας μορφής ατομικής στρατηγικής περιποίησης, απόρροια συνειδητών επιλογών, προϊόν σωστής ενημέρωσης και συνισταμένη της διάθεσης μας για εμβάθυνση, του διαθέσιμου budget, του χρόνου και της προσωπικότητας του καθενός.

Ας χαράξουμε μια αναλογία με τη πιο οικεία στους περισσότερους γυμναστική: Άλλος μπορεί να στοχεύει στη διατήρηση της φυσικής του κατάστασης, άλλος σε υψηλές επιδόσεις, άλλος σε οπτικά και άλλος σε functional κέρδη, άλλος να αθλείται 3 φορές την εβδομάδα και άλλος καθημερινά, και ούτω καθεξής. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας θέτει έναν προσωπικό στόχο. Αυτό ισχύει και στο δερματολογικό μας «fitness». Παρεμπιπτόντως, ας μη ξεχνάμε ότι ένα καλλίγραμμο σώμα αναδεικνύεται όταν πλαισιώνεται από ένα φροντισμένο δέρμα, ενώ ένα παραμελημένο δέρμα το αδικεί, στερώντας του τη μέγιστη οπτική (και απτική) γοητεία που θα μπορούσε να εκπέμπει.

Όπως και αν διαμορφωθεί τελικά η στρατηγική σου, από λιτή έως πληθωρική και εξειδικευμένη, θα χωλαίνει εάν δεν διέπεται από μεθοδικότητα, ισορροπία και σεβασμό των προσωπικών σου ιδιαιτεροτήτων και εάν δεν αρθρώνεται γύρω από τους παρακάτω «χρυσούς» κανόνες.

Δεδομένου ότι στο δέρμα και τα μαλλιά εκδηλώνεται πρώιμα πληθώρα νοσημάτων της εσωτερικής παθολογίας, είναι καταλυτική η «δερματοεπαγρύπνιση» (skin awareness).

Η καθημερινή ρουτίνα είναι απαραίτητη, αλλά χρειάζονται κι άλλες «πινελιές»για τη σωστή περιποίηση του δέρματος, όπως σωστή διατροφή και o ποιοτικός ύπνος. (Φωτογραφία: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)

1. Τί σημαίνει «δερματοεπαγρύπνιση»;

Κεντρική στόχευση της κάθε ρουτίνας περιποίησης δεν μπορεί παρά να είναι η πρόληψη παθήσεων του δέρματος που δυνητικά επιφέρουν επιβλαβείς συνέπειες στην συνολικότερη υγεία, με κεντρικότερη αυτών την πρόληψη των διαφόρων ειδών καρκίνου του δέρματος. Δεδομένου δε ότι στο δέρμα και τα μαλλιά εκδηλώνεται πρώιμα πληθώρα νοσημάτων της εσωτερικής παθολογίας, είναι καταλυτική η «δερματοεπαγρύπνιση» (skin awareness). Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τέτοιων πρακτικών πρόληψης είναι η σωστή και συνεπής εφαρμογή ηλιοπροστασίας και η συχνή αυτοεξέταση (για ελιές κλπ.).

2. Μετά την υγεία, έρχεται η ομορφιά

Μετά την αυτοεξέταση του δέρματος ακολουθεί η εξάσκηση στην μελέτη του δέρματος και της τριχοφυΐας μας από την σκοπιά της κοσμητικής. Ας σκεφτούμε ότι το δέρμα είναι από τα ελάχιστα όργανά μας που μπορούμε να δούμε, να αγγίξουμε, να αντιληφθούμε αισθητηριακά. Και πάνω στο δέρμα βλέπουμε τις ανάγκες του με βάση την εποχικότητα (π.χ. το καλοκαίρι), την καθημερινότητα (όταν φερειπείν είμαστε κουρασμένοι), τις ειδικές εξωγενείς και ενδογενείς συνθήκες (εργασίας κ.α.), που μπορεί να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή. Μία περίοδος έντονου stress στη δουλειά, η ενασχόληση με πολλές εξωτερικές δραστηριότητες, ένα βροχερός μήνας ή η έναρξη μίας επιθετικής δίαιτας είναι λόγοι προσαρμογής του υφιστάμενου skincare μας.

3. Το δέρμα δεν είναι παντού ίδιο

Πέρα από την ανατομική ταξινόμηση (μάτια vs πρόσωπο vs σώμα), έχει πολλές φορές σημασία η εκάστοτε περιοχή να κατακερματιστεί περαιτέρω. Και αυτό γιατί σε μικροσκοπικό επίπεδο ο ιστός παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά (πάχος επιδερμίδας, πάχος κερατίνης, συγκέντρωση αδένων, παραγωγή σμήγματος, συγκέντρωση μελανίνης, αγγείωση κλπ.) και άρα παρουσιάζει διαφορετικές ανάγκες. Είναι συνεπώς ωφέλιμο να διαχειριζόμαστε διαφορετικά συγκεκριμένες υποπεριοχές με… τοπογραφικό κριτήριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ζώνη του Τ (μέτωπο – μύτη όπου υπάρχει λιπαρότητα), το άνω βλέφαρο ή περιοχές με υπερμελάχρωση (πιο σκούρες), που συχνά χρειάζονται ειδικό χειρισμό σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Δώσε στο δέρμα σου χρόνο και εφόδια για να ανακάμπτει, ειδικά όταν χρησιμοποιείς δραστικά συστατικά που επιταχύνουν την αυτο-αναγέννησή του, όπως η διάφορες μορφές βιταμίνης Α και τα οξέα. (Φωτογραφία: Terry O’Neill / Sotheby’s)

Επιθετικές πρακτικές περιποίησης μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη αποτελεσματικότητα και κόπωση των επανορθωτικών-αμυντικών μηχανισμών, αλλά και σε ζημιά.

4. Μην το παρακάνεις με την περιποίηση

Επιθετικές πρακτικές τεστάρουν την αντοχή του δέρματος και μπορεί να οδηγήσουν όχι μόνο σε μειωμένη αποτελεσματικότητα και κόπωση των επανορθωτικών-αμυντικών μηχανισμών του αλλά και σε ζημιά. Δώσε στο δέρμα σου χρόνο και εφόδια για να ανακάμπτει, ειδικά όταν χρησιμοποιείς δραστικά συστατικά που επιταχύνουν την αυτο-αναγέννησή του, όπως η διάφορες μορφές βιταμίνης Α και τα οξέα. Πρακτικές όπως η «αγρανάπαυση» (skin fasting) ή η διαστρωμάτωση με προϊόντα που δρουν καταπραϋντικά και ενισχυτικά προς τον φυσιολογικό λιπιδικό φραγμό κρίνονται πολλές φορές απαραίτητες. Επιπλέον, η περιοδική ανανέωση των skincare προϊόντων μπορεί να αποτρέψει από έναν ακούσιο «συνεχή βομβαρδισμό» και να εμπλουτίσει την φροντίδα με εναλλακτικές ισομορφές δραστικών συστατικών και εκδόχων, με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης και οφέλη.

5. Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Η σωστή διατροφή, η συχνή ενυδάτωση, ο ποιοτικός ύπνος, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος υπερτερούν της ισχυρότερης skincare ρουτίνας. Μπορεί το δέρμα να είναι ο τελευταίος λόγος για να υιοθετήσει κανείς όλα αυτά, ωστόσο δεν παύει να προστίθεται στη μακρά λίστα.

6. Ρώτα τον Δερματολόγο

Αν όλα αυτά σου φαίνονται πυρηνική φυσική, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Μπορεί να μην υπάρχουν έτοιμες λύσεις και σε έναν βαθμό η προσωπική σου συμμετοχή να είναι αναπόφευκτη, ωστόσο ο δερματολόγος θα μπορέσει να σε εντάξει σε ένα τεκμηριωμένο και ασφαλές πλαίσιο δράσης, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα και περιορίζοντας τους ενδεχόμενους κινδύνους.

 

Διαβάστε ακόμα: Ένα μίνι μανιφέστο ανδρικής περιποίησης.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top