Ο δερματολόγος Εμμανουήλ Χουσάκος ξεκινά μια νέα στήλη ανδρικής περιποίησης δέρματος με ένα μίνι «μανιφέστο» προσωπικής φροντίδας. Φωτογραφήθηκε για το Andro ντυμένος με Scala, στο Χημείο του Κολλεγίου Αθηνών.

Το δικαίωμα του άνδρα στη φροντίδα του δέρματος είναι… αναφαίρετο, ωστόσο αποτελεί συχνά πεδίο αρνητικού σχολιασμού κι ας έχει απενοχοποιηθεί εδώ και χρόνια. Άλλωστε πολλές φορές στη δημόσια συζήτηση αναλωνόμαστε σε άσκοπες κοινωνικές κατηγοριοποιήσεις (retrosexual vs metrosexual) και στο ψευδές status που σχετικές επιλογές μπορεί να φέρουν (πόσο συχνά βάζω κρέμα, πόσο περιποιημένα είναι τα γένια μου ή πόσο κοστίζει το άρωμά μου).

Δυστυχώς η ανδρική περιποίηση παραμένει μία πρακτική επιβαρυμένη με εθνικές και κοινωνικές προεκτάσεις: ορισμένες κοινωνίες την ενστερνίζονται πλήρως, ενώ άλλες την παραμερίζουν ως κάτι περιττό ή ακόμα και ύποπτο (!). Κοινωνικά υποσύνολα την επιβάλλουν, ενώ άλλα την περιθωριοποιούν. Οι επιμέρους αυτές τάσεις προκύπτουν από την αντίληψη της ιδεατής αρρενωπότητας: για άλλες κοινωνίες η περιποίηση εξισώνεται με την θηλυκότητα, όπου η επιδίωξη ενός καθαρού, σφριγηλού, εύρωστου δέρματος είναι αυτονόητη. Για άλλες ομάδες οι ατέλειες ακόμα και η κακομεταχείριση του δέρματος είναι παράσημα ανδρισμού.

Ευελπιστώ πως όλες οι τάσεις τείνουν και στα μέρη μας να αποσυνδέονται από τις παραπάνω κοινωνικές επιταγές και να είναι καθόλα πλέον αποδεκτές. Εν ολίγοις και οι Έλληνες περιποιούνται το δέρμα τους, και οι Έλληνες «βάζουν κρέμες». Πολλώ δε μάλλον όταν σήμερα τα παλιά γενικά πρότυπα – κλισέ υποχωρούν και δίνουν την θέση τους σε εξατομικευμένες συνταγές.

Ας μην ξεχνάμε όμως το βασικό: πέρα από ζήτημα αισθητικής και φιλοσοφίας και ανεξάρτητα από το πόσο συμφιλιωμένος είναι κανείς με την εικόνα του και συμβιβασμένος με τη μοιραία φθορά, η ορθή φροντίδα του δέρματος, δηλαδή τουλάχιστον ο καθαρισμός, το σωστό ξύρισμα και η ηλιοπροστασία, είναι ζήτημα υγείας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Πέρα από ζήτημα αισθητικής η ορθή φροντίδα του δέρματος είναι ζήτημα υγείας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Το δέρμα αποτελεί κεντρικό μηχανισμό σαγήνης, βασικό όργανο σεξουαλικής-ερωτικής προσέλκυσης, φυσικό φραγμό που απορροφά ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς κραδασμούς πάσης φύσεως. Είναι το πρώτο «φίλτρο» μας.

Ταυτόχρονα βέβαια δεν παύει να υφίσταται και η ματαιοδοξία. Το δέρμα αποτελεί κεντρικό μηχανισμό σαγήνης, βασικό όργανο σεξουαλικής-ερωτικής προσέλκυσης, φυσικό φραγμό που απορροφά ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς κραδασμούς πάσης φύσεως. Είναι το πρώτο «φίλτρο» μας. Η αμφίδρομη σχέση ψυχής και δέρματος είναι από χρόνια επιστημονικά τεκμηριωμένη: πληθώρα ψυχιατρικών νοσημάτων εκδηλώνονται σε δέρμα και μαλλιά, όπως και πολλές δερματοπάθειες επιδρούν δομικά στην ψυχική μας ισορροπία. Δεν είναι τυχαίο πως όταν δεν αισθανόμαστε καλά αμελούμε την εικόνα μας, ενώ ένα άρωμα ή λίγο παραπάνω χρόνος μπροστά στον καθρέφτη αρκούν για να ανεβάσουν την πεσμένη μας διάθεση.

Έτσι, η ανδρική φροντίδα οφείλει να προκύπτει ως έκφραση μίας πιο βαθιάς ανάγκης, ως μία ιδιωτική τελετουργία, ως μία επιδίωξη εναρμόνισης του εσωτερικού με το εξωτερικό, και μόνο τότε θα μπορέσει να εκφράζει με συνέπεια και ειλικρίνεια το προσωπικό μας αφήγημα και το. Διότι εν τέλει η επένδυση χρόνου, ενέργειας και χρήματος, τα ζητούμενα και η μεθοδολογία του skincare και του grooming είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Η αμφίδρομη σχέση ψυχής και δέρματος είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη: πληθώρα ψυχιατρικών νοσημάτων εκδηλώνονται σε δέρμα και μαλλιά, όπως και πολλές δερματοπάθειες επιδρούν δομικά στην ψυχική μας ισορροπία.

Εγκαινιάζουμε λοιπόν αυτή τη στήλη, υπογραμμίζοντας πως εδώ δε θα υποστηρίξουμε δόγματα και έτοιμα πρωτόκολλα, δε θα παρουσιάσουμε περισσότερους κανόνες απ’ ότι χρειάζεται, δε θα κυνηγήσουμε ατέρμονα την τελειότητα αλλά θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε όλες τις αποχρώσεις και να προσφέρουμε τα «εργαλεία», ώστε ο καθένας  να διαμορφώσει αρμονικότερα το περίβλημα μέσα στο οποίο υπάρχει και δημιουργεί.

Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα, με τις 5+1 θεμελιώδεις αρχές της περιποίησης!

 

Διαβάστε ακόμα: Η ιεροτελεστία του κουρέματος και του ξυρίσματος από έναν βουδιστή μοναχό.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top