Η Κως δεν «μασάει» και δεν ζηλεύει ποτέ. Έχει τόση αυτοπεποίθηση που θα σε αφήσει ελεύθερο να ξενοκοιτάξεις τις μικροκαμωμένες γειτόνισσές της, όπως την Ψέριμο, τη Νίσυρο, την Κάλυμνο και τη Λέρο με τις οποίες συνδέεται καθημερινά ακτοπλοϊκώς. (Φωτογραφία από τον χρήστη του Flickr samchills)

Αν η Κως ήταν γκόμενα, δεν θα σου έκανε καψόνια για να γίνει δική σου. Νέα γυναίκα, μελαχρινή με δέρμα σοκολατί, όπως η άμμος στην παραλία της Καμήλας, με έντονα φρύδια καλοσχηματισμένα, όπως η απέραντη ακτογραμμή της και κόκκινα χείλη όπως ο ιβίσκος της, η Κως είναι μια τίμια γκόμενα, που αν την κερδίσεις, θα θέλει να σε έχει συνέχεια ευχαριστημένο.

Πρώτα απ’ όλα, κρατάει από καλή οικογένεια. Οι πρόγονοί της – από τον Ιπποκράτη που δίδαξε την Ιατρική (βλέπε Ασκληπιείο), μέχρι τους επιφανείς Ρωμαίους πολίτες που έχτιζαν εκεί τις πολυτελείς τους βίλες (βλέπε Casa Romana) και από τους Ιωαννίτες Ιππότες που έστηναν οχυρά (βλέπε το μεσαιωνικό Κάστρο της Νερατζιάς) μέχρι τους Ιταλούς κατακτητές στις αρχές του 20ου αιώνα που προσέδωσαν ευρωπαϊκό αέρα στον οικιστικό της ιστό, είναι όλοι τους ονομαστοί μέχρι και σήμερα.

Δεν θα βρεις πουθενά αλλού στη Μεσόγειο τόσο μεγάλη και πλούσια ακτογραμμή με βότσαλα και αμμουδιές, με κέδρους και αρμυρίκια, με βράχια και αμμόλοφους, με γάργαρα κυματιστά ή ήρεμα βαθιά νερά.

Δεύτερον, δεν είναι «ψωνισμένη». Δεν θα σου μαγειρέψει κριθαρότα και καραβιδόψιχες, ούτε θα σε σερβίρει με ασημένια μαχαιροπίρουνα. Και φυσικά δεν θα σου ζητήσει ποτέ μα ποτέ σαμπάνια στην ξαπλώστρα της. Θα φροντίσει όμως να σε ξεδιψάσει με μια σπιτική λεμονάδα, να σε δυναμώσει με ένα πρωινό από γιαούρτι και εξαιρετικό μέλι δικής της παραγωγής, να σε «τυλίξει» με τις μικρασιάτικες συνταγές της, τα ατζέμ πιλάφια της, τις γιαουρτλούδες της και τα κεμπάμπ της.

Κι επειδή έχεις καταλάβει πλέον ότι η Κως δεν «μασάει» γενικώς, μάθε, ότι δεν ζηλεύει ποτέ. Έχει τόση αυτοπεποίθηση που θα σε αφήσει ελεύθερο να ξενοκοιτάξεις τις μικροκαμωμένες γειτόνισσές της, όπως την Ψέριμο, τη Νίσυρο, την Κάλυμνο και τη Λέρο με τις οποίες συνδέεται καθημερινά ακτοπλοϊκώς. Είναι τόσο σίγουρη για τον εαυτό της, που ακόμα κι αν ξελογιαστείς σε γραφικά ασβεστωμένα σοκάκια, ή απομονωθείς σε ειδυλλιακούς κολπίσκους άλλων νησιών, ξέρει ότι δεν θα βρεις πουθενά αλλού στη Μεσόγειο τόσο μεγάλη και πλούσια ακτογραμμή με βότσαλα και αμμουδιές, με κέδρους και αρμυρίκια, με βράχια και αμμόλοφους, με γάργαρα κυματιστά ή ήρεμα βαθιά νερά. Εμπρός λοιπόν. Τι κάθεσαι; Δάμασέ τη.

 

Στην επόμενη σελίδα: Στο Πολέμι θα θέλεις να μείνεις μόνος σου για ώρες.

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top