Το Open House Athens επιστρέφει για 10η χρονιά.

Ένα λάθος που κάνουμε οι Αθηναίοι -κι αυτοί που ζουν πολλά χρόνια στην πόλη- είναι πως πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε και τα έχουμε δει όλα. Η αλήθεια διαφέρει κατά πολύ: η Αθήνα διαθέτει πολλά μικρά design στοιχεία. Κόντρα στη γενική άποψη πως είναι μια πόλη από τσιμέντο και χωρίς χρώμα, στα στενά και στους δρόμους της «κρύβονται» αρχιτεκτονικά διαμαντάκια, έντονα χρώματα, εμπνεύσεις και άγνωστες ιστορίες.

Σε αυτή την πλευρά της Αθήνας έρχεται να μας βάλει Open House Athens, το οποίο επιστρέφει για 10η χρονιά στις 13 & 14 Απριλίου. Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά αθηναϊκά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Βασικό θέμα του φετινού Open House Athens είναι να αναδείξει δύο πτυχές του σχεδιασμού που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων: την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη.

Για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά αθηναϊκά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν.

Η φετινή εκδήλωση έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτός από τα 10 χρόνια που γιορτάζει, το βασικό της θέμα είναι να αναδείξει δύο πτυχές του σχεδιασμού που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων: την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη.

Για δύο ημέρες η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Η ανεπίσημη πρεμιέρα του Open House Athens θα γίνει την Παρασκευή 5 Απριλίου με ένα special tour στο εργοστάσιο της VITEX, που περιλαμβάνει μεταφορά και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο. Ακολουθούν πέντε δράσεις του OHA 2024 που είδαμε και ξεχωρίσαμε.

Το MADE in Athens έχει ως στόχο να αναδείξει την δημιουργική κοινότητα της Αθήνας.

MADE in Athens 2024
6-7 Απριλίου

Η πρώτη μεγάλη δράση του ΟΗΑ έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Το MADE in Athens έχει ως στόχο να αναδείξει την δημιουργική κοινότητα της Αθήνας, για αυτό τον λόγο 19 δημιουργοί θα ανοίξουν και θα μας ξεναγήσουν στους χώρους τους, ώστε να μας παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουν τα αντικείμενα τους.

Φέτος το πρόγραμμα του OPEN WALK περιλαμβάνει tour στα αρχοντικά της Κηφισιάς και ξενάγηση στην αρχιτεκτονική πλευρά της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη.

OPEN WALK
6-7 Μαρτίου

Η δημοφιλέστερη παράλληλη δράση του ΟΗΑ, το OPEN WALK, μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι στον χρόνο και μας ξεναγεί σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει tour στα αρχοντικά της Κηφισιάς και ξενάγηση στην αρχιτεκτονική πλευρά της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη.

Κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, κατοικίες, γραφεία, μουσεία, ξενοδοχεία κτλ. συνθέτουν την φετινή λίστα του ΟΗΑ 2024.

OPEN TOURS
13-14 Απριλίου

Στη φετινή διοργάνωση θα «συμμετέχουν» 76 κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με τα περισσότερα από αυτά να αποτελούν νέες συμμετοχές. Κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, κατοικίες, γραφεία, μουσεία, ξενοδοχεία κτλ. συνθέτουν την φετινή λίστα του ΟΗΑ 2024.

Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας.

Ταξίδι στην ιστορία του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία
13-14 Απριλίου

Ένα special tour θα διοργανωθεί φέτος και στη Μεγάλη Βρεταννία. Το ξενοδοχείο, που γιορτάζει φέτος 150 χρόνια λειτουργίας, αποτελεί τοπόσημο της Αθήνας και αξιοσημείωτο παράδειγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, που αποπνέει μια αναγεννησιακή εντύπωση για τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική.

Time to close PARTY
14 Απριλίου

Όπως κάθε χρόνο, η αυλαία του Open House Athens, θα πέσει με ένα μεγάλο πάρτι στο κέντρο της πόλης. Φέτος πίσω από τα decks του Ρομάντσο θα βρεθεί ο DJ Lilis Dimitri.

//Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Open House Athens 2024 θα βρείτε εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Κυψέλη, αγάπη μου – Ένα ρετιρέ του ΄50 απέκτησε νέα ζωή

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top