OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Στόχος του Ζαχαρία, είναι να πάρει το EyeHarp την τελική του μορφή, βασισμένο στα σχόλια των χρηστών του, και φυσικά να είναι πάντα προσβάσιμο και δωρεάν σε όλους.

    Ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης είναι ένας 33χρονος μουσικός που μένει στη Βαρκελώνη εδώ και 7 χρόνια. Έφτασε εκεί έχοντας στις «βαλίτσες» του σπουδές κλασικού ακορντεόν και αρμονίας, αλλά και σπουδές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επέλεξε τη Βαρκελώνη για ένα μεταπτυχιακό πάνω στη μουσική Πληροφορική.

    Όταν έκανε τη διπλωματική του διατριβή, ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε μια πειραματική ιδέα: ένα λογισμικό που θα επέτρεπε σε ανθρώπους που έχουν σοβαρά κινητικά προβλήματα να μπορούν να παίξουν μουσική χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια τους. Τα επόμενα 5 χρόνια, κάνοντας το διδακτορικό του, ολοκλήρωσε αυτό το project, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει παραδώσει στην κυκλοφορία αυτό το τόσο καινοτόμο λογισμικό.

    Η συνομιλία μας με τον Ζαχαρία είναι μια από τις πιο ενθαρρυντικές που θα μπορούσατε να διαβάσετε, αν έχετε ακόμα αμφιβολίες για το πόσο πιο όμορφη μπορεί να κάνει τη ζωή ενός ανθρώπου ένας άλλος άνθρωπος.

    «Η μουσική είναι μια διέξοδος που προσφέρει ένα ταξίδι στα συναισθήματα. Όταν λοιπόν κάποιος είναι φυλακισμένος μέσα στο σώμα του, θεωρώ ότι η μουσική μπορεί να παρέχει κάποιου είδους ελευθερία».

    «Το EyeHarp επιτρέπει να παίξει κάποιος μουσική κουνώντας μόνο τα μάτια του. Παρέχεται δωρεάν και είναι μια εφαρμογή ανοικτού κώδικα, αν και είναι διαθέσιμη μέχρι στιγμής μόνο για Windows. Το μόνο που χρειάζεται να πάρει ο χρήστης είναι μια ειδική κάμερα που ονομάζεται εντοπιστής βλέμματος (eye tracker), η οποία “διαβάζει” το πού κοιτάει ο χρήστης. Αυτό που έκανα εγώ ήταν να φτιάξω μια διεπαφή που επιτρέπει τη δημιουργία αρπισμάτων μέσα από το βλέμμα, αλλάζει τις συγχορδίες των αρπισμάτων, παίζει μελωδίες και χειρίζεται τις δυναμικές της μελωδίας – δηλαδή πόσο δυνατά ή σιγά θα ακούγεται κάθε νότα».

    Συζητάμε λίγο για το πώς ευαισθητοποιήθηκε να φτιάξει κάτι τέτοιο. «Η μουσική είναι πολύ σημαντική για μένα, είναι η ψυχοθεραπεία μου, δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να εκφράζομαι μέσα από τη μουσική. Το 2008, ένας φίλος μου με τον οποίο παίζαμε μαζί εκείνος λύρα κι εγώ κιθάρα είχε ένα ατύχημα με μηχανή. Τις πρώτες μέρες, και ενώ ήταν σε καταστολή, δεν ξέραμε αν θα κουνάει τα χέρια του, και συνεπώς αν θα μπορέσει να ξαναπαίξει λύρα. Το περιστατικό αυτό με σημάδεψε. Φαντάστηκα και τον εαυτό μου σε μια κατάσταση όπου λόγω αναπηρίας δεν θα μπορούσα να εκφραστώ μέσα από τη μουσική. Μου φάνηκε αδιανόητο».

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Για να πετύχει τον στόχο του, ο Ζαχαρίας χρησιμοποίησε τη χρηματοδότηση από την υποτροφία του διδακτορικού του μόνο για αυτό το σκοπό.

    «Η πρώτη φορά που κάποιοι δοκίμασαν το EyeHarp ήταν πριν από 6 χρόνια σε ένα κέντρο δραστηριοτήτων για ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες στη Βαρκελώνη. Τότε η εφαρμογή ήταν στα πρώτα της βήματα, αλλά και οι άνθρωποι που το χρησιμοποίησαν δεν είχαν μεγάλο βαθμό αναπηρίας, οπότε μπόρεσαν να τη χειριστούν με head tracker, δηλαδή εντοπιστή κινήσεων του κεφαλιού. Ήμουν συγκινημένος να τους βλέπω να το απολαμβάνουν. Από εκείνη τη στιγμή ήξερα πως έπρεπε να κάνω ό,τι μπορώ για να διαδοθεί και να χρησιμοποιηθεί ευρέως».

    Είναι περίεργο αν κάποιος σκεφτεί πόση τέχνη, αλλά και υψηλή τεχνολογία και ανθρωπιά χώρεσε σε μία τέτοια εφεύρεση. Ο Ζαχαρίας μάς λέει: «Η μουσική είναι μια διέξοδος που προσφέρει ένα ταξίδι στα συναισθήματα. Όταν λοιπόν κάποιος είναι φυλακισμένος μέσα στο σώμα του, θεωρώ ότι η μουσική μπορεί να παράσχει κάποιου είδους ελευθερία».


    Δείτε ένα βίντεο που έγινε viral με τον 11χρονο Joel να μαθαίνει με τη βοήθεια του Ζαχαρία μουσική.


    Όσο για το πόσο έχει μπει το EyeHarp στη ζωή των ανθρώπων: «Γνωρίζω ότι διάφορα κέντρα δραστηριοτήτων για ανθρώπους με αναπηρίες χρησιμοποιούν το EyeHarp ανά τον κόσμο. Χαίρομαι όταν τυχαία πέφτω πάνω σε βίντεο στο Youtube και βλέπω έναν χρήστη σε μια άλλη χώρα να παίζει μουσική με αυτό».

    Αυτό ήταν το κίνητρο του Ζαχαρία, να αυξήσει την προσβασιμότητα. Να δώσει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να μπορεί να μπορεί να παίξει μουσική, ανεξαρτήτως του βαθμού αναπηρίας του. Γι’ αυτό έκανε το λογισμικό δωρεάν. Γι’ αυτό χρησιμοποίησε τη χρηματοδότηση από την υποτροφία του διδακτορικού του μόνο για αυτόν το σκοπό.

    «Πρόσφατα ένα δημοτικό ωδείο στη Βαρκελώνη» μας περιγράφει ο Ζαχαρίας, «ενδιαφέρθηκε να χρησιμοποιήσει το EyeHarp, και ήδη πολλοί εκπαιδευτικοί σε κέντρα ειδικής αγωγής έχουν επικοινωνήσει μαζί μου, για να ξεκινήσουν να το χρησιμοποιούν στις δραστηριότητες που παρέχουν».

    Στόχος του Ζαχαρία, είναι να πάρει το EyeHarp την τελική του μορφή, βασισμένο στα σχόλια των χρηστών του, και φυσικά να είναι πάντα προσβάσιμο και δωρεάν σε όλους. Να μην απευθύνεται μόνο σε προνομιούχους, να μην είναι εμπόδιο το κόστος σε έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Για να γίνει αυτό βέβαια προϋποθέτει να βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση. Ο Ζαχαρίας συνεχίζει να το τελειοποιεί και να ονειρεύεται ότι θα αναπτύσσει όσο μπορεί τεχνολογίες προσβασιμότητας στη μουσική και ακόμα περισσότερα ψηφιακά όργανα.

    //Κατεβάστε δωρεάν το λογισμικό (για Windows) εδώ.

     

    Διαβάστε ακόμα: H Ελληνίδα που διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης εκπαιδευτικού στον κόσμο

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top