Το «1917» θεωρείται μεγάλο φαβορί και για τα Όσκαρ.

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που βροντοφώναζαν «Σκορσέζε», ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες και το καινούργιο του φιλμ «1917» δημιούργησαν το απαραίτητο buzz στις φετινές Χρυσές Σφαίρες, δίνοντας έτσι και μια ιδέα για το τι μπορεί να περιμένουμε στα Όσκαρ.

Κανείς δεν ξέρει αν επικράτησε στο νήμα του «Ιρλανδού», ωστόσο το γεγονός ότι μια ταινία που μας μεταφέρει στα πεδία των μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (θέμα που έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις) καταφέρνει να συνεγείρει, δείχνει κάτι τόσο για την αξιοσύνη της, αλλά και τη δίψα του σύγχρονου ανθρώπου να βουτήξει στο δύσκολο παρελθόν του.

O Benedict Cumberbatch παίζει έναν χαρακτηριστικό ρόλο στο «1917» (Entertainment One).

Για την ιστορία: το «1917» του Σαμ Μέντες, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας και σκηνοθεσίας στις Χρυσές Σφαίρες και μαζί με τον Ταραντίνο και τον Γιοακίμ Φίνιξ ήταν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς. Επομένως, το ερώτημα παραμένει: τι είδους ταινία έφτιαξε ο Μέντες; Εξαρχής έχουμε να κάνουμε με ιστορικό δράμα – δεν χωράει αμφιβολία επ’ αυτού.

Ο Μέντες, όμως, σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δώσει και μια άλλη διάσταση, εξόχως αντιπολεμική: «Βιώνουμε μια εποχή όπου έχουμε χάσει –μιλάω από δική μου εμπειρία– τη σημασία της αυταπάρνησης. Καλλιεργούμε μια κουλτούρα που την απασχολεί πολύ το “εγώ”. Αντίθετα, τότε υπήρξε μια γενιά ανδρών και γυναικών που θυσίασαν τα πάντα για κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον εαυτό τους».

Ας μην ξεχνάμε, πάντως, ότι οι περισσότερες πολεμικές ταινίες που έχουν μείνει στην ιστορία είναι εξόχως αντιπολεμικές. Δεν εξυμνούν την ηρωική πλευρά του πολεμιστή, αλλά την μύχια ανθρωπινότητά του που καταφέρνει και αναφύεται μέσα από το μέταλλο της μάχης.

Από τεχνικής άποψης, ο Μέντες αποφάσισε εξαρχής να δουλέψει λίγο κόντρα στα καθιερωμένα. Η ταινία έχει γυριστεί σε ένα συνεχές μονοπλάνο. Είναι μια κάμερα-μάτι που παρακολουθεί την πορεία δύο στρατιωτών σε πραγματικό χρόνο. Αυτό δίνει την αίσθηση στον θεατή ότι δεν παρακολουθεί από απόσταση τις μάχες, αλλά βρίσκεται κι αυτός μέσα στα χαρακώματα.

Αρκετοί κριτικοί την χαρακτήρισαν ως την καλύτερη πολεμική ταινία μετά τον κλασικό «Στρατιώτη Ράιαν».

Όταν προβλήθηκε η ταινία, σε ειδική προβολή στη Ν. Υόρκη και στο Λος Αντζελες), οι δημοσιογράφοι και οι κριτικοί έμειναν έκθαμβοι με την πρωτοτυπία, την τολμηρή ματιά της και τη ζωντάνια της. Ακολούθησαν κριτικές αν μη τι άλλο διθυραμβικές, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που της έδωσαν το χαρακτήρα του φαβορί για τα φετινά Όσκαρ. Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε η καλύτερη πολεμική ταινία μετά τον κλασικό «Στρατιώτη Ράιαν».

Το καστ της ταινίας είναι αν μη τι άλλο αξιοπρόσεκτο: ο Τζορτζ ΜακΚέι («Captain Fantastic») και ο Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν («Game of Thrones») έχουν αναλάβει τους ρόλους των δυο πρωταγωνιστών και πλαισιώνονται από τους: Κόλιν Φερθ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Άντριου Σκοτ, Ρίτσαρντ Μάντεν και Μαρκ Στρονγκ. Η διεύθυνση της φωτογραφίας ανήκει στον Ρότζερ Ντίκινς και η μουσική στον Τόμας Νιούμαν.

Το σενάριο στηρίζεται εν πολλοίς σε διηγήσεις του παππού του Μέντες.

Σύμφωνα με τους Times, ο Μέντες και η Krysty Wilson-Cairns που συνέγραψαν το σενάριο στηρίχθηκαν σε σπαράγματα αφηγήσεων του παππού του σκηνοθέτη, ο οποίος βίωσε από κοντά τις μάχες καθώς εκείνη την περίοδο ήταν αγγελιαφόρος στον βρετανικό στρατό στο Δυτικό Μέτωπο. Ο Μέντες πρόλαβε ζωντανό τον παππού του, ο οποίος συχνά πυκνά του έλεγες ιστορίες από εκείνες τις σκληρές ημέρες του πολέμου.

Ο Μέντες έκανε τη συρραφή αυτών των ιστοριών για να δημιουργήσει τη δική του. Στο «1917», δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες, ο Σκόφιλντ (Τζορτζ Μακέι) και ο Μπλέικ (Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν), αναλαμβάνουν μια δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή. Σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, πρέπει να περάσουν στα εδάφη του αντιπάλου και να παραδώσουν ένα μήνυμα που θα σταματήσει μια θανάσιμη επίθεση σε εκατοντάδες στρατιώτες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο αδερφός του Μπλέικ.

 

Διαβάστε ακόμα: Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ, ο αινιγματικός αντι-σταρ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top