Πρoτού διαβάσετε παρακάτω, παρακαλώ πατήστε εδώ, για να δείτε δεκάδες εφαρμογές 3D-print και να φανταστείτε άλλες τόσες. Προσθετική ανθρώπινων μελών σώματος, μηχανές αναγνώρισης ασθενειών, καλούπια προϊόντων, αναπαραγωγή αρχαιολογικών ευρημάτων, αυτοκίνητα, ακόμη και σπίτια! Δεν αφορά πολυτελή προϊόντα ή αδιάφορες ανέσεις στη ζωή, αλλά το μετασχηματισμό ολόκληρων βιομηχανιών και παραδοσιακών αγορών. Μερικές φορές ακόμη και τη σωτηρία από μια σοβαρή αρρώστια, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο:
Στους φίλους που μου λένε «γράφεις πράγματα μη-πραγματοποιήσιμα στην Ελλάδα», τους απαντώ ότι το 3D-printing μπορεί να μειώσει τα κόστη σε χιλιάδες κατασκευές, μηχανήματα, και παραγωγικές μονάδες. Ακούγεται ονειρικό ή μεγάλο, αλλά είναι για κάθε γωνιά της χώρας. Σήμερα, ήδη κατασκευάζονται μηχανικά μέρη αυτοκινήτων, θήκες και αξεσουάρ κινητών, αξεσουάρ μόδας, ιατρικός εξοπλισμός, παιχνίδια και τεχνητά μέλη του ανθρώπινου σώματος. Πού να το φανταζόταν ο Charles “Chuck” Hull, όταν δημιουργούσε το 1984 τον πρώτο 3D εκτυπωτή, ότι η πειραματική ιδέα του θα γλύτωνε δισεκατομμύρια από μεγάλες βιομηχανίες, την αεροναυπηγική ή την κατασκευή πλοίων.
Να τυπώνεις όργανα χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του οργανισμού! Μπορεί να φτάσουμε στην εποχή που τα τεχνητά μέλη, θα μας απαλλάξουν από το άγχος να βρεθούν δωρητές σώματος και άλλα ηθικά διλήμματα; Πόσο θα αλλάξει η Υγεία και τα νοσοκομεία για το κοινωνικό σύνολο;
Ποιος να φανταζόταν ότι η General Motors θα έκανε το 2014 «facelift» του μοντέλου Chevrolet Malibu, πατεντάροντας τα κομμάτια 3D-print, και ότι οι μηχανικοί της μέτρησαν ότι το νέο πάτωμα ήταν ελαφρύτερο, μείωνε την κατανάλωση και είχε καλύτερη αεροδυναμική αντίσταση; Τι σημαίνει αυτό για την πιθανή παραγωγή αυτοκινήτου σε μια χώρα σαν την Ελλάδα; Δείτε το παράδειγμα του Urbee-2, το οποίο ξεκίνησε το 2013, και φανταστείτε την Ψωροκώσταινα παραγωγό! Γουάου που λέει ο λαός!
Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα έρχονται από τις ΗΠΑ, όπου ερευνητικές ομάδες παρουσίασαν ένα ολόκληρο αυτοκίνητο και ένα σπίτι (για σκεφτείτε τι δυνατότητες προσφέρει αυτό στον κατασκευαστικό τομέα ή στο φτωχό πληθυσμό μιας χώρας;) που τυπώθηκαν σε μόλις 225 ώρες με θερμοπλαστικό σε 3D-printer. Και, τέλος, την Αυστραλία όπου έφτιαξαν ένα κινητήρα Jet που «τυπώνεται» σε λίγες ημέρες και λειτουργεί κανονικά!
Δείτε επίσης στο επόμενο video το αυτοκίνητο που «τυπώθηκε» σε 44 ώρες. Περιορισμός κόστους, ευκολία πρόσβασης για όλους, δημιουργία νέων εταιρειών, αξιοποίηση της τεχνικής για πολλά industrial έργα, νέα επαγγέλματα!
Πρόκειται αλήθεια για «πράγματα μη-πραγματοποιήσιμα στην Ελλάδα»; Ή μήπως για μια ατζέντα που ποτέ δεν θα συζητηθεί στη χώρα του «ότι νά ’ναι», στη χώρα της προσκόλλησης σε ιδεοληψίες και ερμηνείες παλιοκαιρισμένες; Ή μήπως, αντίθετα, πρόκειται για σπαρμένα άτακτα ψίχουλα ενός πραγματικού και παρορμητικού οράματος που θα ένωνε τους τεμπέληδες ‘Ελληνες, που θα έδινε νόημα και σκοπό στους νέους, τους υποψήφιους επενδυτές, τις κοινότητες στο εξωτερικό; Kαι, αν δεν προσπαθήσουμε ποτέ κάτι, πώς θα ξέρουμε; Και αν αυτό είναι το μοντέρνο αφήγημα μιας χώρας, που είναι στα παγκόσμια αζήτητα, με σετ ικανοτήτων του 1980;
Δεν ξέρω αν είναι, αλλά ξέρω ότι μπορούμε να μάθουμε πώς η πρακτική καινοτομία (και ιδιαίτερα το 3D-print) μετασχηματίζει το βυρσοδεψείο, το λιοτρίβι, το επώνυμο προϊόν, την παραγωγή καρεκλών, κάθε κατασκευή ακριβών μηχανημάτων και υλικών, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν απαγορευτικά για τους πολλούς. Ηλεκτρονικές συσκευές, πρωτότυπες μάσκες οξυγόνου, οικονομικές τεχνητές οδοντοστοιχίες, ποδήλατα, οικιακός εξοπλισμός, εκπαιδευτικά βοηθήματα και κατασκευές, βιοδιασπώμενα υλικά, πλαστικά, είδη κήπου.
Τα υπόλοιπα ψάξτε τα μόνοι σας, μήπως και είστε από τους πρώτους Έλληνες διεθνείς κατασκευαστές που θα εξάγουν γνώση, μεράκι, πιστοποίηση, και τεσταρισμένα υλικά, για την παγκόσμια αγορά που τα αναζητά και τα μελετά.
Διαβάστε ακόμα: Φανταστικός 15χρονος, φανταστικές επιτυχίες, σε φανταστική χώρα.