ben-pasternak-philtonbrasil-1

Στα 16 του χρόνια, ο Ben Pasternak, παράτησε το σχολείο, έφτιαξε τη δικιά του εταιρία και είδε την περιουσία του να αγγίζει τα 2 εκ. δολάρια. (Φωτογραφία: infobrand.xyz)

Είναι μόλις 16, αλλά ήδη λογίζεται «μεγιστάνας» που λένε. Συγκεντρώνει γύρω του επενδυτές, προσοχή, δημοσιότητα, συνεργάτες. Διαθέτει ανοιχτό μυαλό, μαθαίνει γρήγορα και δημιουργεί καθημερινά. Δεν έχουν ακόμη καταγραφεί τα αποφθέγματά του, παρά μόνο η φράση «το να έχεις μια δικιά σου εταιρεία, είναι μερικές φορές τόσο βαρετό όσο μια μέρα στο σχολείο»!

Είναι ο Αυστραλός Ben Pasternak και είναι επιχειρηματίας σε ηλικία μόλις 16 ετών! Παράτησε το σχολείο, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της δικής του εταιρείας, με περίπου 12.000 followers στο twitter, εργάζεται 14-16 ώρες κάθε μέρα και ζει στο Μανχάταν. Το social app Flogg είναι πλατφόρμα “Instagram meets E-bay” που βοηθάει τους έφηβους να πουλάνε τα πράγματα που δεν χρειάζονται πια.

Ο Βen

Ο Ben δεν είναι, όμως, μόνος. Χιλιάδες «παιδιά της μαμάς» σε όλη την υφήλιο (όρεξη να έχετε, να ψάξετε) ανοίγονται στον κόσμο, δημιουργούν χωρίς να ενδιαφέρονται για τη σύνταξη, το διορισμό και τη διά βίου εργασιακή ασφάλεια. Στροβιλίζονται σε δυσκολίες, μαθαίνουν και τελικά μανιπουλάρουν τη δημοκρατική κατάκτηση του Ιnternet.

Να, δες, ο Benjamin Kapelushnik, άλλος ένας 16χρονος, πουλάει sneakers στο Life Mag! Αυστηρό πρόγραμμα κάθε μέρα, σχολείο, επιχείρηση, διάβασμα, δουλειά. Λέτε να μην έχει ολοήμερες καφετέριες εκεί, και να γλίτωσε το παιδί; Δεν είχαν χρήματα οι γονείς του, μας λέει, για να αγοράζει τα αγαπημένα του αθλητικά παπούτσια και σκέφτηκε την ιδέα, πώς να βγάζει μόνος του χρήματα… Και σύντομα ανοίγει κατάστημα!

The sneaker “Don”

Ο  Ollie Forsyth ήταν δυσλεκτικός και αντιμετώπιζε το συνεχές bullying των συμμαθητών του. Σήμερα «τρέχει» το Ollie’s Shop, μια online μπουτίκ δώρων. Εξυπηρετεί τις παραγγελίες από την αποθήκη του, και απευθύνεται στο παγκόσμιο αγοραστικό κοινό. 

Ιδέες υπάρχουν, έχουν υλοποιηθεί, και όλο και περισσότερες ομάδες νέων ανθρώπων προσπαθούν, ώστε να γλιτώσουν από τον «κόσμο του παρελθόντος». Ας δούμε μερικές.

Instacart shopper app: Ο 29χρονος Max Mullen υπόσχεται να φέρνει στην πόρτα των πελατών του, σε 22 πόλεις των ΗΠΑ, τα ψώνια τους σε μία ώρα. Η ιδέα του στήθηκε με τρία παιδιά στο πανεπιστήμιο Southern California.

Datto’s Total Data protection platform: Ο 26χρονος Austin McChord σκέφτηκε να ανταγωνιστεί τους «φτιάχνω-πισιά-φτηνά-στη-γειτονιά» που εξυπηρετούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και προσφέρει data storage, backup, recovery για τους πελάτες του, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο! Χωρίς φυσική παρουσία, μπαίνει, διορθώνει το μηχάνημα, το πρόγραμμα, τα δεδομένα που είναι όλα δεμένα στην cloud πλατφόρμα του. Φθηνά, γρήγορα, με ασφάλεια!


Διαβάστε ακόμα: Αλβέρτος Χασόν, Πρόεδρος & Ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ARTS4ALL στο Λος Άντζελες


1409135458140_wps_19_pic_by_harry_whitehead_ca

Το Ollie’s Shop, του Ollie Forsyth, είναι μια online μπουτίκ δώρων για εφήβους και γονείς. (Φωτογραφία: Caters News Agency)

Το πιο καλό, όμως, είναι το τελευταίο. Ο Βρετανός Ollie Forsyth ήταν δυσλεκτικός και αντιμετώπιζε επί 5 χρόνια το συνεχές bullying των συμμαθητών του στο Northamptonshire. Τον περιγελούσαν ότι δεν θα πετύχει τίποτε στη ζωή του, αλλά εκείνος δεν πτοήθηκε. Του ήταν αρκετό που έμαθε ότι και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ήταν δυσλεκτικός.

Στα 13 του χρόνια ξεκίνησε την πρώτη δειλή επιχειρηματική του δράση. Σήμερα «τρέχει» το Ollie’s Shop, μια online μπουτίκ δώρων για εφήβους και γονείς με πολύ όμορφες κολεξιόν. Εξυπηρετεί τις παραγγελίες από την αποθήκη του σπιτιού του, και απευθύνεται στο παγκόσμιο αγοραστικό κοινό.

Είναι οι άνθρωποι που θα υλοποιήσουν τη θετική παγκόσμια αλλαγή του μετασχηματισμού των αγορών. Μην προσπαθήσετε να το καταλάβετε, ούτε καν να το συζητήσετε.

Είναι εθελοντής, συνεισφέρει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα (East Anglia’s Children’s Hospice, the Army Benevolent Fund’s The Soldiers’ Charity). Στα 16 του ανοίγει το δεύτερο online shop, το Charmou. Πουλάει μόδα και παρουσιάζει 23 διαφορετικές μάρκες με 250 κωδικούς προϊόντων και έχει στόχο να φτάσει τις 365 μάρκες. Μα, πώς; Αφού είναι δυσλεκτικός…!

chalk_selfie_print_small

Το Chalk.com βοηθά τους καθηγητές να προγραμματίσουν τη διδακτέα ύλη, να αξιολογούν και να αξιολογούνται, καθώς και να συνεργάζονται για εξατομικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης μαθητών. (Φωτογραφία: kidbacker.com)

Το Chalk.com είναι μια software σουίτα για δασκάλους, η οποία έχει εγκατασταθεί σε 20.000 σχολεία παγκοσμίως. Βοηθά τους καθηγητές να προγραμματίσουν τη διδακτέα ύλη, να αξιολογούν και να αξιολογούνται, καθώς και να συνεργάζονται για εξατομικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης μαθητών.

Ο Καναδός ιδρυτής William Zhou είναι 24 ετών και δηλώνει «Νόμιζα ότι η δουλειά του δασκάλου είναι εύκολη – έτοιμα βιβλία και 3 μήνες διακοπές. Συνέλαβα την ιδέα όταν παρακολούθησα από κοντά για δύο μήνες παλαιότερους δασκάλους μου και πόσο δύσκολα ανταποκρίνονται στον όγκο της δουλειάς τους».

Τα παραδείγματα είναι σήμερα παρά πολλά σε κάθε χώρα. Μικρές κοινότητες ανθρώπων που δεν τους ενδιαφέρει το «σύστημα», δεν καταλαβαίνουν την (μικρο) πολιτική, και ονειρεύονται. Απλές ιδέες που όλοι μπορούν να έχουν, αλλά αυτά τα παιδιά τις υλοποιούν. Στις χώρες τους δεν τους δίνονται πάντα τα καλύτερα κίνητρα, αλλά σίγουρα δεν τους δημιουργούν εμπόδια. Φρέσκα μυαλά σε ανοιχτές κοινωνίες, δουλεύουν σε συνεργατικές ομάδες, ψάχνουν, εκφράζονται, παρουσιάζουν.

Είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν και θα υλοποιήσουν τη θετική παγκόσμια αλλαγή του μετασχηματισμού των αγορών. Μην προσπαθήσετε να το καταλάβετε, ούτε καν να το συζητήσετε, όσοι (κι εγώ μαζί) είναι «προϊόντα του παρελθόντος». Καλή επιτυχία παιδιά, εσείς έχετε σίγουρο μέλλον.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι Έλληνες Start-Uppers του Λονδίνου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top