Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ένας ακόμα λόγος που τόσοι νέοι κάτω των 30 μπήκαν στη λίστα του Forbes, οφείλεται στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου μας τελείωσαν οι tech genius. (Εικονογράφηση: TheStreet)

    Οι τιμές στα βασική προϊόντα αυξάνονται καθημερινά. Οι τιμές στα ενοίκια έχουν απογειωθεί. Οι διακοπές μοιάζουν με είδος πολυτελείας και εκατομμύρια νοικοκυριά προβληματίζονται κάθε μήνα πώς θα τα φέρουν βόλτα. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά όχι για όλους: σίγουρα όχι για 2.781 ανθρώπους.

    Αυτός είναι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη αυτή την ώρα που μιλάμε. Το Forbes κυκλοφόρησε την 38η λίστα του με τους υπερπλούσιους και το συμπέρασμα είναι ένα: το 2024 είναι μια φανταστική χρονιά για τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, που έγιναν ακόμα πιο πλούσιοι.

    Σύμφωνα με το Forbes, οι 2.781 δισεκατομμυριούχοι είναι αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς φέτος έχουμε 141 περισσότερους σε σχέση με πέρσυ. Την ίδια ώρα ο πλούτος τους αυξήθηκε περισσότερο φέτος, καθώς η συνολική περιουσία τους να αγγίζει τα 14,2 τρισ.δολάρια – δηλαδή 2 τρισ. δολάρια περισσότερα από το 2023 και 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2021.

    Και τα ρεκόρ δεν σταματούν εδώ. Το 2024 αποκτήσαμε 265 νέους δισεκατομμυριούχους – ανάμεσά τους η Τέιλορ Σουίφτ με περιουσία 1,1 δισ. χάρη στη μουσική της καριέρα, ο Μάτζικ Τζόνσον, ο οποίος επένδυσε επιτυχημένα σε διάφορα επιχειρηματικά project, αλλά και η 19χρονη βραζιλιάνα Λιβία Βόιγκτ.

    Το 2024 αποκτήσαμε 265 νέους δισεκατομμυριούχους – ανάμεσά τους η Τέιλορ Σουίφτ με περιουσία 1,1 δισ. χάρη στη μουσική της καριέρα.

    Τόπο στα (μη αυτοδημιούργητα) νιάτα

    Προτού πέσετε στα πατώματα και αναρωτηθείτε «τι κάνω λάθος;», ας δούμε ένα ενδιαφέρον στοιχείο από τη λίστα του Forbes: οι πολύ νέοι -σε ηλικία- καινούργιοι δισεκατομμυριούχοι μόνο αυτοδημιούργητοι δεν είναι. Απλά τυχεροί, που βασίστηκαν στην εξυπνάδα των προηγούμενων (αυτοδημιούργητων) γενιών.

    Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μπήκαμε σε μια εποχή όπου ξεκινάει σταδιακά η μεταφορά πλούτου από γενιά σε γενιά. Οι μεγάλοι σε ηλικία μεγιστάνες, που μεγαλούργησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, αρχίζουν σταδιακά να βγαίνουν από το παιχνίδι δίνοντας τη σκυτάλη (στη συγκεκριμένη περίπτωση τις μετοχές τους) στους απογόνους τους. Για παράδειγμα, η 19χρονη βραζιλιάνα Λιβία Βόιγκ, που είναι η νεότερη δισεκατομμυριούχος της λίστας, κληρονόμησε ένα μεγάλο μέρος του παππού της, ο οποίος ήταν συνιδρυτής της εταιρείας WEG. Όσο για την ίδια; Είναι ακόμα φοιτήτρια. Στην ίδια λογική κινούνται σχεδόν όλοι οι νέοι κάτω των 30 ετών που βρέθηκαν στη λίστα του Forbes.

    Μεγιστάνες όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta, έχουν μεγαλώσει τόσο ώστε να βγουν από την κατηγορία των νέων δισεκατομμυριούχων ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει μια νέα γενιά με επαναστατικές ιδέες να τους αντικαταστήσει.

    Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάποιοι αναλυτές, ένας ακόμα λόγος που τόσοι νέοι κάτω των 30 μπήκαν στη λίστα, οφείλεται στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου μας τελείωσαν οι tech genius. Ή τουλάχιστον οι τεχνολογικές επαναστάσεις που είχαμε μάθει να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα προηγούμενα χρόνια.

    Μεγιστάνες, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta, έχουν μεγαλώσει τόσο ώστε να βγουν από την κατηγορία των νέων δισεκατομμυριούχων ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει μια νέα γενιά με επαναστατικές ιδέες να τους αντικαταστήσει. Άρα ο δρόμος ανοίγει για τους νέους κληρονόμους, που από το ένα βράδυ στο άλλο βρίσκονται στη λίστα του Forbes.

     

    Διαβάστε ακόμα: Το ΑΙ έφτιαξε την «σημαντικότερη μετοχή στον πλανήτη».

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top