14947805_10154692343403703_8827230994703168176_n

Οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν το άγχος, την αγωνία, και το σοκ γονιών και παιδιών.

Την Πέμπτη το μεσημέρι ένα δυνατός ανεμοστρόβιλος χτύπησε το 2ο Δημοτικό Νέας Μάκρης, το οποίο στεγάζεται στην πρώην Αμερικανική Βάση. Πέταξε κουβούκλια, στροβίλισε υπόστεγα, έριξε φράχτες, έσπασε πόρτες και τζάμια των τάξεων. Το σχολείο υπέστη μεγάλες ζημιές και κινδυνέψανε παιδιά. Κλαυσίγελως σε πιάνει όταν ακούς ότι εκείνη τη μέρα έκαναν άσκηση σεισμού με τους δασκάλους, την οποία επανέλαβαν «live» κάτω από τα θρανία με τον ανεμοστρόβιλο. Οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν το άγχος, την αγωνία, και το σοκ γονιών και παιδιών. Η Μαρία μου με κουβέντα, μετά από τρεις ώρες, έκλαιγε γιατί αγαπάει τη δασκάλα της, γιατί θα χάσει το σχολείο της και την εκδρομή της Παρασκευής (φυσική και παιδαγωγική συνέχεια γαρ).

Το επόμενο πρωί μαζεύτηκαν οι γονείς σε ένα άδειο από αρμοδίους Δημαρχείο, πήγαμε στο σχολείο και εξετάζαμε διαφορετικές ιδέες, σε κατάσταση σοκ και αγωνίας. Στο θεατράλε αυτό εμφανίστηκαν όλοι: δάσκαλοι, σχολικός σύμβουλος, η Ένωση όλων των Συλλόγων Γονέων, Δημοτικός Σύμβουλος με επαναστατικό λογίδριο, ο αγωνιστής που πρότεινε κατάληψη, ο ακτιβιστής με την ιδέα για πανό – απόντος βεβαίως του Δημάρχου και των πραγματικά υπεύθυνων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί θεομηνιών, απαιτείται απευθείας έκτακτη ανάθεση εργασιών. Έλα μου όμως που συμπίπτει η καταστροφή του σχολείου με τον φετινό Μαραθώνιο…
14962783_10154692343318703_2399289761962598805_n

Ο Δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης ανακοίνωσε 1,5 μέρα μετά μια απόφασή του με θέμα «Αναστολή λειτουργίας 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης, Δήμου Μαραθώνος».

Ο Δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης ανακοίνωσε 1,5 μέρα μετά μια απόφασή του με θέμα «Αναστολή λειτουργίας 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης, Δήμου Μαραθώνος». Πρέπει να εργάστηκαν χιλιάδες γραφιάδες για την ανακοίνωση αυτή, αλλά τίποτε πιο πρακτικό κι ας τρέχει το deadline της αποκατάστασης. Η Αντιδήμαρχος κ. Δήμητρα Λαμπαρού, πιστή στις προφορικές δηλώσεις της προς τους γονείς ότι θα είναι έτοιμο σε 2-3 μέρες το σχολείο με πιστοποιημένη και άρτια τεχνικά αποκατάσταση, βγήκε και στο δελτίο ειδήσεων Alpha TV. Όμως, η διαβεβαίωσή της δεν ισχύει, μιας και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν μπορεί με σιγουριά να πιστοποιήσει, ούτε να επιβλέψει εργασίες άλλων (ΕΥΔΑΠ, εταιρεία Glassart, κ.λπ.) και οι τεχνικοί σού λένε «αυτό θέλει 10 μέρες και αν…». Βλέπετε, ο καθένας στο σιλό του…

Κανείς μας, όμως, δεν ήξερε το γαϊτανάκι που θα ακολουθήσει. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου κατέγραψε τις ζημιές, μέτρησε και πήρε φωτογραφίες, έκανε τεχνική εισήγηση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί θεομηνιών, δεν απαιτείται καμιά γραφειοκρατία, αλλά απευθείας έκτακτη ανάθεση εργασιών. Έλα μου όμως που συμπίπτει η καταστροφή του σχολείου με τον Μαραθώνιο, ο οποίος είναι το μεγάλο γεγονός για το οποίο πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί η πόλη. Φαντάζεστε οργασμό εργασιών: συνεργεία, λάβαρα, στρώνουν λουλούδια εκεί που θα πατήσουν οι κάμερες και ο δήμαρχος, και εργάτες βάφουν χρυσοπράσινα τα κιγκλιδώματα της Μαραθώνος (α! όλα κι όλα, οι υποδομές είναι πάνω απ’ όλα στο Δήμο που έχει 11.000 μη πιστοποιημένους βόθρους λυμάτων).

Προσέξτε τώρα το μεγαλείο ανθρώπων που παίζουν stratego ευθυνών, αψηφώντας τον φορολογούμενο πολίτη! Η ΕΥΔΑΠ εκτός από τη διόρθωση δικτύου νερού στο σχολείο, μπορεί να αναλάβει όλη την αποκατάσταση (ίσως για εταιρική κοινωνική ευθύνη). Αυτό δεν αρέσει στο Δήμο (ο οποίος αφενός νομίζω είναι στα δικαστήρια με την εταιρεία, και αφετέρου δεν θέλει να δείξει κοινωνικά ανάλγητος).

Αν κάνει η ΕΥΔΑΠ τα έργα, ο Δήμος δεν επιβλέπει και δεν πιστοποιεί τεχνικά. Αν πάλι κάνει τις εργασίες η εταιρεία κοντέινερς Glassart, μετά από ανάθεση του Δήμου, πάλι ο Δήμος δεν πιστοποιεί, γιατί που να μπλέκουμε τώρα με προσωπική, ποινική και ασφαλιστική ευθύνη, αν ξαναγίνει κάποιο ατύχημα. Αν δεν πάρει τη δουλειά-έργο μια εταιρεία και έρθουν ας πούμε διάφοροι επαγγελματίες (αλουμινάδες κ.λπ.), πάλι ο Δήμος δεν επιβλέπει, ούτε πιστοποιεί, ενώ αναθέτει. Άρα δεν πάνε τα παιδιά σχολείο, και ούτε υπάρχουν ψαγμένες και σίγουρες εναλλακτικές…

Διαβάστε ακόμα: Θέλετε κύριε πρωθυπουργέ να απαλύνετε τη δυστυχία με «ένα νόμο και ένα άρθρο»;

Ρωτάς, έχουμε άλλες λύσεις, κύριοι του Δήμου; Ουουυυ… Λύση Α’: βρείτε κτίριο για μίσθωση και εδώ είμαστε εμείς (διαρρέουν οι γκουβαρντάδες). Εγώ να βγω, να ψάχνω κτίριο; Είμαι ειδικός περί κατασκευών, περιβάλλοντος, δομικών, πυρασφάλειας; Κι αν το βρούμε, πόσο καιρό θέλει μελέτη-διαγωνισμός-έλεγχος; Δεν ξέρουμε. Και αν βρεθεί, ποιος ιδιώτης θα ανακατασκευάσει το εσωτερικό βάσει προδιαγραφών με μίσθωμα €3/τετραγωνικό; Δεν ξέρουμε. Έχετε κατά νου ιδιοκτήτες που να δεχθούν τέτοια επένδυση; Δεν ξέρουμε.

Λύση Β’: μετεγκατασταθείτε σε υπάρχον δημοτικό κτίριο. Ποιο; Αυτό (1-0)… Πόσο καιρό θα πάρει η γραφειοκρατία αναδιάθεσης του κτιρίου; Δεν ξέρουμε. Ποιος θα κάνει την ασφαλή εσωτερική ανακατασκευή με κανόνες ασφαλείας βάσει μελέτης; Που θα προαυλίζονται τα παιδιά; Δεν ξέρουμε.

Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, σε ένα ασήμαντο γονιό σαν εμένα, στον οποίο όλοι ζητούν να είναι νοικοκύρης και να πληρώνει. Ποιο ανταποδοτικό όφελος έχω στην πόλη που ζω;

Λύση Γ’: πηγαίνετε φιλοξενούμενοι σε άλλο σχολείο το απόγευμα. Για πόσο καιρό; Δεν ξέρουμε. Θα έχουν καλή ψυχολογία οι δάσκαλοι, αλλάζοντας τη ζωή τους; Α, θα κάνουν ό,τι αποφασιστεί, είναι δημόσιοι υπάλληλοι (ευκολάκι αυτό). Και πώς θα αλλάξω το παιδαγωγικό και βιολογικό ρολόι του παιδιού; Δεν ξέρουμε, να ρωτήσουμε το Σχολικό Σύμβουλο της Περιφέρειας. Μα δεν αποφασίζει. Δεν ξέρουμε. Θα έχουμε καθαρίστρια, λάμπες, εξυπηρέτηση; Να το δούμε. Και τι θα κάνουν οι γονείς που εργάζονται (ακόμη…); Ε, ας κάνουν θυσίες (κι αυτό εύκολο).

15042039_10154698631018703_4540506409436221196_o

Η Ψωροκώσταινα με σχολεία-κοντέινερς, δεν μπορεί να μοστράρει στις 40 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου.

Γιατί όλα αυτά; Μα διότι το σχολείο-κοντέινερ είναι παράνομο, χωρίς χωροθέτηση! Κανείς δεν το θέλει και κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει και νέο κανονικό σχολείο. Μα πώς φτιάχτηκε το σχολείο; Ακούστε μια μοναδική ιστορία. Κάποια νύχτα ο πρώην Δήμαρχος κ. Λοΐζος,, υπό την πίεση γονιών ότι δεν χωρούν τα παιδιά τους στα ήδη γεμάτα σχολεία της πόλης (η Ν. Μάκρη έχει σήμερα σχολείο με προδιαγραφές 250 παιδιών, και έχει «χώσει» εκεί 450 παιδιά!), πήρε ευρωπαϊκά χρήματα από τον ΟΣΚ, έπεσε λίγο μπετόν βάσης και έβαλε 6 isobox-κοντέινερ από τις υπηρεσίες καθαριότητας ως τάξεις. Μέσα στην πρώην βάση, την οποία κανείς δεν ψάχνει.

Διαβάστε ακόμα: Όταν η εφορία μου έψαξε τα σκουπίδια! (Στο Λονδίνο…)

Εγκρίνει ο ΟΣΚ; Όχι βέβαια, αφού δεν έκτισε αυτός. Εγκρίνει η Πυροσβεστική; Όχι βέβαια, αφού δεν είναι χωροθετημένο επίσημα και δεν έχει προϋποθέσεις. Και ποιος να χωροθετήσει; Μπαίνει στον προϋπολογισμό του Δήμου; Ε, καλά για κανά βαψιματάκι έχουν άλλους κωδικούς, φαντάζομαι. Εγκρίνει η Περιφέρεια; Όχι βέβαια! Το θεωρεί παράνομο, δεν είναι ασφαλές, δεν έχει απόσταση από γειτνιάζοντα οικόπεδα κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Πώς ο Δήμος να υπογράψει κάτι που επισύρει, ποινική, και ηθική ευθύνη; Αφήστε το σε θολό τοπίο… Να ξεκινήσουμε για νέο σχολείο; Ε, ξέρετε, θέλει τρία χρόνια και τώρα ο Δήμος δεν έχει λεφτά, και να οι μελέτες, και να οι δύσκολες ημέρες.

Τα παιδιά και οι γονείς τι θα κάνουν; Καλά, εκατό δέκα οικογένειες, μόλις 220 ψηφαλάκια… Μα πληρώνουν φόρους, τέλη νερού, νεκροταφείο! Ε, όλοι πληρώνουμε. Μα είναι σαν παρατημένα τα παιδιά τους στην πόλη ΤΩΝ πόλεων (ξέχασα να σας πω, η πόλη με τους βόθρους, θα ενώσει την Αμφικτυονία των Αρχαίων Πόλεων…πσσςςς). Να ενοχλήσουμε τον Δήμαρχο για κάτι τόσο μικρό; Να το ξέρετε, δεν υπάρχει σχέδιο Β ή διαχείρισης κρίσης σε καμία ελληνική πόλη για οτιδήποτε! Κανείς δεν υποχρεώθηκε να έχει, δεν ξέρουν πώς, ή είναι άχρηστοι οι κρατούντες, την ώρα που οι πολίτες είτε προσπαθούν να επιβιώσουν είτε δεν μπορούν να ελέγξουν. Μη σου τύχει.

Να καταργήσουμε τους δημοτικούς κώδικες που φτιάχτηκαν για να βασανίζουν πολίτες και να περνάνε όμορφα οι ανειδίκευτοι υπάλληλοι.

Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, σε ένα ασήμαντο γονιό σαν εμένα, στον οποίο όλοι ζητούν να είναι νοικοκύρης και να πληρώνει. Είμαι σίγουρος, ότι το θέμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Ν. Μάκρης χωρίς σχολείο είναι μικρότερο από άλλα πολύ πιο επώδυνα, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά. Αλλά δείχνει κάτι πολύ σοβαρό: καλύτερη κοινωνία δεν θα φτιάξουμε στη χώρα όσο δεν δίνουμε προτεραιότητα στο μέλλον, τα παιδιά, την εκπαίδευση και το επείγον.

Εγώ να παλέψω, να ετοιμάσω τα τρία παιδιά μου στην 4η τεχνολογική επανάσταση, να τους μάθω soft skills, να δώσω ερεθίσματα για τα 144 νέα επαγγέλματα, να είναι ευγενικοί και υπομονετικοί, να συνεργάζονται, να τους εξηγήσω γιατί δεν πρέπει η κάθε απόφασή μας να κάνει κακό στον δίπλα. Αλλά μόνος μου; Χωρίς σχολείο; Ποιο ανταποδοτικό όφελος έχω στην πόλη που ζω; Σε ποιο σοβαρό άνθρωπο, με διοικητικές και προσωπικές ικανότητες να απευθυνθώ; Ποιον άχρηστο να πρωτοανεχτώ;

15032044_10154692343333703_2490651714925814265_n

Και τι θα κάνουν οι γονείς που εργάζονται (ακόμη…) όσο το σχολείο μένει κλειστό; Ε, ας κάνουν θυσίες!

Η λύση φωνάζει από μόνη της. Να πέσει τελεσίδικα το καράβι στη ξέρα και μαζί να βγει το σωληνάκι της εντατικής που μας κρατάει εν ζωή. Να νιώσουμε σοκ και δέος, να σοβαρευτούμε από το φόβο της απομόνωσης. Να υποχρεωθούμε να αλλάξουμε, χωρίς προτεραιότητα το φακελάκι, τα γνωστό του γνωστού και το «εξοχικό-μερτζέντες» που γουστάρουν πολλοί πάνω απ’ όλα. Να καταργήσουμε τους δημοτικούς κώδικες που φτιάχτηκαν για να βασανίζουν πολίτες και να περνάνε όμορφα οι ανειδίκευτοι υπάλληλοι. Να στείλουμε δια βοής στα αζήτητα του παρελθόντος συμβούλους, παντός είδους ειδικούς, πολιτικάντηδες, και τα ονόματα-τζάκια της τοπικής και εθνικής πολιτικής. Να βάλουμε πυξίδα τη μόνη εξίσωση παγκόσμιας επιτυχίας «τι ωφελεί τους περισσότερους για το μέλλον, και πώς μπορεί να υλοποιηθεί με τη βέλτιστη χρήση πόρων» (ψάξτε την πηγή, είναι οι 40 καλύτερες χώρες για να ζεις).

Τι κατάλαβα απ’ όλα αυτά; Ότι η Ψωροκώσταινα με σχολεία-κοντέινερς, δεν μπορεί να μοστράρει στις 40 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, και ότι το μέλλον της (τα παιδιά), είναι κυριολεκτικά θαμμένο κάτω από τα θέλω και τις συνήθειες γερασμένων και ξεπερασμένων μυαλών.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο; Για αυτό δεν θα έχουμε εκλογές πριν από το 2019!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top