Η πρώτη φορά που συναντιούνται η Αντέλ και η Έμα. Πριν ακολουθήσει ένας απόλυτος και παθιασμένος έρωτας.

Η πρώτη φορά που συναντιούνται η Αντέλ και η Έμα. Πριν ακολουθήσει ένας απόλυτος και παθιασμένος έρωτας.

Η 15χρονη Αντέλ, μια ζόρικη κοπέλα που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, ψάχνει να βρει λύτρωση στις σεξουαλικές της ορμές. Τα φτιάχνει με ένα μεγαλύτερο συμμαθητή της, που έχει μεγάλη πέραση στις φίλες της, αλλά καθόλου επιδόσεις στο κρεβάτι: το σεξ μαζί του είναι πιο αδιάφορο και από βιβλίο του Μπαλζάκ, πράγμα που την οδηγεί μετά από λίγο καιρό να χωρίσει μαζί του. Μια βραδιά που έχει βγει με τον κολλητό της για να ξεφαντώσει με χορό και αλκοόλ, γνωρίζει την αινιγματική αλλά και πολύ γοητευτική Έμα σε ένα γκέι μπαρ. Ο ηλεκτρισμός ανάμεσά τους είναι το λιγότερο που μπορεί να διαπιστώσει κανείς. Όλα τα άλλα είναι απλώς η φυσική συνέχεια ενός απόλυτου και παθιασμένου έρωτα.

    Αντέλ Εξαρκοπουλός και Λέα Σεϊντού: και οι δύο ‒όχι μόνο στις γαργαλιστικές, λεσβιακές σκηνές μεταξύ τους‒ είναι υπέροχες!

Αντέλ Εξαρκοπουλός, Λέα Σεϊντού: και οι δύο ‒όχι μόνο στις γαργαλιστικές, λεσβιακές σκηνές μεταξύ τους‒ είναι υπέροχες!

Ok, όλοι ξέρουμε για τις γαργαλιστικές, λεσβιακές σκηνές μεταξύ Αντέλ και Έμα που κρατούν «μισή ώρα και βάλε». Από αυτή τη διαπίστωση, που είναι κατά το ήμισυ αλήθεια (στην τρίωρη διάρκεια του φιλμ βλέπουμε μόλις τρεις ερωτικές σκηνές, εκ των οποίων η μεγαλύτερη διαρκεί έξι λεπτά) μέχρι την καθολική επικράτηση του φιλμ στις Κάννες, όπου, εκτός του Χρυσού Φοίνικα, απέσπασε και το βραβείο της Fipresci, υπάρχει μεγάλη απόσταση. «Η Zωή της Αντέλ» είναι ένα αυθεντικό αριστούργημα που σε στοιχειώνει για καιρό μετά από την πρώτη φορά που θα το δεις. Το πρώτο ερωτικό πάθος και το χρονικό ενηλικίωσης είναι οι δύο συνιστώσες του φιλμ, με την αριστοτεχνική ματιά του γαλλοτυνήσιου Αμπντεναλίφ Κεσίς («Μαύρη Αφροδίτη», «Κους κους με φρέσκο ψάρι») να μην αφήνει τίποτα στην τύχη.

adele

Η «Ζωή της Αντέλ»: η ζωή ως το μεδούλι!

Πρόκειται για μια τόσο δυνατή δημιουργία, που σε προκαλεί ουσιαστικά να της βρεις κάποιο ψεγάδι, αλλά δεν βρίσκεις ούτε ένα. Ασύλληπτες ερμηνείες, ολοκληρωμένοι πρώτοι και δεύτεροι χαρακτήρες, καταγραφή της καθημερινότητας που σε αφήνει άφωνο με τον ρεαλισμό της, υποδειγματικό σενάριο (διασκευή του το graphic novel της Ζιλί Μαρό «Το μπλε είναι το πιο ζεστό χρώμα») απλωμένο ιδανικά στα τόσα παράλληλα επίπεδά του, συμβολισμοί για πολλούς αποδέκτες. Η μικροαστική οικογένεια, η διαφορετικότητα, η μπλαζέ διανόηση και ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι κάποια από τα ζητήματα που πραγματεύεται η ταινία. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την αδιαπραγμάτευτη αλήθεια του Κεσίς. Χαρακτήρες σαν την Αντέλ στέκονται πάνω από όλα αυτά και συνεχίζουν να ρουφάνε τη ζωή μέχρι το μεδούλι.

 

«Η Zωή της Αντέλ», Κεφάλαια 1 & 2. («Adele»: Chapters 1& 2). Ερωτικό δράμα του Αμπντελατίφ Κεσίς με τους Αντέλ Eξαρκοπουλός, Λέα Σεϊντού, Ζερεμί Λαέρτ. Strada Films.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top