Το άλμπουμ «SEX», ένα coffee table διαφορετικό από τα άλλα, ήρθε τότε να ταράξει τα στάσιμα ύδατα του καθωσπρεπισμού.

Όταν είχε πρωτοεκδοθεί, πριν από 30 χρόνια, τότε που ακόμη η έννοια της σεξουαλικής απελευθέρωσης ήταν ένα άγραφο αίτημα στην καθομιλουμένη των δυτικών κοινωνιών, είχε προκαλέσει. Η αλήθεια είναι πως οτιδήποτε έχει να κάνει με το σεξ πάντα θα προκαλεί. Ακόμη και στις μέρες μας.

Φαίνεται πως η υλική υπόσταση του ανθρώπου, το ίδιο το σώμα του, υπόκειται στους νόμους της ρητής απαγόρευσης που, φαίνεται, να είναι ακόμη πιο ισχυροί από εκείνους της φθοράς. Ο Madonna, ωστόσο, το διέπραξε. Το άλμπουμ «SEX», ένα coffee table διαφορετικό από τα άλλα, ήρθε τότε να ταράξει τα στάσιμα ύδατα του καθωσπρεπισμού.

Διότι η Madonna δεν πρόβαλε μόνο τη θυληκότητά της, κόντρα σε όποιον συντηρητισμό ήθελε τη γυναίκα να είναι ένα απαθές σκεύος ηδονής, αλλά προέβαλλε όταν τις εκφάνσεις της ερωτικής subculture από τότε εμφανίζονταν ως μέρος του περιθωρίου που ελάχιστα άγγιζε την ηρεμία της μεσαίας τάξης.

Κατάφερε να επιβάλλει τη δική της οπτική για τη σεξουαλικότητα , ακόμη κι αν έκανε τους λογής πουριτανούς να φρίττουν.

Στις 6 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, ο πασίγνωστος οίκος δημοπρασιών θα παρουσιάσει προς πώληση περισσότερες από 40 μονότυπες φωτογραφίες του βιβλίου.

Μόνο που η Madonna ήταν λαμπρό αστέρι, με αποτέλεσμα ό,τι έκανε -και κάνει- να εγγράφεται στα κιτάπια της ποπ κουλτούρας. Ως εκ τούτου, κατάφερε να επιβάλλει τη δική της οπτική για τη σεξουαλικότητα , ακόμη κι αν έκανε τους λογής πουριτανούς να φρίττουν.

Τριάντα χρόνια μετά, η Madonna έχει μεγαλώσει, οι επεμβάσεις την έχουν μετατρέψει σε κάτι μη αναγνωρίσιμο, η ψυχική υγεία της αμφισβητείται κατά καιρούς με διάφορες αλλόκοτες αναρτήσεις που κάνει στα social media, αλλά είναι πάντα ενεργή ετοιμάζοντας μια μεγάλη περιοδεία ανά τον κόσμο.

Βέβαια, μέσα σ’ αυτά τα 30 χρόνια όλοι έχουμε αλλάξει, ακόμη και η στάση που έχουμε απέναντι στο σεξ. Οχι συνολικά, αλλά τουλάχιστον κάποια βήματα προόδου έχουν γίνει. Αυτό το άλμπουμ, ολότελα προωθητικό και προφητικό μιας εποχής που ερχόταν, τώρα επανέρχεται στη δημοσιότητα όχι μόνο λόγω των γενεθλίων του, αλλά επειδή θα τεθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s.

Το SEX συγκεντρώνει cult εικόνες του Steven Meisel και κείμενα της Madonna.

Στις 6 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, ο πασίγνωστος οίκος δημοπρασιών θα παρουσιάσει προς πώληση περισσότερες από 40 μονότυπες φωτογραφίες, όλες παρμένες από το διάσημο βιβλίο, το οποίο δεν λέει να σταματήσει να πουλάει. Και να σκεφτεί κανείς πως όταν ο φωτογράφος Steven Meisel το πρότεινε σε διάφορους ονομαστούς εκδοτικούς οίκους, όλοι του έκλεισαν την πόρτα. Ολοι πλην του νεαρού τότε Michel Birnbaum που τόλμησε και έκανε μια περιουσία.

Αυτή η έκδοση εξακολουθεί να κατέχει το απόλυτο ρεκόρ πωλήσεων στην κατηγορία «coffee-table books».

Το SEX συγκεντρώνει cult εικόνες του Steven Meisel και κείμενα της Madonna, στα οποία εμφανίζεται η Dita, το alter ego της που δημιουργήθηκε για το άλμπουμ Erotica. Αυτή η έκδοση εξακολουθεί να κατέχει το απόλυτο ρεκόρ πωλήσεων στην κατηγορία «coffee-table books». Κανένα έργο δεν είχε πουληθεί τόσο γρήγορα και σε τέτοια μαζικότητα όσο αυτό.

Το 2022, η Madonna και ο Anthony Vaccarello, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Maison Saint Laurent, γιόρτασαν την 30ή επέτειο της έκδοσης με μια πρώτη επανέκδοση περιορισμένη σε 800 αντίτυπα, συνοδευόμενη από μια μοναδική έκθεση που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Art Basel στο Miami Beach.

Οι τιμές εκκίνησης για κάθε αντίτυπο θα κυμανθούν από πενήντα χιλιάδες έως τριακόσιες χιλιάδες δολάρια.

Ο Ντάριους Χάιμς, Αντιπρόεδρος και Διεθνής Διευθυντής του Τμήματος Φωτογραφίας του Christie’s σημειώνει: «Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το βιβλίο άξιζε τη διαφημιστική εκστρατεία. Ο Steven Meisel ήξερε πώς να απαθανατίσει τη σεξουαλική εμφάνιση της Madonna και να τη μεταφέρει στις φωτογραφίες του.

Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του άκρως αμφιλεγόμενου SEX, αυτά τα πορτρέτα, που παράγονται αποκλειστικά σε συνεργασία με τον Steven Meisel, παραμένουν εμβληματικά από κάθε άποψη.

Κατάφερε, όσο κανένας άλλος, να αποτυπώσει τον αισθησιασμό και τη σεξουαλική ελευθερία της βασίλισσας της ποπ. Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του άκρως αμφιλεγόμενου SEX, αυτά τα πορτρέτα, που παράγονται αποκλειστικά σε συνεργασία με τον Steven Meisel, παραμένουν εμβληματικά από κάθε άποψη. Παιχνιδιάρικα, ανατρεπτικά και προδρομικά, συνοψίζουν μια περίοδο στην ιστορία της τέχνης του τέλους του 20ου αιώνα, απεικονίζοντας τη διαδικασία μυθοποίησης των διασημοτήτων και τη λατρεία της εικόνας. Αυτές οι φωτογραφίες είναι απλά εξαιρετικές».

H Μadonna δεν φοβήθηκε την πρόκληση.

Οι τιμές εκκίνησης για κάθε αντίτυπο θα κυμανθούν από πενήντα χιλιάδες έως τριακόσιες χιλιάδες δολάρια. Όπως τόνισε ο υπεύθυνος τμήματος φωτογραφίας στον Christie’s Ντάριους Χάιμς (Darius Himes), τα έσοδα θα στηρίξουν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ίδρυσε η Μαντόνα το 2006 με τίτλο Raising Malawi. Στηρίζει τα ορφανά και τα παιδιά που βρίσκονται σε ευαλωτότητα στην περιοχή.

Τις φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν στη δημοπρασία του οίκου Christie’s επέλεξαν η Μadonna, ο Meisel και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Saint Laurent, Anthony Vaccarello.

Ο Saint Laurent που ανήκει στον όμιλο εταιρειών Kering του Φρανσουά Αρνό, επένδυσε το 2022 στην επανέκδοση του Sex σε οκτακόσια αντίτυπα. Με σκοπό να κυκλοφορήσει μόνο στο Μαϊάμι στο πλαίσιο της μεγάλης φουάρ τέχνης Art Basel. Τα οκτακόσια αντίτυπα με την υπογραφή της τραγουδίστριας του Like a Virgin εξαντλήθηκαν αμέσως.

Τις φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν στη δημοπρασία του οίκου Christie’s επέλεξαν η Μadonna, ο Meisel και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Saint Laurent, Anthony Vaccarello.

Πριν από τη δημοπρασία του Οκτωβρίου, οι φωτογραφίες θα εκτεθούν στο Λονδίνο από τις 23 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, στον οίκο Christie’s. Στη συνέχεια θα εκτεθούν στο Παρίσι στις 27 Ιουνίου με 6 Ιουλίου. Τέλος θα μεταφερθούν στη Νέα Υόρκη όπου η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 6 Οκτωβρίου, την ημέρα της δημοπρασίας.

 

Διαβάστε ακόμα: Tα γυμνά θαύματα και τραύματα του Πατρίκ Ντεμαρσελιέ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top