Η σειρά που προβάλλεται από το Cosmote Series HD είναι κάτι περισσότερο από τη βιογραφία της Μεγάλης Αικατερίνης.

Τι παράξενη που είναι η μοίρα κάποιων σημαντικών προσωπικοτήτων. Λες και το αρχικό «σχήμα» τους δεν έμελλε να είναι και το σωστό. Μια τέτοια περίπτωση είναι η επονομαζόμενη Μεγάλη Αικατερίνη Β’ της Ρωσίας.

Ενδέχεται να μην το γνωρίζουν πολλοί, αλλά βαφτίστηκε Αικατερίνη και δεν ήταν Ρωσίδα! Στην πραγματικότητα γεννήθηκε στη Γερμανία και το όνομά της ήταν Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη. Ωστόσο, συνδέθηκε άρρηκτα με τη Ρωσία όταν παντρεύτηκε τον  διάδοχο του ρωσικού θρόνου Πέτρο Φιόντοροβιτς (Πέτρο Γ’) της Ρωσίας, μετά από διπλωματικά βήματα.

Ηταν μόλις 16 ετών όταν έγινε σύζυγος του πρίγκιπα Πέτρου. Πήραν την εξουσία στα χέρια τους αμέσως μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Πετρόβνα το 1761. Σύντομα ο Πέτρος ήρθε αντιμέτωπος με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Αικατερίνη μαζί με τον πρώτο εραστή της Ορλόφ και τους τέσσερις αδελφούς του βοήθησαν ώστε να γίνει πραξικόπημα.

Οι ιστορικοί διατείνονται πως ο Πέτρος δεν φημιζόταν για τις πνευματικές του ικανότητες, ενώ λέγεται πως ήταν και στείρος. Αυτό εξηγεί κατά μια έννοια και τον ακόρεστο ερωτισμό της Αικατερίνης που έβρισκε «στέγη» σε ξένες αγκαλιές, ιδιαιτέρως πιο νέων ανδρών.

Η σειρά αποτελείται από τέσσερα μέρη και επικεντρώνεται στο τέλος της βασιλείας της Αικατερίνης και στη σχέση της με τον Ρώσο στρατιωτικό ηγέτη Γρηγόριο Ποτέμκιν.

Ο αρχιεπίσκοπος του Νοβκορόντ έστεψε τη Μεγάλη Αικατερίνη αυτοκράτειρα και ο Πέτρος δολοφονήθηκε από τους «οπαδούς» της. Αίφνης, η Αικατερίνη ξεδιπλώνει όλα τα ταλέντα της στην πολιτική και τις τέχνες και μάλιστα σε εμμονικό βαθμό.

Επί των ημερών της, η Ρωσική Αυτοκρατορία μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης και εξελίχθηκε σε μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος. Η άνθιση ήταν εμφανής: δημιουργήθηκαν βιβλιοθήκες, ξεκίνησε η κυκλοφορία εφημερίδων, βελτιώθηκε αισθητά ο τομέας της Δικαιοσύνης, ενώ οι τέχνες μπήκαν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της. Ήταν ένα πραγματικό «Αστρο του Βορρά» όπως την αποκαλούσαν.

Ολα τα παραπάνω εξηγούν γιατί το ιστορικό δράμα «Catherine the Great» που προβάλλεται από τo COSMOTE SERIES HD έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Δεν έχουμε να κάνουμε με μιαν επιφανειακή αποτύπωση της εποχής ή της βιογραφίας της, αλλά με μια εξαιρετική σειρά υψηλής δραματουργίας.

Βοηθάει σ’ αυτό και η Οσκαρική ηθοποιός Έρεν Μίρεν που απέδειξε με τον ρόλο της ως Ελισάβετ πως μπορεί να υποδυθεί μεγάλες γυναικείες φυσιογνωμίες φέρνοντας στο σήμερα πολλές και εν πολλοίς άγνωστες πτυχές τους.

H Έλεν Μίρεν, μετά την Ελισάβετ, αναδεικνύει μια ακόμη σημαντική ιστορική φιγούρα.

Η σειρά αποτελείται από τέσσερα μέρη και επικεντρώνεται στο τέλος της βασιλείας της Αικατερίνης και στη σχέση της με τον Ρώσο στρατιωτικό ηγέτη Γρηγόριο Ποτέμκιν, που συνέβαλε δραστικά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ρωσικής πολιτικής.

Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι παραγωγοί της σειράς προσεγγίζουν τη θυελλώδη ερωτική ζωή της με έναν εντελώς δικό τους τρόπο. Μας την εμφανίζουν πολύ πιο μεγάλη από ότι ήταν στην πραγματική ζωή, επεμβαίνουν στην επίσημη βιογραφία της κι έτσι βλέπουμε την 74χρονη Μίρεν με ερωτοτροπεί με νεότερους άνδρες.

Αυτή η απόφαση κάνει τη σειρά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθώς φέρνει στην επιφάνεια τα νέα ήθη της εποχής και τη διαπάλη για την ισότητα των δύο φύλων. Κάτι που τότε άρχιζε να φουντώνει ως κοινωνικό ζήτημα.

Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς, μετά τη σειρά Elizabeth I υπογράφει την Μεγάλη Αικατερίνη, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο πολυβραβευμένος Φίλιπ Μάρτιν (βλ. The Crown). Το ιστορικό δράμα είναι βρετανικής συμπαραγωγής του HBO και του Sky (του δικτύου πίσω από το The Young Pope). Η σειρά έκανε πρεμιέρα αμέσως μετά την προβολή της στη Μ. Βρετανία και προβάλλεται στο COSMOTE SERIES HD.

 

Διαβάστε ακόμα: «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές». Ένας serial killer που εμπνέεται από τους άθλους του Θησέα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top