Τρόμος και ρατσισμός συνθέτουν το δίπολο στο οποίο αναπτύσσεται η σειρά (HBO).

Ένας νεαρός μαύρος άντρας ταξιδεύει της διχασμένης ενδοχώρας των ΗΠΑ. Μεταφερόμαστε στην ταραγμένη δεκαετία του ’50. Ο άντρας ψάχνει τον πατέρα του που έχει χαθεί από προσώπου γης. Η αναζήτηση του επιφυλάσσει πολλές άσχημες εκπλήξεις, καθώς θα μάθει πολλά σκοτεινά μυστικά.

Ο τίτλος της σειράς Lovecraft Country», δεν είναι τυχαίος, αφού η σειρά που μόλις βγήκε στον αέρα από το δίκτυο HBO βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Matt Ruff (γνωστός συγγραφέας θρίλερ και μυθιστορημάτων τρόμου) και είναι, κατά μία έννοια, ένα κλείσιμο του ματιού στον μέγιστο συγγραφέα H.P. Lovecraft (αλλά και ρατσιστή, για να μην ξεχνιόμαστε). Άρα, το μυστήριο και ο τρόμος είναι εγγυημένα.

Η σειρά έχει ήδη λάβει πάρα πολύ καλές κριτικές τόσο στο επίπεδο της σκηνοθεσίας, όσο και σε εκείνο των ερμηνειών.

Η ιστορία ακολουθεί τον Ατικους, έναν Αφροαμερικάνο βετεράνο του πολέμου της Κορέας, ο οποίος επιστρέφει πίσω στην πόλη του το Σικάγο και στον θείο του τον Τζορτζ.

Οι δύο τους έχουν κοινό πάθος για τα βιβλία, ειδικά για τον «Δράκουλα» του Μπραμ Στόκερ. Ο Ατικους ψάχνει να βρει πού έχει χαθεί ο πατέρας του, ο Μοντρόουζ, o οποίος του είχε στείλει ένα μυστηριώδες γράμμα όπου τον πληροφορεί ότι κρατά το μυστικό της οικογενειακής τους κληρονομιάς, αλλά βρίσκεται φυλακισμένος σε ένα μέρος το οποίο ονομάζεται Lovecraft Country.

Στη συνέχεια, ο Αττικούς συναντάει τη φίλη του, Λέτι, μια δυναμική φωτογράφο, η οποία μόλις επέστρεψε και μένει μαζί με την τραγουδίστρια αδερφή της, Ρούμπι. Ετσι ο Ατικους, παρέα με τον Τζορτζ και τη Λετι, ξεκινούν ένα ταξίδι στις πολιτείες του Νότου, αλλά έρχονται αντιμέτωποι με περισσότερους κινδύνους απ’ όσους υπολόγιζαν. Τα τέρατα είναι εκεί έξω και τους περιμένουν.

Οι τρεις οδοιπόροι θα συναντήσουν τρομακτικά τέρατα στο διάβα τους (HBO).

Στο μεταξύ, η χώρα σείεται από τη Νομοθεσία Τζιμ Κρόου (Jim Crow Laws) που είχε άμεση σχέση με το φυλετικό ζήτημα στις ΗΠΑ (φευ, τρομερά επίκαιρο θέμα). Για την ιστορία: Ο όρος «Τζιμ Κρόου» δεν αφορά κάποιο πρόσωπο υπαρκτό. Προέρχεται από την φράση «Jump Jim Crow» (πήδα, Τζιμ Κρόου, όπου crow είναι το πτηνό κουρούνα). Ήταν μια χοντροκομμένη σάτιρα των αρχών τού 19ου αιώνα, στην οποία λευκοί με φούμο στο πρόσωπο υποδύονταν μαύρους (αυτό που ονομάζουν στη σύγχρονη εποχή blackface).

Συν τω χρόνω κατέληξε να υποδηλώνει το σύνολο της νομοθεσίας του φυλετικού διαχωρισμού που εφαρμόστηκε στις πολιτείες του νότου μετά το 1865. Η Νομοθεσία Τζιμ Κρόου παρέμεινε σε ισχύ έναν ολόκληρο αιώνα και καταργήθηκε χάρη στους αγώνες της δεκαετίας του ’60, με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όταν και καταργήθηκε και νομικά με το Civil Rights Act του 1964.

Από τη μια, λοιπόν, έχουμε το ρατσιστικό θέμα εν εξελίξει στη σειρά, αλλά από την άλλη (ο έτερος βασικός πυλώνας της σειράς) είναι κάποια τρομακτικά τέρατα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι τρεις οδοιπόροι. Τέρατα που θα μπορούσαν άνετα να είχαν εξαχθεί από τα βιβλία του Lovecraft.

Η σειρά έχει ήδη λάβει πάρα πολύ καλές κριτικές τόσο στο επίπεδο της σκηνοθεσίας, όσο και σε εκείνο των ερμηνειών. Πολλοί κριτικοί λένε πως βάζει υποψηφιότητα να είναι μια από τις καλύτερες σειρές του 2020.

 

Διαβάστε ακόμα: Χρόνια πολλά, άρχοντα Σον Κόνερι!

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top