Ο κατακλυσμός αρχίζει: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Ο κατακλυσμός αρχίζει: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Ο Νώε βλέπει οράματα και τα ερμηνεύει κατά το δοκούν. Θεωρεί ότι ο Θεός τού αναθέτει μια αποστολή που σχετίζεται με την καταστροφή του κόσμου. Σύμφωνα λοιπόν με την ερμηνεία του θεοσεβούμενου Νώε, ο Πλάστης (ούτε μια φορά δεν ακούγεται στην ταινία η λέξη Θεός) θα τιμωρήσει το διεφθαρμένο και βίαιο ανθρώπινο γένος προκαλώντας μια τεράστια πλημμύρα που θα πνίξει τους πάντες. Αποστολή του Νώε είναι να κατασκευάσει μια κιβωτό που θα φιλοξενήσει ένα ζευγάρι από κάθε είδος του ζωικού βασιλείου…

Χριστιανικό έπος φιλόδοξων προθέσεων από τον νεοϋορκέζο δημιουργό των «Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο» και «Μαύρος Κύκνος», που μεταφέρει στην τρισδιάστατη οθόνη του μια πασίγνωστη ιστορία από τη Βίβλο και επιχειρεί να «διαβάσει» τις κρυφές λεπτομέρειες που κρύβει η αποστολή του Νώε. Τελικά ο Αρονόφσκι τα καταφέρνει μόνο ως προς το ένα σκέλος της αποστολής του, καθώς το θέαμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Στα υπόλοιπα όμως ο σκηνοθέτης έχει τρικυμία εν κρανίω με συνέπεια να προβαίνει σε προβλέψιμη, ακαδημαϊκή γραφή με ψευτοηθικά διλήμματα γύρω από την προσωπικότητα του Νώε.

"Noah"

Ντάρεν Αρονόφσκι και Ράσελ Κρόου στα γυρίσματα της ταινίας.

Ο ήρωάς του αναπτύσσει ενοχές (επειδή είναι αυτός που θα επιβιώσει), αλλά όχι αναστολές. Προσπαθεί να είναι δίκαιος, αλλά το θρησκευτικό μίσος τον τυφλώνει. Θεωρεί ότι πράττει το καλό, αλλά στην ουσία «αφήνει να πνιγούν αθώα γυναικόπαιδα». Ναι, ο εκδικητικός… creator του Νώε τιμωρεί τους ανθρώπους που έπλασε κατ’ εικόνα και ομοίωσή του επειδή ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε όλα τα τα υπόλοιπα δημιουργήματά του, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αλαζονεία, βία και διαστροφή.

Ο Νώε (Ράσελ Κροου) αναζητά διαρκώς την επιβεβαίωση του Θεού του σε ό,τι κι αν κάνει, ενώ η γυναίκα του (Τζ. Κόνελι) διατηρεί κάποιες σοβαρές αμφιβολίες για την κρίση του.

Ο Νώε (Ράσελ Κρόου) αναζητά διαρκώς την επιβεβαίωση του Θεού του σε ό,τι κι αν κάνει, ενώ η γυναίκα του (Τζένιφερ Κόνελι) διατηρεί κάποιες σοβαρές αμφιβολίες για την κρίση του.

Ως ένα βαθμό η περιπέτεια αυτή από το πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, τη Γέννηση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να φτιαχτεί ένα μη συμβατικό θρησκευτικό φιλμ. Ειδικά όταν ο Νώε έρχεται σε αντιπαράθεση με το βίαιο βασιλιά των ανθρώπων (ο Ρέι Ουίνστον ως Tubal- cain) η υπόθεση αποκτά σασπένς και, παρότι όλοι γνωρίζουν την κατάληξή της, διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή σε ικανοποιητικό βαθμό. Όμως ο Αρονόφσκι δεν είναι… θεός (!) για να διαχειριστεί στην εντέλεια ένα τέτοιο υπερφιλόδοξο πρότζεκτ.

noah-Hopkins

Ο Άντονι Χόπκινς υποδύτεται τον Μαθουσάλα, τον υπέργηρο παππού του Νώε.

Μπλοκμπαστεριά, υπερθέαμα (η κατασκευή της τεράστιας Κιβωτού μοιάζει με πρόκληση για τον πάλαι ποτέ σκηνοθέτη του indie σινεμά), βιβλική παραβολή με βαθύ θρησκευτικό μήνυμα και ένας απλοϊκός στοχασμός (αλά Τέρενς Μάλικ) για την έννοια Καλού- Κακού με κεντρικό άξονα την ύπαρξη η μη του Θεού της Παλαιάς Διαθήκης. Πολλά ανοιχτά μέτωπα για τον Αρονόφσκι, ο οποίος το μόνο που καταφέρνει τελικά είναι μια τρύπα στο νερό με φόντο την πρώτη ιστορία βιβλικής καταστροφής.

Νώε (Noah). Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι, Άντονι Χόπκινς, Ρέι Ουίνστον. Διανομή: U.I.P.

Δείτε το τρέιλερ

NOAH

Ο Αρονόφσκι, δυστυχώς, έχασε το δρόμο του στη διαχείριση ενός τόσο φιλόδοξου χριστιανικού έπους.

Δείτε ακόμα: Αυτές είναι οι top 5 Λολίτες του σινεμά!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top