Το «Once» σύντομα σε νέα εκδοχή, στο ΄Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.

Το «Once» ήρθε και άλλαξε την ύπαρξη των μιούζικαλ. Δεν διέθετε γκλίτερ και εξωτισμό, χορεύτριες με ημίψηλα καπέλα και απαστράπτοντα κορμάκια και χορευτές που έπαιζαν τις «pirouettes» στα δάχτυλα, ούτε καν big bands να κορυφώνουν τη δράση.

Το «Once» ήταν μια ταινία μιούζικαλ με πρωταγωνιστή έναν μουσικό του δρόμου. Έναν τύπο που γράφει τραγούδια στην κιθάρα του για την αγάπη του που τον πρόδωσε, για την αγάπη που δεν πιστεύει πια. Και πρωταγωνίστρια μια Τσέχα μετανάστρια στο Δουβλίνο, μια πιτσιρίκα που πουλάει λουλούδια και καθαρίζει σπίτια για να ζήσει και που ο μπαμπάς της, βιολιστής σε κάποια από τις άπειρες ορχήστρες της Τσεχίας, της μετέδωσε την αγάπη για τη μουσική και δη για το πιάνο.

Η ταινία που έγινε και θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουέι σάρωσε τα βραβεία Τόνυ όπως πιο πριν και τα γκράμι.

Η ταινία του 2006, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζών Κάρνεϋ σάρωσε. Οι πρωταγωνιστές της, ο Glen Hansard και η Marketa Irglova δεν ήταν μόνο ηθοποιοί που ήξεραν να τραγουδούν αλλά ήταν και οι ίδιοι μουσικοί που έγραψαν τα τραγούδια του Once. Που πήρε όσκαρ, που πήρε γκράμι, που πήρε διάκριση στο Sundance Festival και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Δουβλίνου και έφερε στα ταμεία πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια, που απέκτησε το δικό του φανατικό κοινό. Ακολούθησε η θεατρική του εκδοχή στο Μπρόντγουέι (2012) που σάρωσε τα βραβεία Τόνυ αλλά και στο Ουέστ Εντ με την υπογραφή του πολυβραβευμένου Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Έντα Ουόλς, στο σενάριο, του ανθρώπου που λίγα χρόνια αργότερα θα συνεργαζόταν με τον Ντέιβιντ Μπάουϊ στο θρυλικό πια «Lazarus» (2015).

Είναι η δύναμη της μουσικής που το απογειώνει, με τον τρόπο που υπάρχει και στις δικές μας ζωές. Αγαπάμε τα τραγούδια γιατί μιλούν για τους έρωτές μας, τους χωρισμούς μας, τις πίκρες μας και τις ευτυχίες μας.

Τι είναι αυτό που κάνει όμως το «Once» τόσο ξεχωριστό; Ίσως το ότι οι πρωταγωνιστές του είναι «εμείς». Τόσο απλοί, τόσο καθημερινοί, τόσο κοντινά δικοί μας. Ίσως το ότι οι ιστορίες τους, οι ζωές τους και τα τραγούδια τους δεν πλασάρονται στη βιτρίνα, όπως κλασικά συμβαίνει στα μιούζικαλ, αλλά είναι κομμάτι της ζωής τους, μιλάνε γι’ αυτά που δεν μπορούν να πουν με λόγια. Είναι η δύναμη της μουσικής που το απογειώνει, με τον τρόπο που υπάρχει και στις δικές μας ζωές. Αγαπάμε τα τραγούδια γιατί μιλούν για τους έρωτές μας, τους χωρισμούς μας, τις πίκρες μας και τις ευτυχίες μας.

Στο «Once» πρωταγωνιστούν η Μαρίνα Σάττι και ο Αποστόλης Ψυχράμης.

Αυτό είναι το «Once» που ανεβαίνει για πρώτη φορά και στην Ελλάδα από την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, στο ΄Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, μετάφραση και απόδοση στίχων του Δημήτρη Δημόπουλου, σκηνικά της Εύας Μανιδάκη και με πρωταγωνιστές την Μαρίνα Σάττι και τον Αποστόλη Ψυχράμη στις 20 Δεκεμβρίου και για 23 παραστάσεις.

«Εύχομαι σε όλους μας, όπως σε ένα μιούζικαλ, ένα ωραίο αθηναϊκό απόγευμα να τραγουδήσουμε μαζί, τυχαίοι και άγνωστοι, σε μια οποιαδήποτε πλατεία της πόλης ένα υπέροχο τραγούδι» σημειώνει ο Ακύλλας Καραζήσης και ‘γω το ονειρεύομαι περιμένοντας την πρεμιέρα!

 

Διαβάστε ακόμα: Top5+1 ταινίες που γυρίστηκαν πάνω σε ένα πεντάγραμμο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top