Σκάκι, εθισμοί και μια εκπληκτική Ανια Τέιλορ-Τζόι.

Αν υπάρχει μια σειρά στο Netflix που πηγαίνει από στόμα σε στόμα αυτή είναι σίγουρα το «The Queen’s Gambit». Μπορεί, άραγε, το σκάκι να μαγνητίσει ακόμη και κάποιον που δεν γνωρίζει καν πώς κινούνται τα πιόνια; Η μαγευτική Ανια Τέιλορ-Τζόι μπορεί να μας πείσει.

Η σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο του Γουόλτερ Τέβις («Hustler» και το «Το Χρώμα του Χρήματος»). Η μεταφορά έγινε από τους Σκοτ Φρανκ κι Αλαν Σκοτ και καταφέρνει εξαρχής να μας μυήσει στα ενδότερα ενός σπορ που μοιάζει να είναι για λίγους και μυημένους, ωστόσο έχει εδραίο στόρι που μπορεί να σε κρατήσει δίχως να σου δημιουργεί το άγχος της μη… κατανόησης του αντικειμένου.

Η Μπεθ Χάρμον από τσακισμένο κορίτσι του ορφανοτροφείου εξελίσσεται σε πριμαντόνα του σκακιού.

Πρόκειται για την ιστορία της νεαρής Μπεθ Χάρμον, μιας σκακιστικής διάνοιας σε ένα ανδροκρατούμενο κόσμο στην δεκαετία του 50 και του 60. Η Μπεθ μένει νωρίς ορφανή και αναγκαστικά μεταφέρεται σε ορφανοτροφείο. Εκεί θα μαγευτεί από το σκάκι, ενώ παράλληλα να μάθει να ζει με ηρεμιστικά.

H παρουσία της Τέιλορ-Τζόι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της σειράς.

Ο επιστάτης του ιδρύματος θα της μάθει όλες τις σωστές κινήσεις για να γίνει εξπέρ της σκακιέρας. Η Μπεθ αποκτάει μια εμμονική σχέση με το σκάκι. Γίνεται ένα στοιχείο αυτοπροσδιορισμού της, διαχείρισης ενός τραύματος που κουβαλάει, αλλά και γυναικείας χειραφέτησης.

H παρουσία της Τέιλορ-Τζόι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της σειράς. Οσοι την έχετε δει στην «Έμα» θα έχετε καταλάβει πως έχουμε να κάνουμε με αυθεντικό ταλέντο. Εδώ μας παρουσιάζει ένα κορίτσι γεμάτο ένταση, μυστήριο, αλλά και μια σκοτεινιά που δεν μπορείς να παραβλέψεις. Το βλέμμα της είναι εύγλωττο, τα μάτια της εκφραστικά, οι κινήσεις της εκπέμπουν μαγνητισμό.

Δεν χρειάζεται να ξέρετε σκάκι για να δείτε τη σειρά.

Πολύ καλή είναι και η παρουσία του Bill Camp που παίζει τον μέντορα της Μπεθ ενόσω παραμένει μέσα στο ίδρυμα και κάνει τα πρώτα σκακιστικά της βήματα. Σημειωτέον πως την Μπεθ στην παιδική της ηλικία παίζει η πιτσιρίκα Isla Johnston, η οποία επίσης αποδίδει πειστικά το ρόλο της. Σκηνογραφικά έχει γίνει πολύ καλή δουλειά έτσι ώστε να αποτυπωθεί η εποχή (μέσα της δεκαετίας του ’50 έως τα μέσα των 60’s), κάτι που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αληθοφάνεια στη σειρά.

Μπορεί σεναριακά να μην έχουμε κάτι που θα μας εντυπωσιάσει με την πρωτοτυπία του, εντούτοις δεν γίνεται να μην εντυπωθεί στο μυαλό μας η άνοδος αυτού του κοριτσιού που από ένα τσακισμένο πουλί γίνεται μια πριμαντόνα του σκακιού. Αυτή η πορεία, διόλου ανέφελη, στηρίζεται σε μια παλέτα συναισθημάτων που διαπερνούν το γυαλί της τηλεόρασης και φτάνουν απροσχημάτιστα στον θεατή. Ακόμη κι αν δεν ξέρετε τίποτα από σκάκι, δεν μπορεί, μετά από αυτή τη σειρά θα σας γεννηθεί η απορία πώς παίζεται.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι Τοp-5 σειρές του Netflix που βασίστηκαν σε πραγματικούς ήρωες.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top