Τον Halston υποδύεται ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ.

Yπήρξε ακαταμάχητος για τα αμερικανικά μίντια. Ανακάτεψε την υψηλή ραπτική με το Prêt-à-Porter. Πολύ νωρίς κυριεύτηκε από τη μεγαλομανή ιδέα να ντύσει όλη την Αμερική. Σύμφωνα με την Patricia Mears, αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Μόδας (FIT) στη Νέα Υόρκη υπήρξε η «πεμπτουσία του σχεδιαστή της δεκαετίας του ’70». Κανείς δεν ξέρει αν αυτός ήταν πραγματικά ο Ρόι Χάλστον Φρόγουικ, ή απλώς Halston, ή μια από τις περσόνες του.

Ο αυτοκαταστροφικός σχεδιαστής μόδας που ξεκίνησε να φτιάχνει καπέλα και βρέθηκε να ασχολείται με όλη την γκάμα της μόδας, να δημιουργεί τάσεις για τη γενιά της ντίσκο και να σπάει κάθε παραδεδεγμένο κανόνα, στο τέλος πήρε φωτιά καθώς υπέκυψε στη δύναμη των μεγάλων οίκων μόδας, αλλά κυρίως στους δικούς του δαίμονες. Φημολογείται πως στο απόγειο της φήμης του δαπανούσε χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα για κοκαΐνη.

Τη ζωή αυτής της εκκεντρικής και τόσο ιδιαίτερη περσόνας θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στη μίνι σειρά που θα προβληθεί από τις 14/5 στο Netflix που ως τίτλο έχει το όνομά του «Halston». Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ ανέλαβε το κεντρικό ρόλο με σκοπό να ξαναδώσει σάρκα, οστά και φωνή σε έναν σχεδιαστή μόδας που πήγε κόντρα στο κατεστημένο, προσδοκώντας να φτιάξει ένα δικό του.

Η σειρά είναι βασισμένη στη λεπτομερή βιογραφία «Simple Halston: The Untold Story» που έγραψε ο αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Στίβεν Γκέινς. Από αυτήν περνά η αστρόσκονη που ράντισε τον Halston, αλλά και οι δαίμονες που τον ταλάνισαν. Η ζωή του κινήθηκε μεταξύ λαμπερών επιδείξεων μόδας, υπερβολικής πολυτέλειας, ναρκωτικών, αχαλίνωτου σεξ και δημιουργιών που κόσμησαν το γυναικείο σώμα.

Υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Ράιαν Μέρφι («Glee», «American Horror Story», «Ratched», «Hollywood» κ.α.), ενώ στη σκηνοθεσία και παραγωγή βρίσκεται ο Ντάνιελ Μίναχαν («Marco Polo: One Hundred Eyes», «Deadwood: The Movie»).

Στο τρέιλερ της σειράς που δόθηκε στη δημοσιότητα βλέπουμε μια μικρή, αλλά άκρως ενδεικτική, συρραφή εικόνων από την ξέφρενη ζωή του. «Σε όλη μου τη ζωή ήμουν το outsider μέχρι που μια μέρα απλά σταμάτησα να δίνω σημασία», ακούγεται να λέει ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στο τρέιλερ το οποίο υπό το τραγούδι «Enjoy the Silence» των Depeche Mode, προβάλει πλάνα από την αρχή της καριέρας του μέχρι τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τις –γεμάτες αντιπαραθέσεις-ημέρες που τον οδήγησαν στην πτώση του.

Ο Halston έφτασε έως την απόλυτη κορύφωση για να βιώσει στη συνέχεια την απόλυτη κατακρήμνιση.

Μαζί με τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, στη σειρά συμμετέχουν η Κρίστα Ροντρίγκεζ («Daybreak») στον ρόλο της Λάιζα Μινέλι, η Ρεμπέκα Ντέγιαν («Novitiate») στον ρόλο της φίλης του Έλσα Περέτι, ο πρωτοεμφανιζόμενος Τζιάν Φράνκο Ροντρίγκεζ ως ο εραστής του Χόλστον και οι Ντέιβιντ Πιτού («Submission»), Ρόρι Κάλκιν («Lords of Chaos»), Κέλι Μπίσοπ («Gilmore Girls»), Μπιλ Πούλμαν («The Sinner», «Independence Day») και η Βέρα Φαρμίγκα («The Conjuring», «Bates Motel»).

Στην πραγματικότητα η ζωή του είναι ένα διαρκές δράμα. Εφτασε έως την απόλυτη κορύφωση για να βιώσει στη συνέχεια την απόλυτη κατακρήμνιση.  «Ήταν ο μεγάλος διάττοντας αστέρας της μόδας στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά κάηκε πολύ γρήγορα», λέει η Patricia Mears, η οποία επιμελήθηκε το έργο του σχεδιαστή στην έκθεση του 2015 στο Μουσείο του FIT, «Yves Saint Laurent + Halston: Fashioning the ’70s».

Το ενδιαφέρον με την περίπτωση του Halston είναι ότι παρά το τεράστιο δημόσιο προφίλ του, κράτησε ως επί το πλείστον κρυφή τη δική του ιστορία. Σε συνεντεύξεις, επανειλημμένα απέρριπτε ερωτήσεις σχετικά με το παρελθόν του: «Το παρελθόν απλώς δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ», έλεγε στερεότυπα.

O «πραγματικός» Halston (fashionabc.org).

Σε όλη τη δεκαετία του 1970, ο Halston συχνά πλαισιωνόταν από μια ομάδα μοντέλων και διασημοτήτων, όπως η Anjelica Huston, η Bianca Jagger και η Liza Minnelli. Η τελευταία είχε πει πως: «Τα ρούχα του χόρευαν μαζί σου!»

Μεταξύ άλλων, ήταν υπεύθυνος για το ότι η Bianca Jagger καβάλησε ένα λευκό άλογο γύρω από το Studio 54 στο απόγειο της φήμης του νυχτερινού κέντρου. Ωστόσο, ο Halston συνέχισε να διαχειρίζεται την αυτοκρατορία του, σχεδιάζοντας στο χέρι ρούχα που φορούσαν όλοι, από τις αμερικανίδες προσκοπίνες, των οποίων τις επίσημες στολές επανασχεδίασε, μέχρι τους εργαζόμενους στην Avis για την ενοικίαση αυτοκινήτων και τους Αμερικανούς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976.

Ο αντίκτυπος του Halston είναι ορατός στη δουλειά σχεδιαστών όπως ο Tom Ford, του οποίου τα λαμπερά γυναικεία ρούχα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 φέρουν την επιρροή του, σύμφωνα με τον κριτικό μόδας Robin Givhan της Washington Post. Κάνοντας τα καθημερινά ρούχα πολυτελή, ήταν επίσης ένας πρώιμος πρωτοπόρος του «athleisure», προσθέτει η Mears.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς προβάλλεται στις 14 Μαΐου.

 

Διαβάστε ακόμα: «Pretend It’s a City» – η λιακάδα του φωτεινού μυαλού της Φραν Λίμποβιτς.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top