O Tim Walker.

Δεν είναι ένα απλό ημερολόγιο, σαν όλα τα άλλα που βγαίνουν προς το τέλος κάθε έτους. Είναι ο ορισμός του ημερολόγιο – αυτό που όλοι θα ήθελαν να αποκτήσουν, που απογειώνει τη τέχνη, που περνάει τα δικά του μηνύματα. Ένα ημερολόγιο από το οποίο έχουν παρελάσει όλα αυτά τα χρόνια οι μεγαλύτεροι φωτογράφοι, αλλά και οι πιο εντυπωσιακές γυναίκες.

Φυσικά και αναφερόμαστε σε αυτό της Pirelli, μια από τις πιο όμορφες ετήσιες παραγωγές. Ένα ημερολόγιο που έχει «γεννήσει» φαντασιώσεις, έχει καθιερώσει μοντέλα στην αφρόκρεμα του modeling, αλλά έχει δώσει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να εξωτερικεύσουν τη δημιουργικότητά τους.

Πολύ νωρίς κατάλαβε ότι χρειαζόταν κάτι παραπάνω – χρειαζόταν να μάθει από τους καλύτερους. Έτσι παίρνει τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και να γίνει «μαθητής» του μεγάλου Richard Avedon.

Και μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει απαρνηθεί τις ρίζες του, ωστόσο συνεχίζει να τραβάει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας μέσα από τα κοινωνικά μηνύματα που θέλει να περάσει. Δεν είναι τυχαίο που για το ημερολόγιο του 2016 η Annie Leibovitz γύρισε την πλάτη της στα διάσημα μοντέλα και έδωσε βήμα σε γυναίκες ναι μεν διάσημες, αλλά σίγουρα πιο γήινες και πιο κοντά στη δική μας καθημερινότητα. Ενώ ένα χρόνο μετά ο Peter Lindbergh έκατσε στη θέση του φωτογράφου του ημερολογίου για 3η φορά στην καριέρα του, «παίζοντας» με αυτό που ο ίδιος θεωρούσε «πραγματική ομορφιά».

Η Kate Moss.

Όμως τώρα, μετά από αυτός τους δύο πασίγνωστους φωτογράφους, έρχεται η σειρά του Tim Walker να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Τι κι αν δεν έχει τον διάσημο αέρα των συναδέλφων του; Ο Walker, στα περίπου 20 χρόνια που βρίσκεται στον χώρο, έχει να επιδείξει ένα πλούσιο βιογραφικό και πολλές εντυπωσιακές δουλειές.

Γεννημένος στην Αγγλία το 1970, ο Walker με το που τελείωσε τις σπουδές του, ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός διάφορων φωτογράφων στο Λονδίνο. Ωστόσο δεν άργησε να καταλάβει ότι χρειαζόταν κάτι παραπάνω – χρειαζόταν να μάθει από τους καλύτερους. Έτσι παίρνει τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και να γίνει «μαθητής» του μεγάλου Richard Avedon, ο οποίος τον μύησε στα μυστικά της φωτογραφίας.

Οι Nastya Sten, Aya Jones, Yumi Lambert και Harleth Kuusik.

Η μαθητεία του δίπλα στον Avedon όχι απλά τον γέμισε με γνώσεις, αλλά του χάρισε εμπιστοσύνη στον εαυτό του και ένα «εισιτήριο» στα μεγάλα σαλόνια. Για αυτό σε ηλικία 25 ετών το περιοδικό Vogue τον εμπιστεύτηκε και από τότε ξεκίνησε η μεγάλη του καριέρα.

Μια καριέρα με δουλειές γεμάτες από θεατρικότητα, κίνηση, δυναμισμό, αλλά και έναν απόκοσμο ερωτισμό, καθώς οι κόσμοι που δημιουργεί μοιάζει να έχουν βγει από ένα παράλληλο σύμπαν.

H Jennifer Lawrence.

Έως σήμερα, εκτός του ότι φωτογραφίζει για τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας και έχει δει δεκάδες σταρ να ποζάρουν για χάρη του, ο Tim Walker έχει κυκλοφορήσει 5 βιβλία, έχει παρουσιάσει εκθέσεις του σε μουσεία και γκαλερί, ενώ ασχολείται και με τον κινηματογράφο.

Φυσικά το τι δρόμο θα ακολουθήσει για το Pirelli Calendar 2018 ελάχιστοι πρέπει να το ξέρουν. Αλλά κάτι μας λέει ότι ίσως αυτό να είναι το πιο ωραίο σκοτεινό ημερολόγιο έως τώρα. Αξίζει τον κόπο.

Οι φωτογραφίες του Tim Walker είναι γεμάτες φαντασία, λες και βρισκόμαστε σε ένα παράλληλο σύμπαν.

 

Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντίνος Ρήγος – Ο Ερωτόκριτος είναι επανάσταση

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top