Όλο το «πανηγύρι» τον Ευρωεκλογών στην Ελλάδα σε μια εικόνα. (Φωτογραφία: Nick Palaiologos / SOOC)

Δεύτερη σερί άνοιξη και η χώρα κινείται και πάλι σε προεκλογικούς ρυθμούς. Σίγουρα, φέτος, δεν υπάρχει αυτή η… τρέλα του 2023, καθώς ούτε οι κεντρικές πλατείες θα κλείσουν για ομιλίες, ούτε θα γεμίσουν οι κολώνες της πόλης με αφίσες. Ωστόσο και οι Ευρωεκλογές έχουν το δικό τους προεκλογικό άρωμα – έστω και με λιγότερη ένταση. Ναι, αυτή η ένταση που δεν σου τρυπάει το ρουθούνι και φεύγει με το πρώτο αεράκι.

Λογικό, βέβαια, να συμβαίνει αυτό. Από τη μια δεν είναι εκλογές που βγάζουν κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η κομματική κόντρα να υπάρχει μόνο για εσωτερική τηλεοπτική κατανάλωση. Από την άλλη, καλώς ή κακώς, 9 στους 10 Έλληνες μάλλον δεν ξέρουν τι ακριβώς τρέχει με αυτή την Ευρωβουλή και γιατί χρειάζεται στη ζωή μας. Ξέρουν απλά ότι υπάρχει και ανά πέντε χρόνια πρέπει να στείλουμε και μερικούς Έλληνες στη Βουλή των Βρυξελλών.

Φταίει ο Αυτιάς και ο κάθε Αυτιάς που θέλει να γίνει Ευρωβουλευτής; Όχι. Δικαίωματά του είναι και καλά κάνει που το δοκιμάζει.

Και σε αυτό το σημείο θέλω να σταθούμε: στους Έλληνες που στέλνουμε στις Βρυξέλλες. «Κλείδωσαν» πριν από λίγες ώρες τα ευρώ-ψηφοδέλτια των κομμάτων, από όπου δεν έλειπαν σελέμπριτις της τηλεόρασης και αθλητές. Ναι, αυτή η μάστιγα των διασημο-μαϊντανών, που χτυπάει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Άνθρωποι που όσο ταλαντούχοι και καλοί να είναι/ήταν στα επαγγέλματά τους, κανείς δεν καταλαβαίνει πως μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα στην Ευρώπη.

Γιώργος Αυτιάς, Ελεωνόρα Μελέτη, Νίκος Παππάς (ο αθλητής), Δημήτρης Παπανώτας, Νίκος Αναδιώτης, Νάσος Παπαργυρόπουλος (αυτόν τον googlαρα και είδα ότι είναι ηθοποιός / επιχειρηματίας aka πρώην παίκτης Survivor) είναι μερικοί από αυτούς που ετοιμάζονται για τη μεγάλη ευρωμάχη.

Και έρχεται το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: φταίει η Μελέτη, ο Παπανώτας και ο Αυτιάς που «κατεβαίνουν»; Όχι, ξεκάθαρα. Καλά κάνουν, δικαίωμά τους είναι και μεταξύ μας, ποιος θα έλεγε όχι σε μισθό πάνω-κάτω 7.000 ευρώ καθαρά (και χωρίς τα επιδόματα) αν εκλεγείς; Συν τα ταξίδια; Μην είστε κορόιδα.

Άρα ποιος φταίει; Ξεκάθαρα τα κόμματα (σε μικρότερο βαθμό) κι εμείς (σε μεγαλύτερο βαθμό!). Τα κόμματα επειδή μπροστά στους ψήφους και τους τίτλους «Σάρωσε ΝΔ / ΣΥΡΙΖΑ / ΠΑΣΟΚ» που τους θέλουν για εσωτερική κατανάλωση, θα «κατέβαζαν» και τον διάβολο τον ίδιο αν μπορούσαν.

Εμείς, από την άλλη, φταίμε σε μεγαλύτερο βαθμό, για δύο λόγους: 1. επειδή ότι μας προσφέρουν τα κόμματα πάμε χαλαρά και το «σταυρώνουμε» αμάσητο, και 2. επειδή λειτουργούμε λες και είμαστε στο καφενείο με τον κολλητό μας, τύπου «αυτόν ξέρω από την τηλεόραση, που το ψάξω περισσότερο και στην τελική που θα με βοηθήσει η Ευρωβουλή εμένα; Καλό παιδί δείχνει, γιατί να μην πάει να δει και καμιά άλλη χώρα;».

Στείλαμε στις Βρυξέλλες τον Αλέξη Γεωργούλη το 2019, για να χαιρόμαστε με τους τίτλους «Έλληνας ο ωραίος της Ευρωβουλής».

Θα αναρωτηθείς, ίσως, γιατί αντιδράω έτσι. Άλλωστε ούτε η πρώτη φορά είναι που συμβαίνει αυτό, ούτε η τελευταία. Ναι, το ξέρω ότι δεν είναι καινούργια αυτή η μάστιγα, αλλά δεν βαρεθήκατε τόσα χρόνια με αυτά τα σελεμπριτοψηφοδέλτια; Για παράδειγμα, έχουμε τον Θοδωρή Ζαγοράκη στο ευρωκοινοβούλιο από το 2014 και μάλλον θα τον έχουμε ξανά, αφού έκανε μεταγραφή «αεροδρομίου» από ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ, «γιατί μπορεί» και διότι σχεδόν κανείς δεν ξέρει τι κάνει εκεί 10 χρόνια.

Εννοείται ότι ο Ζαγοράκης δεν είναι ο μόνος. Στείλαμε και τον Αλέξη Γεωργούλη το 2019, για να χαιρόμαστε με τους τίτλους «Έλληνας ο ωραίος της Ευρωβουλής» και να σφυρίζουμε αδιάφορα με την εναντίον του καταγγελία για κακοποίηση. Θέλεις κι άλλους; Μανώλης Μαυρομάτης, Στέλιος Κούλογλου, Εύα Καϊλή, Μαρία Σπυράκη είναι μερικά από τα τηλεοπτικά ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό έτσι πρόχειρα.

Είπαμε, δεν αμφισβητούμε το ταλέντο κανενός στο επάγγελμά του. Αλλά όσο καλός ηθοποιός / αθλητής / μουσικός / δημοσιογράφος / TikToker και Youtuber είναι, αυτό δεν τον κάνει αυτόματα κατάλληλο για την Ευρωβουλή. Για να είμαστε ειλικρινείς, για καμιά Βουλή.

 

Διαβάστε ακόμα: Μενέλαος Χαραλαμπίδης – «Μόνο στην Ελλάδα, από όλη την Ευρώπη, οι κατοχικοί δωσίλογοι έπεσαν στα μαλακά»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top