Ένα τριαντάφυλλο για τον μεγάλο ηγέτη (Nikos Libertas / SOOC).

Εκ του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού – Non Paper 4

 

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό ζώο
Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.)

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό ζώο
Ο Πρωθυπουργός σας (1979-)

 

 

Πολλοί από εσάς, ειδικά όσοι ασχολείστε με τις μίζες και τις λαμογιές τα κοινά, ίσως να εκπλαγήκατε από την απότομη άνοδό μου στην κορυφή της τροφικής πολιτικής πυραμίδας. Κι όμως, δε θα έπρεπε, διότι οι αιτίες είναι πολλές και ξεκάθαρες:

Η εντιμότητά μου

                Η άμεμπτη ηθική μου

                                Η σκληρή δουλειά μου

                                                Η πίστη μου στις αρχές και αξίες του έθνους

                                                                                Η ζέστη και τα λόγια του παπά

 

Ίσως το τελευταίο πάνω απ’ όλα, για να είμαι ειλικρινής. Αυτό σκέφτηκα όταν, μέσα στον Ιούνιο, αποφάσισα να τα παίξω όλα για όλα και να οδηγήσω τη χώρα στα βράχια σε πρόωρες εκλογές. Με την πολιτική μου οξυδέρκεια, διέκρινα μία σπάνια ευκαιρία να διασώσω το πολιτικό μου μέλλον και να πιάσω αδιάβαστη την αντιπολίτευση. Φυσικά, τα κατάφερα: Να πάω αδιάβαστος. Οι πολίτες, εκτιμώντας το γεγονός ότι τους ανάγκασα να τρέχουν μέσα στον καύσωνα στα εκλογικά κέντρα για να βλέπουν μουτρωμένους κομματικούς αντιπρόσωπους με ιδρωμένες μασχάλες, αντί για τις παραλίες και τα μπιτσόμπαρα για να παίρνουν μάτι γκόμενες με μπικίνι και γκόμενους με κοιλιακούς (ή το αντίστροφο), μού έδειξαν το μέλλον. Και μ’ έστειλαν να το βρω με μια κλωτσιά στον κώλο.

 

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Με νοσταλγία θυμάμαι τις ημέρες που ήμασταν σε αφασία στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Όταν ο προκάτοχος μου προκήρυξε πρόωρες εκλογές ήμασταν προ πολλού σε αυταπάτες εγρήγορση. Το προεκλογικό μας πρόγραμμα, σαν έτοιμο από καιρό, ήταν γεμάτο από καινοτόμες ιδέες, δοσμένες με απλή γλώσσα για να γίνουν κατανοητές και στον τελευταίο πολίτη. Οι βασικές του συνισταμένες ήταν οι εξής:

Ναι

                      Ναι, ναι

                                Και πάλι ναι

                                        Ναι σε όλα

                                                Σας είπα ναι ή το ξέχασα;

 

Πολλοί βέβαια με κατηγορούσαν για δημαγωγία και λαϊκισμό, και ότι έλεγα στους πολίτες αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Λες και δεν ήθελαν οι πολίτες να ακούσουν μόνο αυτά που τους άρεσαν τις λύσεις μου για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της οικονομικής τους κατάστασης. Ή τις απόψεις μου για την ηθική κατάπτωση και προδοτική στάση των κυβερνώντων, την ιμπεριαλιστική πολιτική της Αμερικής και την τοκογλυφική συμπεριφορά της EE. Ή για τους κακούς Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Ιταλούς, Ολλανδούς, Λουξεμβουργιανούς, Λιχτενστανιανούς, Ανδορρανούς κλπ. που μας ζηλεύουν(ε) και μας κουτσομπολεύουν(ε). Ή για τα αεροπλάνα πους μας ψεκάζουν(ε), τα εμβόλια που μας αρρωσταίνουν(ε), τα πλοία που φτάνουν στην άκρη της γης και πέφτουν(ε). Τι, δεν το ξέρατε ότι η  γη είναι επίπεδη;

Οι βουλευτές μου έπαθαν αμυγδαλίτιδα από τις ενθουσιώδεις ζητωκραυγές τους και τα χέρια τους γέμισαν κάλλους από τα ξέφρενα χειροκροτήματα.

Σιγά μην τους άφηνα να μου κλείσουν το στόμα. Στη χειρότερη θα τους το έκλεινα εγώ. Και τους αποστόμωσα μια κι έξω, όταν ανακοίνωσα από το βήμα της Βουλής τις προεκλογικές μου παπάτζες υποσχέσεις, τις οποίες συνέταξαν έγκριτα μέλη του Κόμματος μας: επιφανείς οικονομολόγοι, τραπεζίτες, ορκωτοί λογιστές, τσεκαδόροι σε νυκτερινά κέντρα και η Κούλα από τα Πετράλωνα, που κρατούσε τα βιβλία του παντοπωλείου του πατέρα της και του κομμωτηρίου της μάνας της. Αφού ξενύχτησα όλο το βράδυ μελετώντας τα νούμερα και κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις, ανακοίνωσα περιχαρής τις προτάσεις μου, που έμειναν στην ιστορία ως Πακέτο Τρελόρ (και Παλαβόρ):

 

Κατώτατος μισθός: 1000 1500 2000 1950 ευρώ

Κατώτατη σύνταξη: 1200 1700 2122 2589 2588 ευρώ

Κατώτατο εφάπαξ: 50 χιλ. 100χιλ. 1μύριο 5+1 στο Τζόκερ Λεφτά υπάρχουν

Θητεία στο στρατό: 2 μήνες 1 μήνας 2 εργάσιμες μέρες 1 και σήμερα

Θητεία στο δημόσιο: Μία αιωνιότητα και μία μέρα (κατά προτίμηση αργία)

Φορολογικοί συντελεστές: 2% 1% 0,84% 0,09646% Δώστε ότι προαιρείστε, τις καρδιές μας θα χαλάσουμε;

 

Όπως καταλαβαίνετε, η ομιλία μου προκάλεσε θύελλα στη Βουλή. Οι βουλευτές μου έπαθαν αμυγδαλίτιδα από τις ενθουσιώδεις ζητωκραυγές τους και τα χέρια τους γέμισαν κάλλους από τα ξέφρενα χειροκροτήματα. Όσο για τους πολιτικούς μου αντιπάλους, έμειναν αποσβολωμένοι από τη νατουραλιστική ιμπρεσιονιστική αφηρημένη  ρηξικέλευθη οικονομική μου πρόταση. Αφού συνήλθαν, έσπευσαν να κάνουν το μοναδικό πράγμα που μπορούσαν: Να μου πετάξουν λάσπη και συκοφαντίες ουρλιάζοντας, αντί να προσπαθήσουν να αποδομήσουν τα επιχειρήματά μου με στοιχεία. Εγώ, πάλι, ανταπέδωσα τα πυρά, χωρίς να πέσω στο επίπεδο τους (τους έριχνα λάσπη και συκοφαντίες από το ύψος του βήματος της Βουλής).

 

Η ένταση κορυφώθηκε σε τέτοιο βαθμό, που το κουδούνι της Προέδρου της Βουλής, με το οποίο μάταια προσπαθούσε να επιβάλλει την τάξη, έφυγε από τη θέση του και εκτοξεύθηκε στα πίσω έδρανα του Κοινοβουλίου. Η μοιραία κατάληξη αυτού του τραγικού ατυχήματος ήταν να ξυπνήσει από τη χειμερία κοινοβουλευτική νάρκη ένας πρώην πρωθυπουργός, που οι φήμες έλεγαν ότι ζούσε(;) στην άγρια αυτή περιοχή της αίθουσας των εκπροσώπων του έθνους. Άλλες φήμες υποστήριζαν ότι η ύπαρξη του ήταν ένας αστικός μύθος ή ότι είχε μουμιοποιηθεί με το χέρι υψωμένο. Μέχρι και αποστολή του Νάσιοναλ Τζεογκράφικ έγινε κάποια στιγμή, αλλά δεν κατάφερε να αποδείξει την ύπαρξη του, παρά κάποια θολά πλάνα (του;) που τράβηξαν οι επιστήμονες.

 

Για να επανέλθω στην ομιλία μου, πρέπει να πω ότι οι πολίτες, που είναι πολύ ευφυείς και οξυδερκείς για να πειστούν έτσι εύκολα (ναι, για σας λέω, τι κοιτάτε πίσω από την πλάτη σας;) αντιλήφθηκαν το βάθος της πολιτικής μας και μας επικρότησαν με την ψήφο τους. Ως κυβέρνηση πλέον, μπορούσαμε να εκπληρώσουμε το πεπρωμένο μας:

-Να αλλάξουμε τα φώτα τη ζωή των πολιτών

-Να αλλάξουμε τα φώτα το μέλλον της χώρας

-Να αλλάξουμε τα φώτα την πορεία της Ευρώπης

-Να αλλάξουμε τα φώτα και τους γλόμπους το κατιτίς της Ευρασίας*

*Και της Αμερικής, Αφρικής, Ωκεανίας κλπ. στον ελεύθερο μας χρόνο

 

Όπως καταλαβαίνετε, η καθημερινότητα μας άλλαξε δια παντός. Το λούστρο της εξουσίας βάρος της ευθύνης έπεσε στους ώμους μας. Όμως ήμασταν αποφασισμένοι να κάνουμε κάθε παλαβομάρα θυσία για το καλό της τσέπης και των συντρόφων μας της πατρίδας και των συμπολιτών μας. Έτσι δεχτήκαμε με καρτερία τις υποχρεώσεις μας:

-Το τσάμπα αυτοκίνητο για να πηγαινοερχόμαστε στη Βουλή

-Τα έξι χιλιάρικα το μήνα για να πηγαινοερχόμαστε στη Βουλή

-Τα επιδόματα βιβλιοθήκης, γραφείου, ξενοδοχείου, αεροπορικών εισιτηρίων, ταχυδρομικών τελών, ηλεκτρικών συσκευών, προφυλακτικών με γεύση φράουλας μέντας δυόσμου πικραμύγδαλου χαβιαριού με συνοδεία σαμπάνιας κλπ. (για να πηγαινοερχόμαστε στη Βουλή)

-Το δωρεάν κινητό με χρόνο ομιλίας (για να κουτσομπολεύουμε ενώ πηγαινοερχόμαστε στη Βουλή)

-Τις γραμματείς και λοιπούς υπαλλήλους (για να μας θυμίζουν πότε πρέπει να πηγαίνουμε και πότε να ερχόμαστε από τη Βουλή*)

*Και ότι πρέπει να υπογράφουμε ένα σωρό χαρτιά γεμάτα με ακαταλαβίστικες λέξεις, όπως προϋπολογισμός, νομοσχέδιο, μειώσεις, περικοπές, μνημόνιο κλπ.

Ακολουθείστε / διαβάστε τον Prime Minister Gr έως τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Πρέπει να παραδεχτώ, πάντως, ότι μετά από κάποια χρόνια στην εξουσία, δεν καταφέραμε δυστυχώς να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο. Κάναμε πάντως κάθε δυνατή μακακία προσπάθεια. Θυμάμαι για παράδειγμα μία σύσκεψη που είχα με την υπουργό Οικονομικών (την Κούλα από τα Πετράλωνα που σας έχω ήδη αναφέρει), η οποία με διαβεβαίωσε ότι το έργο της βρισκόταν σε εξαιρετικά καλό δρόμο: Ο πατέρας της είχε αγοράσει όλα τα παντοπωλεία της συνοικίας τους και η μητέρα της είχε δημιουργήσει μία αλυσίδα κομμωτηρίων που εξαπλωνόταν ραγδαία σε όλη την Αττική.

 

Έδωσα στην υπουργό τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τη ρώτησα τι μπορούσαμε να κάνουμε για να επιταχύνουμε την πρόοδο της οικονομίας ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μας το συντομότερο. Μου απάντησε ότι έπρεπε να καταθέσουμε ένα νομοσχέδιο για τον άτοκο δανεισμό των παντοπωλείων και τη μηδενική φορολόγηση των κομμωτηρίων. Εντυπωσιάστηκα από την ετοιμόλογη απάντησή της και την πρόσταξα να συμπεριλάβει μια σχετική τροπολογία στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για την ανακήρυξη των πρώην πρωθυπουργών της Βουλής αίγαγρων της Κρήτης σε προστατευόμενα είδη.

 

Επίσης, να σημειώσω ότι στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε μία τροπολογία για την προστασία της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, ο νόμος απαγόρευε στα πλοία υπό ελληνική σημαία να ταξιδεύουν πέρα από τον 18ο μεσημβρινό, ώστε να μην πέσουν από τη γη στη μαύρη άβυσσο. Όπως έγραφε κι ο Όμηρος… ή ο Ελύτης ήταν; Μπα, μάλλον ο Ντάνος Σεφέρης το είπε:

Ζήσε κι άσε τους άλλους στην αντιπολίτευση να φουντάρουν.

 

Διαβάστε ακόμα: Prime Minister GR – «Έτσι έγινα ο πρωθυπουργός σας».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top