Και οι τρεις είναι Incrediblue. Από αριστερά, Αντώνιος Φιοράκης, Θεόδωρος Ορφανίδης, Γιώργος Γάτος.

  Μητροπόλεις των απανταχού startuppers θεωρούνται το Σαν Φρανσίσκο και το Βερολίνο. Η ομάδα του Incrediblue έχει το δικό της ορμητήριο στο Βόλο. Μακριά από τα φώτα ή τον πυρήνα των εξελίξεων, αλλά δίπλα στο στοιχείο της: τη θάλασσα. Ο ιδρυτής της εταιρείας, ο Αντώνιος Φιοράκης, μιλάει στo Andro για ένα ελληνικό success story με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

  Το Incrediblue ήταν αποτέλεσμα πολλών συγκυριών. Το 2008, όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου, συμμετείχα σε ένα business plan για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας. Εκεί διαπίστωσα τη δυναμική που προκύπτει όταν συνδέεις προσφορά με ζήτηση.

  Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα συζητούσα με ένα φίλο που είχε δέκα σκάφη κι αντιμετώπιζε πολύ μεγάλα προβλήματα. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, έτυχε να έρθει για διακοπές μια άλλη παρέα γνωστών. Είχαν κλείσει σκάφος και μου πρότειναν να τους συνοδεύσω. Όλα ήταν λάθος. Τους έδωσαν διαφορετικό σκάφος από εκείνο που είχαν κλείσει (με αποτέλεσμα οι δυο να κοιμούνται στο σαλόνι), τα χρήματα ήταν πολλά, δεν τους παρείχαν καν πληροφορίες για τον προορισμό τους. Κάπως έτσι αποφάσισα να υλοποιήσω την ιδέα.

  fiorakis


  «Την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ιncrediblue είχαμε διαθέσιμα 100 συνεργαζόμενα σκάφη, τώρα έχουμε τουλάχιστον 400, από τα οποία τα μισά βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό», δίνει ένα μέτρο της επιτυχίας ο Φιοράκης.

  Το Incrediblue αφορά μια ολόκληρη θαλάσσια εμπειρία ‒δεν είναι απλώς μια υπηρεσία για ενοικιάσεις σκαφών. Θέλαμε να δώσουμε στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν χρόνο ή μπάτζετ την ευκαιρία να προωθήσουν τα σκάφη τους. Μέσω του Incrediblue μπορούν να διαχειριστούν το προφίλ του σκάφους τους και τις κρατήσεις από όλο τον κόσμο δίχως καν να χρειαστεί να μπουν στο web banking τους.

  Η διαδικασία αξιολόγησης είναι αυστηρή. Δεν εμφανίζουμε εύκολα ένα σκάφος για κρατήσεις. Πρώτα απ’ όλα οι φωτογραφίες του πρέπει να είναι αληθινές, όχι μπροσούρας, για να γνωρίζει ο πελάτης τι ακριβώς θα πάρει. Προσπαθούμε να στέλνουμε δικό μας φωτογράφο να καταγράφει όλα τα σκάφη.

  Ο πελάτης θα βρει ακριβώς αυτό που θέλει για τις διακοπές του. Μπορεί να ψάξει το σκάφος που του ταιριάζει, να μιλήσει απευθείας με τον ιδιοκτήτη, να αναζητήσει πληροφορίες και προσφορές και, τέλος, να κάνει την κράτησή του on line, πληρώνοντας είτε με πιστωτική είτε με μεταφορά χρημάτων. Οι οικονομικές συναλλαγές γίνονται μέσω των κορυφαίων πιστοποιημένων εταιρειών στην Ευρώπη.

  orfanidi1

  Ο Θεόδωρος Ορφανίδης. «Αρχικά γνωρίστηκα μαζί του και δέσαμε ως ομάδα», λέει ο Φιοράκης.

  Μετά το τέλος κάθε «Ιncrediblue εμπειρίας», όπως τις λέμε, ο πελάτης κάνει και την κριτική του τόσο για τις υπηρεσίες όσο και για τα σκάφη. Όσα συγκεντρώνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες ανεβαίνουν πιο ψηλά στη μηχανή αναζήτησης.

  Το site λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2013, το project «τρέχει» εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Αρχικά γνωρίστηκα με τον Θοδωρή και δέσαμε ως ομάδα. Λίγες μέρες μετά, σε ένα open coffee, γνωριστήκαμε και με τον Γιώργο, που είναι… θαλασσοπόρος. Πάει διακοπές με το σκάφος από το 1985.

  Την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ιncrediblue είχαμε διαθέσιμα 100 συνεργαζόμενα σκάφη, τώρα έχουμε τουλάχιστον 400, από τα οποία τα μισά βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό. Σε εμάς μπορεί κάποιος να βρει από ιστιοπλοϊκό σκάφος μέχρι φουσκωτό και βάρκα για ψάρεμα.

  incrediblueA5

  «Μετά το τέλος κάθε Ιncrediblue εμπειρίας, όπως τις λέμε, ο πελάτης κάνει και την κριτική του τόσο για τις υπηρεσίες, όσο και για τα σκάφη. Όσα συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες βαθμολογίες ανεβαίνουν πιο ψηλά στη μηχανή αναζήτησης».

  Συγκεντρώσαμε κεφάλαια σποράς 100. 000 ευρώ από το Openfund, δημιουργήσαμε τρεις θέσεις εργασίας μέσα σε λίγους μήνες και το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν άλλες τρεις. Κοιτάμε να μεγαλώσουμε. Την επόμενη σεζόν θα κινηθούμε περισσότερο προς τη Μεσόγειο, ενώ στα πλάνα μας είναι και η Καραϊβική.

  Ιδέες υπάρχουν πολλές. Ο τρόπος που τις εφαρμόζεις είναι το σημαντικό. Μέχρι τη στιγμή που ανοίξαμε ο ανταγωνισμός είχε παλιά μορφή. Πλέον έχουν ξεκινήσει νέες εταιρείες, εμείς όμως έχουμε μια καλή θέση στην αγορά και πάμε να ηγηθούμε στην Ευρώπη.

  Μόλις βγήκαμε στην αγορά συναντήσαμε μεγάλο ενθουσιασμό. Οι επαγγελματίες είχαν μεγάλα προβλήματα στις κρατήσεις, στις προμήθειες, στους μεσάζοντες. Κατάλαβαν το δικό μας προϊόν και το αγκάλιασαν. Μετά τα πρώτα 100 σκάφη δεν κάναμε καμία προσπάθεια. Οι υπόλοιποι έχουν έρθει μόνοι τους σε εμάς και όσοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα λένε «έτσι θέλουμε να δουλεύουμε».

  gatos

  «Λίγες μέρες μετά τον Θοδωρή, σε ένα open coffee, γνωριστήκαμε και με τον Γιώργο Γάτο, που είναι θαλασσοπόρος. Πάει διακοπές με το σκάφος από το 1985».

  Το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών μας είναι Έλληνες. Οι ξένοι είναι διαφορετική κατηγορία. Πιο οργανωμένοι. Οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής. Και χτυπάνε προσφορές.

  Ο μύθος των ακριβών διακοπών με σκάφος καταρρίπτεται εύκολα. Μπορείς να νοικιάσεις σκάφος για έξι άτομα με κόστος 150 ευρώ την ημέρα. Δηλαδή 25 ευρώ το άτομο.  Αν θέλεις και σκίπερ,  το κόστος είναι 100-140 ευρώ τη μέρα. Οι περισσότεροι ζητούν και σκίπερ, είτε επειδή δεν έχουν δίπλωμα, είτε επειδή έχουν αλλά φοβούνται.

  Οι διακοπές με σκάφος δεν είναι μόνο για ιστιοπλόους. Είναι μια μοναδική εμπειρία. Κάθε πρωί ξυπνάς στο μπαλκόνι με την καλύτερη θέα του κόσμου. Πας σε παραλίες, σε ταβερνάκια που είναι προσβάσιμα μόνο με σκάφος και απολαμβάνεις ιδιωτικότητα. Είναι μαγευτικό.

   

  //Οι Incrediblue έχουν κερδίσει τρία διεθνή βραβεία. Κατέλαβαν την 1η θέση στο TedX Athens Salon, την 4η θέση στο European Pirate Summit της Κολωνίας και την 1η θέση στο How to Web Festival στο Βουκουρέστι. Όλα πριν καν ενεργοποιήσουν την πλατφόρμα τους.
  -Το εγχείρημά τους έχει κεντρίσει την προσοχή μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, όπως το Wired, που πρότεινε στους αναγνώστες του να υλοποιήσουν τη φαντασίωσή τους για μια ζωή σαν του Jay Z μέσω του Incrediblue.
  -Μπορείτε να κάνετε κράτηση ή να δηλώσετε το σκάφος σας εδώ.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top