Η υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, έχει όμως οδηγήσει και σε παραπληροφόρηση. Προφανώς, το μείζον είναι να λάμψει η αλήθεια στο ποινικό σκέλος. Όμως υπάρχουν και πτυχές του οικονομικού ρεπορτάζ που αξίζει να φωτιστούν.

    Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα, λέει ο θυμόσοφος λαός και στην υπόθεση βιασμού της Θεσσαλονίκης που καταγγέλλει η Γεωργία Μπίκα, προκαλώντας πανελλήνιο ενδιαφέρον, η ρήση αυτή μοιάζει επίκαιρη. Η οικογένεια Λεβέντη – Δαυίδ, που παρά την πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια της είχε καταφέρει επί δεκαετίες να μείνει μακριά από τους προβολείς, βλέπει το όνομα της τώρα να κρέμεται στα μανταλάκια.

    Προφανώς και η βούληση όλων δεν πρέπει να είναι άλλη από την χωρίς τον παραμικρό αστερίσκο απονομή δικαιοσύνης. Αν αποδειχτεί ότι τα αδέλφια Βασίλη και Ευαγόρα Λεβέντη τέλεσαν αξιόποινες πράξεις οφείλουν να πληρώσουν γι’ αυτές και η συνεπωνυμία τους θα έπρεπε να είναι το τελευταίο πράγμα που θα απασχολήσει τους συγγενείς τους. Επειδή όμως αφενός δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη στον νομικό μας πολιτισμό και αφετέρου όλο αυτό το διάστημα ακούγονται πληροφορίες που δεν ευσταθούν επιχειρηματικά, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι η σχέση των αδελφών που κατηγορεί η Γεωργία Μπίκα, με την οικογένεια, το ίδρυμα και την επιχειρηματική δυναστεία Λεβέντη – Δαυίδ.

    Oύτε ο Γιώργος Λεβέντης ούτε η σύζυγος του Ασπασία, ούτε τα παιδιά τους Βασίλης και Ευαγόρας υπήρξαν ποτέ οι «ιδιοκτήτες της κόκα-κόλα στην Ελλάδα».

    Το έμβλημα του A.G. Leventis Foundation. Το ίδρυμα που δημιούργησε ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης το 1979 δεν σχετίζεται με το International Foundation for Greece της Ασπασίας Λεβέντη και των υιών της που ξεκίνησε τις δραστηριότητες του την περασμένη δεκαετία.

    Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (1902-1978) ήταν ο ελληνοκύπριος οραματιστής που με αφετηρία τη δυτική Αφρική, δημιούργησε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία. Ακόμα και σήμερα το όνομα Λεβέντη έχει βαρύτητα στη Νιγηρία ενώ μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Coca-Cola 3E σε 29 χώρες και του Ιδρύματος Λεβέντη που στηρίζει φιλανθρωπικά και πολιτιστικά έργα σε τόπους από την Ουκρανία ως την Ελλάδα και από την Γκάνα ως τη Νέα Υόρκη, η κληρονομιά του A.G. Leventis είναι απτή και ζώσα. Οι κληρονόμοι του ιδρυτή, μέλη των οικογενειών Λεβέντη και Δαυίδ, συνδιοικούν και εξελίσσουν τις επιχειρήσεις που ίδρυσε και υπηρετούν το έργο του ιδρύματος στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Νιγηρία, στην Αγγλία και αλλού.

    Για λόγους που άπτονται του αστυνομικού ρεπορτάζ και ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, το όνομα της οικογένειας Λεβέντη βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην δίνη της επικαιρότητας. Τα αδέλφια Βασίλης και Ευαγόρας Λεβέντης κατηγορούνται ως εμπλεκόμενοι στο βιασμό της Γεωργίας Μπίκα στη Θεσσαλονίκη, με τον πρώτο να παραδέχεται ότι είχε σεξουαλική επαφή μαζί της αλλά να υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι ήταν συναινετική.

    Τα αδέλφια Βασίλης και Ευαγόρας Λεβέντης ανήκουν πράγματι στην ευρύτερη οικογένεια Λεβέντη όντας παιδιά του αποβιώσαντος Γιώργου Λεβέντη. Ο Γιώργος Λεβέντης ήταν γιος του Ευαγόρα Λεβέντη και ανιψιός του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη που ίδρυσε την επιχειρηματική αυτοκρατορία. Ωστόσο ούτε ο Γιώργος Λεβέντης ούτε η σύζυγος του Ασπασία, ούτε τα παιδιά τους Βασίλης και Ευαγόρας Λεβέντης είναι ή υπήρξαν ποτέ οι «ιδιοκτήτες της κόκα-κόλα στην Ελλάδα». Ακριβέστερα, μετά την αρχική συνεργασία του παππού Ευαγόρα Λεβέντη με τον Αναστάσιο Γ. Λεβέντη στη Νιγηρία στα μέσα του περασμένου αιώνα, η κληρονομική γραμμή της δικής του οικογένειας απομακρύνθηκε από τον κορμό του ομίλου Λεβέντη.

    Ο «πατριάρχης» της επιχειρηματικής δυναστείας Α. Γ. Λεβέντης δεν είχε άρρενες κληρονόμους. Η κόρη του, Φωτεινή, θα γίνονταν στη συνέχεια σύζυγος του Τάσσου Παπαδόπουλου, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Για να κατανοήσουμε πως διακλαδώνεται το οικογενειακό/επιχειρηματικό δέντρο των Λεβέντη, πρέπει να σημειωθεί ότι ο «πατριάρχης» Αναστάσιος Γ. Λεβέντης δεν είχε άρρενες κληρονόμους που να αναλάβουν τότε, όπως ήταν η συνήθης πρακτική, τις επιχειρήσεις του. Η μοναδική κόρη του, Φωτεινή, θα γίνονταν στη συνέχεια σύζυγος του Τάσσου Παπαδόπουλου, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ίδιος συνεργάζονταν με ορισμένα από τα αδέρφια του και κυρίως με τον Χριστόδουλο Λεβέντη, τα εγγόνια του οποίου συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις που ίδρυσε. Ακόμα, για μια περίοδο συνεργάστηκε με τον αδελφό του Ευαγόρα Λεβέντη με τον οποίο όμως χώρισαν επιχειρηματικά και στη συνέχεια ο αδελφός του προχώρησε την καριέρα και τη ζωή του στη Νότια Αφρική.

    Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης είχε συνολικά 7 αδέρφια, τους Κώστα, Γιώργο, Καλλιόπη, Ευαγόρα, Κατερίνα, Χαράλαμπο και Χριστόδουλο. Η Καλλιόπη παντρεύτηκε τον Αλκιβιάδη Δαυίδ και απέκτησαν 5 παιδιά μεταξύ των οποίων και τον Γιώργο Α. Δαυίδ που ήταν ο ισχυρός άνδρας της Coca – Cola 3E από το 1981 ως το 2016. Mαζί με τον αδελφό του, Ανδρέα Δαυίδ (1934–2000), ο οποίος είχε επίσης ηγετική δραστηριότητα στο οικογενειακό γκρουπ στην Γκάνα (αρχικά), στην Ελλάδα, και ευρύτερα, διατελώντας για ένα διάστημα και πρόεδρος της εταιρείας. Έτσι, ο οικογενειακός επιχειρηματικός όμιλος έγινε γνωστός ως όμιλος Λεβέντη – Δαυίδ. Σήμερα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Coca-Cola 3E ως μη εκτελεστικός Πρόεδρος συμμετέχει ο γιός του Γιώργου Α. Δαυίδ, ο Αναστάσης Γ. Δαυίδ. Ακόμα, στο ΔΣ του ομίλου βρίσκονται ως μη εκτελεστικοί διευθυντές οι Αναστάσιος και Χρήστος Λεβέντης, εγγόνια του Χριστόδουλου Λεβέντη (αδελφού του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη). Τέλος, CEO της Coca – Cola 3E είναι πλέον ο Ζόραν Μπογκντάνοβιτς.

    Ο Γιώργος Α. Δαυίδ ήταν ο ισχυρός άνδρας της Coca – Cola 3E από το 1981 ως το 2016.

    Οι νεαροί Βασίλης και Ευαγόρας Λεβέντης (τους οποίους κατηγορεί η Γεωργία Μπίκα) δεν είναι και δεν ήταν ποτέ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Coca-Cola 3E. Το ίδιο ισχύει για τη μητέρα τους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, ο αποβιώσας πατέρας τους Γιώργος Λεβέντης είχε στη δεκαετία του ’90 μια δραστηριότητα γύρω από τον όμιλο, πιθανόν στο επίπεδο των δημοσίων σχέσεων. Ακόμα, πηγές λένε πως τουλάχιστον ένας από τους αδελφούς Βασίλη και Ευαγόρα πέρασε για ένα διάστημα μηνών από τα κεντρικά της επιχείρησης για να κάνει την πρακτική του άσκηση. Ωστόσο κανείς εκ των δύο δεν ήταν διευθυντικό στέλεχος ούτε είναι μεγαλομέτοχος της Coca – Cola 3E πέρα από μετοχές που θεωρητικά μπορεί να κατέχουν -όπως ο καθένας- μέσω του χρηματιστηρίου.

    Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε ότι αφορά το φιλανθρωπικό ίδρυμα A.G. Leventis Foundation που ίδρυσε ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, προικοδοτώντας το με σημαντικά κεφάλαια το 1979, και το οποίο έχει πλούσια διεθνή δράση. Μέλη των οικογενειών Λεβέντη και Δαυίδ συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ωστόσο στα πρόσωπα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι Βασίλης και Ευαγόρας Λεβέντης ούτε φαίνεται να διετέλεσαν μέλη ποτέ κατά το παρελθόν οι γονείς τους Ασπασία και Γιώργος.

    Η οικογένεια της Ασπασίας Λεβέντη και των υιών της Βασίλη και Ευαγόρα διοικούν ένα άλλο ίδρυμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση ούτε περιουσιακή, ούτε διοικητική, ούτε καταστατική, με το A.G. Leventis Foundation.

    Ευλόγως θα αναρωτηθεί κάποιος, πως γίνεται τα αδέλφια Βασίλη και Ευαγόρα Λεβέντη να αναφέρονται σε δεκάδες δημοσιεύματα ως οι ιδιοκτήτες της Coca-Cola εν Ελλάδι χωρίς να έχουν καμία ιδιοκτησιακή ή διευθυντική σχέση με τον όμιλο. Και γιατί ακούστηκε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού ακύρωσε τη «δωρεά του ιδρύματος Λεβέντη» υπέρ της ανεγέρσεως νέου μουσείου στη Δήλο, αν η Ασπασία Λεβέντη που βρίσκεται πίσω από τη δωρεά και είναι η μητέρα των αδελφών που κατηγορούνται από τη Γεωργία Μπίκα, δεν έχει καμία σχέση με το ίδρυμα Λεβέντη.

    Ο όμιλος που ίδρυσε ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης με αφετηρία τη Νιγηρία, δραστηριοποιείται σήμερα σε 29 χώρες.

    Ως προς το περιουσιακό σκέλος, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή οικονομική κατάσταση της Ασπασίας Λεβέντη και των υιών της, σύμφωνα όμως με σοβαρές δημοσιογραφικές πηγές, είναι σημαντικά πιο περιορισμένη από αυτά που γράφονται. Είναι λογικό ο βαθύπλουτος πατριάρχης της οικογένειας Αναστάσιος Γ. Λεβέντης να είχε δωρίσει κάποια χρηματικά ποσά σε μέλη της οικογένειας του, του «clan» του όπως θα λέγαμε, στη Νιγηρία, στην Κύπρο, στο Λονδίνο και αλλού. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα αξιόλογο διαμέρισμα κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο είχε αφήσει στον αδελφό του Ευαγόρα, παππού των αδελφών Βασίλη και Ευαγόρα και το οποίο ανήκει ακόμα στη μητέρα τους Ασπασία. Ωστόσο η πλευρά αυτή της οικογένειας, τα δεύτερα ξαδέρφια των σημερινών διαδόχων του Α.Γ. Λεβέντη, δεν περιλαμβάνονταν ποτέ στους βασικούς κληρονόμους των επιχειρήσεων του.

    Οι καταγγελόμενοι Ευαγόρας και Βασίλης Λεβέντης σε εκδήλωση του ιδρύματος International Foundation for Greece, το οποίο διοικούν με τη μητέρα τους (φωτό: Panoulis).

    Ως προς το ίδρυμα, τα πράγματα είναι πιο απλά. Η οικογένεια της Ασπασίας Λεβέντη και των υιών της Βασίλη και Ευαγόρα διοικούν ένα άλλο ίδρυμα το οποίο δεν έχει σχέση ούτε περιουσιακή, ούτε διοικητική, ούτε καταστατική, με το A.G. Leventis Foundation. Το άλλο ίδρυμα λέγεται International Foundation for Greece (IFG) και σκοπό έχει, μέσα από πρωτοβουλίες συγκέντρωσης πόρων (fundraising events) όπως για παράδειγμα τη διοργάνωση συναυλιών, να συγκεντρώσει χρήματα για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και την υποστήριξη κοινωνικών αναγκών όπως τη θέρμανση σχολείων. Το ίδρυμα στόχευε μεταξύ άλλων στην ανέγερση ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου στη Δήλο και γι αυτό είχε συμφωνήσει αρχικά με το ΥΠΠΟ (η απόφαση εν συνεχεία ανακλήθηκε από την υπουργό).

     

     

    Διαβάστε ακόμα: Η βιβλιοθήκη-κόσμημα «Σταύρος Νιάρχος», στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top