Το νομοσχέδιο της κυρίας Μενδώνη για την ποσόστωση στα μουσικά ακούσματα είναι αστείο και αντισυνταγματικό αφού παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης. (Ναι, η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης περιλαμβάνει και το δικαίωμα του ξενοδόχου να βάζει ό,τι μουσική θέλει στο ασανσέρ του). Ωστόσο το πνεύμα του δεν είναι άστοχο.
Ενώ δεν πρέπει να επιβληθεί τέτοια ποσόστωση σε μια ευρωπαϊκή χώρα το 2024, θεωρούμε ότι επαφίεται στον πατριωτισμό αλλά και στην αίσθηση marketing των επιχειρηματιών να εφαρμόσουν ορισμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου. Όχι επειδή τους επιβάλλεται, αλλά επειδή είναι σωστό και έξυπνο.
Εξηγούμαι: στους κοινόχρηστους χώρους, ρεσεψιόν και ασανσέρ των ξενοδοχείων, θα μπορούσε να ακούγεται όχι 45% (όπως προβλέπει το νομοσχέδιο) αλλά 100% ελληνική μουσική -αν θέλει!- ο ξενοδόχος. Αλλά, γιατί να μην θέλει; Η μουσική αυτή είναι άλλωστε μουσική «περιβάλλοντός», και αφού ο επισκέπτης θα βρίσκεται σε ελληνικό περιβάλλον, θα ήταν αν μη τι άλλο ευχάριστο και ευπρόσδεκτο να ακούει κάτι ελληνικό. Οι τουρίστες σίγουρα θα το εκτιμήσουν ως κάτι που δίνει λίγο τοπικό χρώμα στη διαμονή τους.
Άλλωστε την μουσική αυτή θα την ακούν για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά, όταν θα διασχίζουν το λόμπι ή θα μπαίνουν στο ασανσέρ. Προσοχή, υπάρχουν και ευάριθμοι κοινόχρηστοι χώροι που δεν έχουν μουσική, και πολύ καλά κάνουν. Η μουσική στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων είναι συνήθως αδιάφορη και δεν προσφέρει κάτι.
Και με τα μπαρ τί γίνεται; Θα πηγαίνω σε λάτιν στέκι και θα ακούω ρεμπέτικα; Ξεκάθαρα όχι. Για τα εστιατόρια και βέβαια τα μπαρ, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ποσόστωση υπέρ της ελληνικής μουσικής. Η όλη συζήτηση γίνεται για τους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων. Εκεί ας ακούγεται ελληνική μουσική ή ακόμα καλύτερα ας μην ακούγεται τίποτα. Είπαμε, η μουσικές “κονσέρβες” των κοινόχρηστων χώρων δεν είναι απαραίτητες.
Υ.Γ. Υπάρχει επίσης στο σχέδιο νόμου αντίστοιχη διάταξη για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι αν θέλουν να παίζουν περισσότερη ελληνική μουσική θα δικαιούνται και περισσότερο διαφημιστικό χρόνο. Αυτό είναι θεωρητικά καλοπροαίρετο αλλά εν τέλει άδικο, γι αυτό προβλέπουμε ότι δεν θα περάσει.
Διαβάστε ακόμα: Τα ευχολόγια του κυρίου Μητσοτάκη για τα Τέμπη, ένα χρόνο μετά.