Μαρίνα Σάττι, ένα πηγαίο και ταλαντούχο κορίτσι που δημιουργεί συζητήσεις με το νέο της τραγούδι.

Ως έργο μοντέρνας τέχνης, ένα video art της Μαρίνας Σάττι (ή της Άννας Γούλα παλαιότερα), curated από τη Stegi Onassis ας πούμε, με αφορμή την Eurovision ή την παγκόσμια ημέρα υπερτουρισμού, το έργο αυτό, το χάπενινγκ, θα είχε τις αρετές του. Να μας κάνει να αναστοχαστούμε ποιοι είμαστε.

Θα μπορούσε και η επιτροπή «Ελλάδα 2021» της Γιάννας Αγγελοπούλου να έχει αγκαλιάσει τέτοια έργα. Θα έπρεπε. Μας λείπει το χιούμορ και η ειλικρίνεια όταν κοιταζόμαστε στον καθρέπτη. Γι αυτό συνήθως βλέπουμε κάτι διαφορετικό: αυτό που θελουμε να βλέπουν οι ξένοι σε εμάς. Κλασικό σύνδρομο χαμηλής αυτοεκτίμησης. Η Μαρίνα βάζει ωραία το δάκτυλο στην πληγή αυτή με το «Zari».

Τραγούδι Eurovision όμως, not so much. Όχι διότι είναι κάτι σπουδαίο και τάχα ιερό η Γιουροβίζιον (σιγά) αλλά γιατί είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού που απλά χρειάζεται ένα ωραίο τραγούδι! Όπως τόσα ωραία τραγούδια που έχει πει η ίδια η Μαρίνα Σάττι στο παρελθόν.

H Γιουροβίζιον είναι ένας διαγωνισμός που απλά χρειάζεται ένα ωραίο τραγούδι! Όπως τόσα ωραία τραγούδια που έχει πει η ίδια η Μαρίνα Σάττι στο παρελθόν.

Εδώ νομίζω ότι η εξαιρετική κατά τα άλλα Μαρίνα μας, έπεσε στην παγίδα της «γαματοσύνης» που κρύβει κάτι το φορσέ (πίεση, υπερπροσπάθεια), ενώ δεν το έχει ανάγκη. Η Σάττι είναι γαμάτη και κουλ έτσι κι αλλιώς. Πάντα με λίγα υλικά και ειλικρίνεια, μας άγγιζε αυτή η καλλιτέχνις.

Και τώρα, επειδή hype-αρίστηκε πολύ η φάση με τη Γιουροβίζιον που θα έρχονταν η Μαρίνα ως παρακλητή για να σαρώσει τους άτολμους και καθωσπρέπει του παρελθόντος, η ίδια παγιδεύτηκε στην αυτοεικόνα της για να ικανοποιήσει το «προχώ» ακροατήριο της.

Όπως, τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα των περασμένων δεκαετιών παγιδεύτηκε στην τουριστική της αυτοεικόνα για να ικανοποιήσει αυτό που νόμιζε ότι «θέλουν οι ξένοι». (Κάτι που μας θυμίζει ωραία και το ντελιριακό βίντεο κλιπ).

Εν κατακλείδι, «προχωρημενιά» και πρωτοπορία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Εύγε για τη θαρραλέα και απολαυστική καρικατούρα, αλλά έχει κάτι το απεγνωσμένο.

Καλή επιτυχία, βέβαια!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top