Alex_Honnold_performing_free_solo_ascent_on_The_Regular_Northwest_Face_on_Half_Dome_in_Yosemite_National_Park_June_2010_SMALL

  Φορώντας πουκαμισάκι και σορτς κι έχοντας μαζί του μόνο ένα παγούρι νερό, μπάρες δημητριακών και μια τσάντα μέσης, ο Άλεξ Χόνολντ .κατάφερε να ανέβει στο Half Dome

  «Μέρα με τη μέρα, κάθε μέρα, προπονήσου, προσπάθησε δυνατά και ακολούθησε το όνειρό σου!» Ο λόγος ανήκει στον Άλεξ Χόνολντ, τον δεινό αναρριχητή χωρίς προστασία, λάτρη της δίχως όρια δράσης.

  A013_C011_0504FO

  Να τι σημαίνει ελεύθερη αναρρίχηση σε κάθετο βράχο.

  Ο Άλεξ ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να ζήσει πραγματικά μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της πανεπιστημιακής γνώσης και τότε αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό που ένιωθε ότι τον συνάρπαζε από την εποχή που ήταν 11 χρόνων, την αναρρίχηση. Έτσι, εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Μπέρκλεϊ στα 19 του, μπήκε στο βαν του και άρχισε τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής του, κυνηγώντας κάθε κάθετα υψωμένη επιφάνεια, προκειμένου να την «τιθασεύσει».

  C01_ALEX_PRINT2

  Για να φτάσεις στο σημείο που έχεις βάλει ως στόχο, πρέπει να κοιτάς πάντα ψηλά. Έχοντας αυτό ως πρόταγμα στη ζωή του, το LIVE TRUE πνεύμα του υπέταξε ακόμη και τη νευτώνεια λογική.

  Στο βιογραφικό του, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει πως ο Αλεξάντερ Τζέι Χόνολντ γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1985 στο Σακραμέντο. Είναι από τους γνωστότερους αναρριχητές βράχων στον κόσμο, ενώ περίφημο παραμένει το κατόρθωμά του τον Ιούνιο του 2012, όταν αναρριχήθηκε στο Τριπλ Κράουν, στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι. Πρώτα ανέβηκε στο Mt. Watkins, στη συνέχεια στο El Capitan, για να καταλήξει στην κορυφή του Half Dome.

  C02_HONOLD_MOUNTAIN

  Εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Μπέρκλεϊ στα 19 του, μπήκε στο βαν του και άρχισε τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής του, κυνηγώντας κάθε κάθετα υψωμένη επιφάνεια, προκειμένου να την «τιθασεύσει».

  Ολοκλήρωσε το μοναδικό του επίτευγμα στο συνολικό χρόνο των 18 ωρών και 50 λεπτών. Αυτές, όπως και κάποιες άλλες πληροφορίες, θα τις προσπεράσει ο βιαστικός αναγνώστης που δεν θα έχει το χρόνο να επεξεργαστεί την ουσία της σκέψης του Άλεξ Χόνολντ. Η οποία είναι μία: άδραξε την κάθε μέρα σου και ρούφηξε το μεδούλι της ζωής. Γιατί η ζωή αξίζει μόνο όταν τη ζεις πραγματικά.

  Φανατικός αθεΐστής ο ίδιος, έχει συνειδητοποιήσει πως πράγματι το μέτρο όσων μας περιβάλλουν είναι ο άνθρωπος και όχι οι ιδεοληπτικές κατασκευές του.

  Είκοσι τριών χρόνων το Σεπτέμβριο του 2008, ο Χόνολντ αποφάσισε να τολμήσει αυτό που εκείνο τον καιρό φάνταζε απραγματοποίητο: χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό, φορώντας t-shirt και σορτς και έχοντας μαζί του μόνο ένα παγούρι νερό, μπάρες δημητριακών και μια τσάντα μέσης ήταν έτοιμος να ανέβει τη βορειοδυτική πλευρά του Half Dome. Χωρίς συνεργάτη, σετάκια αναρρίχησης, carabiners ασφαλείας, αναβατήρες, φρένα, ασφαλιστήρια και ζώνες, τροχαλίες και σχοινιά. Αποφάσισε, λοιπόν, να δοκιμάσει την ελεύθερη μοναχική αναρρίχηση, στην οποία ο θεμελιώδης κανόνας είναι ότι «αν πέσεις, είσαι νεκρός».

  C02_HONOLD_MOUNTAIN5

  Ο Χόνολντ έχει κατακτήσει πολλές κορυφές και κάθε φορά υποστηρίζει ότι έκανε ένα βήμα προς την απόλυτη γνώση που είναι η αναζήτηση των ανθρώπινων ορίων. Με αυτόν τον τρόπο νοηματοδοτεί τον πυρήνα της σκέψης του LIVE TRUE.

  Ο Άλεξ ξεκίνησε την ανάβασή του λίγο μετά τις 8.00 το πρωί και την ολοκλήρωσε έπειτα από 2 ώρες και 50 λεπτά, ανεβαίνοντας συνολικά 1.444 μ. Η συνηθισμένη δήλωσή του ύστερα από κάθε εξωπραγματική του προσπάθεια είναι: «No big deal». Γι’ αυτό εξάλλου στη Βόρεια Αμερική είναι περισσότερο γνωστός ως «Alex “No Big Deal” Honnold».

  C04_HONOLD_DETAIL

  Μόνο μ’ αυτά. Σκέτα. Χωρίς συνεργάτη, σετάκια αναρρίχησης, carabiners ασφαλείας, αναβατήρες, φρένα, ασφαλιστήρια και τροχαλίες.

  Από εκείνη την εποχή και μετά, ο Χόνολντ έχει κατακτήσει πολλές κορυφές και κάθε φορά που συμβαίνει αυτό υποστηρίζει ότι έκανε ένα απλό βήμα προς την απόλυτη γνώση. Απόλυτη γνώση που ταυτίζεται με την αναζήτηση των ανθρώπινων ορίων. Φανατικός αθεΐστής ο ίδιος, έχει συνειδητοποιήσει πως πράγματι το μέτρο όσων μας περιβάλλουν είναι ο άνθρωπος και όχι οι ιδεοληπτικές κατασκευές του, μόνο που δεν αποδέχεται πως το μέτρο αυτό φτάνει μέχρι εκεί που μας επιτρέπουν να δούμε. Το μέτρο είναι ελαστικό μέγεθος, και ο Άλεξ μέρα με τη μέρα αναζητεί τις προεκτάσεις του, πέρα από το οπτικό πεδίο του μέσου ανθρώπου. Με αυτόν τον τρόπο νοηματοδοτεί τον πυρήνα της σκέψης του LIVE TRUE.

  maxresdefault

  Το 2010, ο τιμήθηκε με το «Χρυσό Πιτό» (καρφί ορειβασίας), για τα αναρριχητικά του επιτεύγματα.

  Το 2010, ο τιμήθηκε με το «Χρυσό Πιτό» (καρφί ορειβασίας), για τα αναρριχητικά του επιτεύγματα, ενώ η δημοσιογράφος Λάρα Λόγκαν του πήρε συνέντευξη για τις ανάγκες μιας ωριαίας εκπομπή στο CBS, η οποία προβλήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2011. Φυσικά, η δημοσιότητα που πλέον απολαμβάνει είναι τεράστια, όμως αυτό δεν αγγίζει τον Χόνολντ. Στο μυαλό του πάντα κυριαρχούν οι επόμενες προκλήσεις που θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει.

  C03b_HONOLD_DETAIL

  Περίφημο παραμένει το κατόρθωμά του τον Ιούνιο του 2012, όταν αναρριχήθηκε στο Τριπλ Κράουν, στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι.

  Και τις αντιμετωπίζει δίχως να περνά από τη σκέψη του η ιδέα του θανάτου. «Είναι εύκολο να μη φοβάσαι, όταν ξέρεις ότι δεν θα πέσεις!» Και ο Άλεξ γνωρίζει πώς να «παίζει» και να ξεγελά το νόμο της βαρύτητας, γνωρίζει ότι για να φτάσεις στο σημείο που έχεις βάλει για στόχο πρέπει να κοιτάς πάντα ψηλά. Έχοντας αυτό ως πρόταγμα στη ζωή του, το LIVE TRUE πνεύμα του υπέταξε ακόμη και τη νευτώνεια λογική.

  C06_HONOLD_IGP6396

  Αντιμετωπίζει τις προκλήσεις δίχως να περνά από τη σκέψη του η ιδέα του θανάτου. «Είναι εύκολο να μη φοβάσαι, όταν ξέρεις ότι δεν θα πέσεις!»

   

  Διαβάστε ακόμα: David Berian – Ο Ισπανός δημοσιογράφος που την κάθε ιστορία του ως το μεδούλι.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top