Το κινηματογραφικό τοπίο του Πολυχώρου των Λιπασμάτων, στη Δραπετσώνα θα μεταμορφωθεί για μια μέρα σε ένα πολύχρωμο συμπεριληπτικό σκηνικό. (Aris Oikonomou/SOOC).

  Αυτή τη στιγμή στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου εκτυλίσσεται μια αιματηρή σύρραξη που δεν φαίνεται να εκτονώνεται και που είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

  Το Global Live Med, που επιστρέφει στην πόλη μετά την πρώτη του εκδήλωση έναν χρόνο πριν, είχε φυσικά ανακοινωθεί και προγραμματιστεί πολύ πριν την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ. Όμως η τραγική αυτή συγκυρία ξεδιπλώνει μια ακόμη πτυχή στο μικρό αυτό φεστιβάλ ευαισθητοποίησης που θα γίνει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στο Πάρκο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας.

  Είναι μια ημερήσια δράση που φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τον συλλογικό διάλογο και την κατανόηση του ρόλου της περιοχής της Μεσογείου στο παγκόσμιο οικοσύστημα αλλά και να απευθυνθεί στην ευρύτερη κοινωνία, στα άτομα και τις ομάδες με περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες.

  Το κινηματογραφικό τοπίο του Πολυχώρου των Λιπασμάτων, στη Δραπετσώνα  θα μεταμορφωθεί για μια μέρα σε ένα πολύχρωμο συμπεριληπτικό σκηνικό καθώς θα γίνει ο καμβάς για την κοινή μεσογειακή κληρονομιά αλλά και για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε προς το συλλογικό μέλλον της Μεσογείου με αισιοδοξία.

  Το Global Live Med διοργανώνεται από τον ομώνυμο μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Ελβετία, και ο σκοπός του είναι να φέρει κοντά επιστήμονες, επικεφαλής σημαντικών περιβαλλοντικών οργανισμών, κρατικών φορέων και καλλιτέχνες για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γύρω από τη Μεσόγειο, σε τοπική αλλά και παγκόσμια κλίμακα.

  Η αστική βιωσιμότητα, η διαχείριση του νερού, η ειρήνη και η δικαιοσύνη είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στο GLM.

  Τι θα γίνει λοιπόν στις 21 Οκτωβρίου στη Δραπετσώνα: Το πρόγραμμα είναι πολύμορφο και ενδιαφέρον τόσο στα πάνελ και τις ομιλίες όσο και στην καλλιτεχνική και ψυχαγωγική του διάσταση. Ας το δούμε αναλυτικά.

  Με συντονίστρια τη βραβευμένη ποιήτρια και performer από την Παλαιστίνη Dana Dajani, το πρώτο πάνελ (“Μεσογειακή ραψωδία: Επανεξετάζοντας τις πόλεις μας”) θα εμβαθύνει στις διασταυρώσεις της αστικής βιωσιμότητας, της κληρονομιάς και της περιεκτικότητας. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι η Sabrina Kamili, πολιτιστική ακτιβίστρια από το Μαρόκο, και η Nelly Corbel, συν-ιδρύτρια του Lazord Foundation (Γαλλία).

  Οι Μαροκινοί Sound of Mint θα εμφανιστούν στο Global Live Med.

  Ο Αλέξης Κατσαρός, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedIΝΑ), θα συντονίσει το πάνελ με τίτλο «Ζωή κάτω από (και πάνω από) το νερό» θα εστιάσει στις μοναδικές προκλήσεις διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή της Μεσογείου. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι η Νεφέλη Γκάλγκου, International Project Manager της “Εναλείας”, και ο Mattia Battagion, Επικεφαλής Βιωσιμότητας στο Will Media (Ιταλία).

  Ο Στέφανος Βαλλιανάτος, Επικεφαλής του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh, θα συντονίσει τη συζήτηση «Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί στην περιοχή της Μεσογείου». Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι ο Refik Hodzic, δημοσιογράφος και ακτιβιστής από τη Βοσνία και Σύμβουλος Στρατηγικής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ειρήνη.

  Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμη workshops για παιδιά, σε συνεργασία με το Bobos Festival, τα οποία θα συμπληρώσουν τον διάλογο και θα εμπνεύσουν τις νεαρότερες γενιές για δράσεις προς ένα βιώσιμο μέλλον. Ακόμη, θα στηθούν insallations και θα μπορείτε να δοκιμάσετε κουζίνες της κοινής μας θάλασσας.

  Το μουσικό lineup περιλαμβάνει βαλκανική τζαζ-ποπ από το Bοσνιακό συγκρότημα Divanhana,  electro-ethnic από τους Μαροκινούς Sound of Mint, τους Παλαιστίνιους δεξιοτέχνες στο ούτι Le Trio Joubran, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη ενώ θα υπάρξει και ένα σετ από την Τουρκάλα DJ Ipek. Η είσοδος στο Global Live Med είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης εδώ.

   

  Διαβάστε ακόμα: A Weekend in Tweed: ταξίδι στις Σπέτσες και στο παρελθόν, με ποδήλατο και βρετανικό στυλ!

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top