Ο Patrick Leigh Fermor στο Ναύπλιο. (Οι φωτογραφίες χρηιμοποιούνται με την ευγενική παραχώρηση του Joan Leigh Fermor Estate)

  «Η Καρδαμύλη μοιάζει μ’ εκείνα τα Ηλύσια πεδία, όπου, όπως λέει ο Όμηρος, η ζωή είναι πιο εύκολη για τους ανθρώπους». Με αυτά τα λόγια είχε περιγράψει στο βιβλίο του Μάνη αυτό το μικρό παραθαλάσσιο χωριό στη Δυτική Μάνη ο Patrick Leigh Fermor το 1958. Και όποιος έχει πάει έστω και για δύο μέρες ένα καλοκαίρι εκεί είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει μαζί του. Αυτή η ηρεμία που βγάζει το μέρος, η χαλάρωση και η αίσθηση της ευτυχία που νιώθεις όταν κοιτάς τη θάλασσα είναι πράγματα που δεν αλλάζεις εύκολα στη ζωή σου.

  Για αυτό και ο «Paddy», όπως τον φώναζαν οι φίλοι του, είναι ίσως το πρώτο πρόσωπο που μας έρχεται στο μυαλό όταν κατεβαίνουμε τις τελευταίες στροφές του βουνού στον δρόμο από την Καλαμάτα και ετοιμαζόμαστε να μπούμε στην Καρδαμύλη. Όμως αυτή η εικόνα δεν είναι ολοκληρωμένη, καθώς ο Patrick Leigh Fermor δεν έζησε μόνος του σε αυτό το χωριουδάκι. Δίπλα του είχε πάντα την Joan – αγαπημένη του αρχικά, σύζυγός του από το 1968, γνωστή φωτογράφος και η γυναίκα που έμεινε με τον γνωστό φιλέλληνα συγγραφέα έως το 2003 όταν και άφησε την τελευταία της πνοή.

  Η έκθεση Joan Leigh Fermor. Φωτογράφος και αγαπημένη ανοίγει τις πόρτες της στο Μουσείο Μπενάκη στις 23 Μαΐου και διαρκεί έως τις 21 Οκτωβρίου.

  Οι δύο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Κάιρο το 1944, μέσα στην φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πλησίαζε στο τέλος. Εκείνος είχε βγει πριν μερικά χρόνια από την παθιασμένη σχέση του με την Ρουμάνα ευγενή της οικογένειας των Καντακουζηνών Balasha Cantacuzène. Εκείνη ήταν (ακόμα) παντρεμένη με τον John Rayner – τρία χρόνια μετά θα χώριζε. Ωστόσο ένας έρωτας, αλλά και μια φιλία θα γεννηθεί αμέσως ανάμεσά τους.

  Μετά το τέλος του πολέμου συναντιούνται και πάλι στην Αθήνα και από τότε θα ξεκινήσουν μια κοινή -τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική- πορεία. Εκείνος γράφει, εκείνη φωτογραφίζει, ταξιδεύουν μαζί, επιστρέφουν στις βάσεις τους αλλά πάντα συναντιούνται ξανά.

  Η Joan έβγαλε αμέτρητες φωτογραφίες ανθρώπων και τόπων, ταξιδεύοντας μαζί με τον Patrick Leigh Fermor στην Ελλάδα· οι περισσότερες όμως παρέμειναν άγνωστες μέχρι το θάνατό της.

  Ένας ελαιώνας στην Καρδαμύλη θα γίνει και το (δεύτερο) σπίτι τους, καθώς τον μισό χρόνο τον περνούν στη Μάνη και τον άλλον μισό στο Γκλόστερσαιρ στη νοτιοδυτική Αγγλία. Το 1968 θα παντρευτούν και θα μείνουν μαζί έως το 2003, όταν η Joan θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών – 8 χρόνια αργότερα θα την ακολουθήσει και ο Paddy.

  Στην Πάτμο.

  Όλα αυτά τα χρόνια η Joan έβγαλε αμέτρητες φωτογραφίες ανθρώπων και τόπων, ταξιδεύοντας μαζί με τον Patrick Leigh Fermor στην Ελλάδα. Μερικές από αυτές δημοσιεύονται στη Μάνη και στη Ρούμελη· οι περισσότερες όμως παρέμειναν άγνωστες μέχρι το θάνατό της.

  Στην έκθεση ο Ian Collins και η Olivia Stewart αποδίδουν φόρο τιμής σε αυτή την άγνωστη στο πλατύ κοινό φωτογράφο, το έργο της οποίας είναι μια αποκάλυψη. Η έκθεση Joan Leigh Fermor. Φωτογράφος και αγαπημένη ανοίγει τις πόρτες της στο Μουσείο Μπενάκη στις 23 Μαΐου και διαρκεί έως τις 21 Οκτωβρίου.

  //Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Joan Leigh Fermor. Φωτογράφος και αγαπημένη» θα βρείτε εδώ.

   

  Διαβάστε ακόμα: Μέρες λεβεντιάς και αλκοόλ με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top