Η ώρα της εξέγερσης: οι επιβάτες της «οικονομικής θέσης» απαιτούν την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.

Η ώρα της εξέγερσης: οι επιβάτες της «οικονομικής θέσης» απαιτούν την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.

Η ανθρωπότητα έχει σβήσει. Στο δυστοπικό σύμπαν του «Snowpiercer» όλη η Γη είναι καλυμμένη από πάγο και θερμοκρασία πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν, ύστερα από την αποτυχημένη κατάληξη ενός πειράματος που στόχευε στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η μοναδική μορφή ζωής υπάρχει σε ένα τρένο που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Πάνω του επιβαίνουν οι τελευταίοι άνθρωποι. Μόνο που ο διαχωρισμός τους σε «επιβάτες» της Α΄ θέσης (στα πρώτα βαγόνια του τρένου) και της… ουράς (η εξαθλιωμένη ανθρώπινη μάζα των τελευταίων βαγονιών) είναι άλλη μια απόδειξη της φυλετικής, ταξικής και οικονομικής ανισότητας. Των βασικών αιτιών δηλαδή που οδήγησαν τους ανθρώπους στο σημείο μηδέν…

Εφιαλτική, καίρια, παραβολή για ένα τρένο που κουβαλάει στο εσωτερικό του τις θανάσιμες αμαρτίες της ανθρωπότητας (ολοκληρωτισμός, ρατσισμός, βία, περιθωριοποίηση, ανισότητες κ.α.) και προσφέρει ένα μοναδικό σκηνικό δράσης που αγγίζει τα όρια του επικού θεάματος. Το σενάριο, ευφυέστατα δομημένο και με σπάνια δεξιότητα γραμμένο, κουβαλάει στα κλειστοφοβικά μεγέθη της speed-άτης ταχείας τις θεμελιώδεις δυνάμεις που οδηγούν μια ελάχιστη κοινότητα –καθρέφτη πάντως ολόκληρης της παγκόσμιας κοινωνίας– σε υπερβίαιη σύγκρουση.

Η Τίλντα Σουίντον (εκπληκτική ερμηνεία) δείχνει στους επιβάτες των πίσω άθλιων  βαγονιών τη... θέση τους!

Η Τίλντα Σουίντον (εκπληκτική ερμηνεία) δείχνει στους επιβάτες των πίσω άθλιων βαγονιών τη… θέση τους!

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο (σπεύσατε να δείτε το προ οκταετίας φιλμ του «The Host», που στα ελληνικά βγήκε με τον τίτλο «Ο επισκέπτης») ταυτίζεται με τη μεταφορά στο πανί του γαλλικού κόμικ «Le Transperceneige» των Ζακ Λομπ και Ζαν Μαρκ Ροσέτ, που εκδόθηκε το 1984 και αποτελεί μια σπουδή που φαινομενικά μόνο απευθύνεται στο φουτουριστικό εφιάλτη της επόμενης μέρας. Η ιστορία τοποθετείται στα 2031, στην πραγματικότητα όμως αποδέκτης του προβληματισμού των δημιουργών είναι το σήμερα και μόνο αυτό.

Ο ηγέτης της επανάστασης δεν είναι άλλος από τον –αγνώριστο– «Κάπτεν Αμέρικα», Κρις Έβανς.

Ο ηγέτης της επανάστασης δεν είναι άλλος από τον –αγνώριστο– «Κάπτεν Αμέρικα», Κρις Έβανς.

Πρόκειται για το σπάνιο είδους σινεμά όπου η «σκεπτόμενη» περιπέτεια συναντάει τη φιλοσοφική σκέψη και το στρατευμένο βλέμμα. Κυρίως όμως το «Snowpiercer» είναι ένα συναρπαστικό θέαμα, ένα φιλμ γεμάτο αρετές στις αποσκευές του, που εκπληρώνει τις περισσότερες από τις μεγάλες και φιλόδοξες προθέσεις του.

Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν Χο. Παίζουν: Κρις Έβανς, Τζέιμι Μπελ, Εντ Χάρις, Οκτάβια Σπένσερ,Τίλντα Σουίντον, Τζον Χερτ. Διανομή: Village.

Διαβάστε ακόμα: Οι top 5 μονομαχίες του ασιατικού σινεμά

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top