Παρακολουθήστε τις συναυλίες των σεμιναρίων, που γίνονται σε εκπληκτικές τοποθεσίες, όπως το προαύλιο του δημοτικού σχολείου και η πλατεία Χατζίνη.

 

Και φέτος το τέλος του καλοκαιριού θα με βρει στον Άγιο Λαυρέντιο, ένα χωριό στις νότιες πλαγιές του Πηλίου, σε απόσταση μισής ώρας από τον Βόλο. Εκτός από το γεγονός ότι πρόκεται για ένα από τα πιο όμορφα και ατόφια χωριά του Πηλίου, κάθε Αύγουστο διοργανώνεται εδώ το «Μουσικό Χωριό», που μεταμορφώνει τον Άγιο Λαυρέντιο σε ένα μαγνήτη παγκόσμιας μουσικής κουλτούρας.

Το «Μουσικό Χωριό» είναι μια από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη. Εδώ και οκτώ χρόνια παραμένει ενεργή στις παρυφές του βουνού των Κενταύρων και, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συχνά προκύπτουν (στην Ελλάδα είμαστε…), διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της, δίνοντας νέα πνοή στο χωριό, αλλά και έναν αέρα φρεσκάδας στα μουσικά σεμινάρια. Το σημαντικότερο ρόλο σε αυτό παίζουν οι ιδρυτές του, Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης και Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, αλλά και η διοργάνωση, που βρίσκεται στα χέρια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Μουσικών Παρεμβάσεων arTree. «Το Μουσικό Χωριό είναι ένας χώρος διάδρασης καλλιτεχνών», μας λέει ο Κώστας Μακρυγιαννάκης. «Όλοι έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν μεταξύ τους και να γνωρίσουν από κοντά ο ένας τη δουλειά του άλλου. Το ίδιο το μέρος είναι “μαγικό”, έχει απίστευτη ενέργεια, την οποία προσφέρει απλόχερα στους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες. Αυτό που διαφοροποιεί το Μουσικό Χωριό σε σχέση με άλλες διοργανώσεις, είναι η δυνατότητα που έχει κάποιος να κινηθεί με ευκολία από το ένα εργαστήριο στο άλλο, να παίξει μουσική χωρίς ενδοιασμούς, να μοιραστεί τις ιδέες του χωρίς αναστολές και, στο τέλος της ημέρας μετά από τις συναυλίες, να συνυπάρξει με όλους αυτούς τους καταπληκτικούς καλλιτέχνες που το πλαισιώνουν».

O Φοίβος Δεληβοριάς πραγματοποίησε συναυλία στην πλατεία Χατζίνη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Μουσικού Χωριού το 2011.

Αν είστε μουσικός, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα σεμινάρια της διοργάνωσης και να παρακολουθήσετε μαθήματα από κορυφαίους μουσικούς, από την Ελλάδα (Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μάρθα Φριντζήλα, Σαββίνα Γιαννάτου και άλλους πολλούς) και από το εξωτερικό (Hayden Chisolm, James Wylie, Χρήστος Ραφαηλίδης) σε τζαζ, ποπ κουλτούρα, μουσικοπαιδαγωγικά κλπ. Αν πάλι θέλετε, όπως εγώ, απλώς μια γερή δόση χαλάρωσης στη φύση, με καλή μουσική και φαγητό, μπορείτε να κλείσετε ένα δωμάτιο στον Άγιο Λαυρέντιο, να κάνετε βόλτες στα καλντερίμια που χάνονται στο βουνό και να παρακολουθήσετε τις συναυλίες των σεμιναρίων, που γίνονται σε εκπληκτικές τοποθεσίες, όπως το προαύλιο του δημοτικού σχολείου και η πλατεία Χατζίνη.

Αξίζει να ανεβείτε ως τον Άγιο Λαυρέντιο για έναν καφέ στην πλατεία ή ένα μεσημεριανό τσιπουράκι κάτω από τη δροσιά του πλάτανου.

Χωρισμένη σε δύο περιόδους, 18-24 Αυγούστου και 26 Αυγούστου με 1η Σεπτεμβρίου, η διοργάνωση φέτος θα έχει 15 διαφορετικά σεμινάρια. Παρότι οι δηλώσεις συμμετοχής σε αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί –φροντίστε εγκαίρως για του χρόνου–, συστήνω ανεπιφύλακτα μια βόλτα στον Άγιο Λαυρέντιο, ιδιαίτερα αν ο δρόμος σάς έχει βγάλει στο Πήλιο. Το φυσικό τοπίο, οι σαγηνευτικές μουσικές που αναβλύζουν από κάθε γωνιά του χωριού, ο κόσμος που διψάει για επικοινωνία, αλλά και το τσίπουρο, που ρέει άφθονο, θα σας αποζημιώσουν.

Ο Ψαραντώνης πήρε μέρος στο Μουσικό Χωριό το 2007 μαζί με τον Γιάννη Αγγελάκα.

Ο Άγιος Λαυρέντιος έχει καλές επιλογές για διαμονή και φαγητό, και είναι σχετικά φιλικός στο κάμπινγκ (με προϋποθέσεις) κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Για νόστιμα σπιτικά μαγειρευτά καθήστε στη «Φωλιά», για μεζέδες και καλό τσίπουρο όπου τραβάει η ψυχή σας στην πλατεία και αν θέλετε ένα μικρό διάλειμμα από το βουνό, πεταχτείτε για μπάνιο στον Μυλοπόταμο ή την Νταμούχαρη. Για διαμονή το ξενοδοχείο «Δρυάδες», αλλά και το παλιό «Ελαιοτριβείο» είναι μια χαρά. Αν πάλι δεν θέλετε να μείνετε στο βουνό και προτιμάτε κάποια παραθαλάσσια τοποθεσία, ή ίσως και το Βόλο, αξίζει να ανεβείτε ως τον Άγιο Λαυρέντιο για έναν καφέ στην πλατεία ή ένα μεσημεριανό τσιπουράκι κάτω από τη δροσιά του πλάτανου.

Φωτογραφίες: Chryssos Nickolas

http://www.music-village.gr/

Η διοργάνωση φέτος θα έχει 15 διαφορετικά σεμινάρια και οι δηλώσεις συμμετοχής σε αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top