Είτε σου αρέσουν οι ταινίες του είτε όχι, δεν μπορείς παρά να παραδεχθείς ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του 20ου αιώνα. Εκκεντρικός, ακραίος, προκλητικός; Δεν διαφωνεί κανείς. Αλλά η κινηματογραφική ματιά του Stanley Kubrick ήταν πάντα μπροστά από την εποχή της. 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, The Shining, Full Metal Jacket όλες τους ταινίες που πέρασαν το δικό τους μήνυμα και έγραψαν ιστορία στον κόσμο της 7ης Τέχνης.
Ωστόσο προτού φτάσει να κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, προτού καν ασχοληθεί με τις πρώτες του δημιουργίες μικρού μήκους, όλα έδειχναν ότι θα ακολουθούσε άλλη επαγγελματική πορεία. Ήταν το 1945, όταν ο -τότε- 17χρονος Kubrick θα δει το Look magazine να δημοσιεύει τις πρώτες του φωτογραφίες και για τα επόμενα χρόνια συνεργαστεί με το περιοδικό, αναλαμβάνοντας αποστολές στην Ευρώπη, αλλά και τα πορτραίτα γνωστών μουσικών της εποχής – ανάμεσά τους οι Frank Sinatra, Erroll Garner, George Lewis, Eddie Condon, Phil Napoleon.
«Ήταν ένας ήσυχος τύπος, που δεν μιλούσε πολύ. Λεπτός και αρκετά φτωχός – όπως άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς» θυμάται ο G. Warren Schloat Jr., ο οποίος ξεκίνησε τη φωτογραφική του καριέρα την ίδια περίοδο με τον Kubrick. Ωστόσο ο τελευταίος θα καταφέρει να ξεχωρίσει ανάμεσα σε όλους τους νέους φωτογράφους της εποχής.
Ήταν αυτό το στυλ του που καθήλωνε, η ατμόσφαιρα που έβγαζαν οι φωτογραφίες του, οι ιστορίες που έλεγαν οι πρωταγωνιστές των εικόνων του. Ιστορίες που είχαν να κάνουν με την καθημερινότητα στους δρόμους, τα γραφεία και τα διαμερίσματα της Νέας Υόρκης, σαν μικρές αδιάκριτες ματιές στις ζωές των άλλων. Ένα στυλ που θα τον ακολουθήσει για πάντα, ακόμα και όταν έγινε ένας από τους γνωστότερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου.
Σε αυτά τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα του Stanley Kubrick μας μεταφέρει η έκθεση Through a Different Lens που παρουσιάζεται έως τις 28 Οκτωβρίου στο MCNY της Νέας Υόρκης. Φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή των νεοϋορκέζων της δεκαετίας του ’40, στιγμές από αθλητικά γεγονότα που εντυπωσίαζαν τον Kubrick, εικόνες που πολλές από αυτές δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ.
Διαβάστε ακόμα: Mykonos Muse, μια ωδή στην αιώνια Μύκονο από τον οίκο Assouline