Με ένα κομψό και ευανάγνωστο καντράν, μοιάζει με αναλογικό -και διαχρονικό- ρολόι. Φωτό: Andro.gr.

  Υπόθεση εργασίας: εσείς πρέπει να είστε πάντοτε σε τηλεφωνική επιφυλακή αλλά ταυτόχρονα θέλετε να αφοσιωθείτε σε κάποια δραστηριότητα που απαιτεί σχετική απομόνωση από τον έξω κόσμο, π.χ. να παρακολουθήσετε τον Ιπτάμενο Ολλανδό του Ρίχαρντ Βάγκνερ στην πρωτότυπη εκδοχή χωρίς διάλειμμα (το είχα παρακολουθήσει σε μια υπέροχη παραγωγή στην Όπερα της Βαστίλης το 2001-2, οι τρεισήμισι ώρες κύλησαν σαν νεράκι)· να συμμετάσχετε σε ολονυκτία στην ενορία της γειτονιάς σας· να διαπραγμετευτείτε το μεθεπόμενο μνημόνιο σε ένα τριήμερο Eurogroup· ή απλά να αποσυρθείτε με την Καλυψώ σας ἐν σπέσσι γλαφυροῖσι, που λέει κι ο Ποιητής (α 15). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ούτε μπορείτε ούτε θέλετε να έχετε το κινητό σας ανοιχτό, ούτε να κοιτάτε κάθε λίγο για αναπάντητες. Είναι απαραίτητο, όμως, αν κάποιος βασικός συνομιλητής σας σας αναζητήσει, να το γνωρίζετε άμεσα και, ει δυνατόν, διακριτικά.

  Σε αντίθεση με τα περισσότερα “έξυπνα” ρολόγια, το υβριδικό Kronaby είναι εξυπνότερο, αφού προσαρμόζεται στις δικές σας νοήμονες ανάγκες.

  Μια καλή λύση για τις παραπάνω, αλλά και λιγότερο εξεζητημένες καταστάσεις, είναι το νέο υβριδικό ρολόι χειρός Kronaby. Με βάση τις ρυθμίσεις που θα έχετε προεπιλέξει, μία μονή, διπλή ή τριπλή δόνηση στον καρπό σας – την οποία θα αντιληφθείτε μόνο εσείς και κανένας άλλος – θα σας ειδοποιήσει ότι έχετε μήνυμα, ότι σας καλούν ή ότι κάποιος συγκεκριμένος αριθμός σας αναζητά, την ώρα που θα έχετε το κινητό σας τηλέφωνο στον αθόρυβο, χωμένο βαθιά στην τσέπη ή στο χαρτοφύλακα, ενδεχομένως και σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Ταυτόχρονα με τη δόνηση, οι δείκτες του ρολογιού θα μετακινηθούν στιγμιαία στο αντίστοιχο ψηφίο ένα, δύο ή τρία, επιβεβαιώνοντας και οπτικά το σήμα, προτού επιστρέψουν πάραυτα στην τρέχουσα ώρα.

  Το Kronaby αποφεύγει να μεταφέρει όλες τις λειτουργίες ενός κινητού στον καρπό σας, αντίθετα, το ζητούμενο είναι να σας απομακρύνει από αυτό. Ευκαιρία για παράδειγμα να βγάλετε κανονικές φωτογραφίες με μια όμορφη κάμερα. Φωτό: Andro.gr.

  Είναι μία από τις πολλές χρήσιμες λειτουργίες που προσφέρουν τα υβριδικά ρολόγια Kronaby από το Μαλμό της Σουηδίας. Σε αντίθεση με τα έξυπνα ρολόγια, το υβριδικό Kronaby είναι εξυπνότερο, αφού προσαρμόζεται στις δικές σας νοήμονες ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα η “αναλογική” όψη του με πραγματικούς δείκτες ικανοποιεί τις απαιτήσεις για υψηλή αισθητική και αίσθημα συνέχειας προς την παραδοσιακή ωρολογοποιία, στην οποία άλλωστε εντάσσεται ένεκα της φροντισμένης κατασκευής του. Σε αντίθεση λοιπόν ξανά με ένα έξυπνο ρολόι, το Kronaby αποφεύγει να μεταφέρει όλες τις λειτουργίες ενός κινητού στον καρπό σας, αντίθετα, το ζητούμενο είναι να σας απομακρύνει από αυτό, αφού είναι επινοημένο ειδικά για να λειτουργεί ως έξυπνο φίλτρο ανάμεσα σε εσάς και τον υπερσυνδεδεμένο μας κόσμο. Αναλόγως λοιπόν με το πώς το προγραμματίζετε, θα σας ειδοποιεί για όλες τις κλήσεις ή για κάποιες συγκεκριμένες, δίνοντάς σας και τη δυνατότητα να τις ιεραρχείτε σε περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές ή να τις ομαδοποιείτε ανά κατηγορία, υιοθετώντας αντίστοιχο σχέδιο δονήσεων.

  Εκτός από καρπιαίος βομβητής, το Kronaby προσφέρει μια σειρά από άλλες λειτουργίες, όπως: μετρητή βημάτων, εντοπιστή κινητού (παίζει μια μελωδία ακόμα και αν το έχετε στο αθόρυβο), τελευταία γνωστή τοποθεσία του ρολογιού σε περίπτωση που το χάσετε, σημείωση της θέσης στην οποία βρίσκεστε για να την ξαναβρείτε αργότερα στο χάρτη, δεύτερη ζώνη ώρας, ημερομηνία, χρονόμετρο, σιωπηλό ξυπνητήρι με δόνηση κ.ά. Γενικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες εφαρμογές και να δημιουργήσετε τα δικά σας IFTTT (if this then that), ρυθμίζοντας ανάλογα την κορώνα (υπενθυμίζουμε είναι σουηδικής προέλευσης), τα δύο μπουτόν εκατέρωθεν αυτής, και το καντράν με το υποκαντράν.

  Η γκάμα της εταιρείας έχει πολλά μοντέλα και χρώματα, όλα όμως χαρακτηρίζονται από λιτότητα, κομψότητα και συνδεσιμότητα.

  Επίσης έχει λειτουργία συναγερμού: πιέζοντας επί 3 δεύτερα το επιλεγμένο μπουτόν, στέλνετε σήμα κινδύνου σε προκαθορισμένο αριθμό και ταυτόχρονα ενεργοποιείται ο εντοπισμός θέσης σας, ώστε να σπεύσουν προς βοήθειά σας. Οι επιμέρους λειτουργίες και ψηφιακές complications ρυθμίζονται εύκολα μέσα από την εφαρμογή που κατεβάζετε στο κινητό σας, είτε ios είτε android, και είναι εξαιρετικά εύχρηστη.

  Άλλο να το βλέπεις στο διαδίκτυο, άλλο στο κατάστημα, και άλλο να το νιώσεις στο χέρι.

  Όπως ήδη προϊδεάσαμε, όλα αυτά έρχονται συσκευασμένα σε ένα κανονικό ρολόι με δείκτες, υψηλής αισθητικής σχεδίασης και υψηλής ποιότητας κατασκευής. Ο υβριδικός του τίτλος δικαιολογείται απόλυτα, αφού θα ήταν αδικαιολόγητη μονομέρεια να το κρίνει κάποιος απλώς ως ένα περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένο συνδεδεμένο ρολόι. Εξίσου ή περισσότερο ορθό θα ήταν να το αντιμετωπίσει ως ένα πολύ καλοφτιαγμένο και ελκυστικό ρολόι, το οποίο, επιπλέον της αισθητικής και της ποιότητας κατασκευής, προσφέρει όλες τις έξυπνες λειτουργίες που προαναλύσαμε και όσες φυσικά αναπτυχθούν στο μέλλον. Διότι ως προς την αισθητική και την ποιότητα, το Kronaby είναι πραγματικά αξιόλογο.

  Η αίσθηση της ομορφιάς και της ποιότητας έχουν ήδη γίνει σήμα κατατεθέν της εταιρείας.

  Σε αυτό το σημείο οφείλω να απευθύνω μια προειδοποίηση: μην κρίνετε την εμφάνισή του μόνο από την ιστοσελίδα. Η λιτἠ και μετωπική φωτογράφιση των ρολογιών είναι αναγκαστικά σπαρτιάτικη και δεν μεταφέρει την αίσθηση της ομορφιάς και της ποιότητας που έχουν ήδη γίνει σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Άλλο να το βλέπεις στο διαδίκτυο, άλλο στο κατάστημα, και άλλο να το νιώσεις στο χέρι. Στο δικό μου καρπό, φόρεσα το μοντέλο APEX A1000-1399 με διάμετρο 43 χιλιοστών, πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι, ματ μαύρο καντράν και υποκαντράν στο έξι, μαύρο λουράκι από ιταλικό δέρμα και ατσάλινη αγκράφα. Το καντράν έχει μεγάλα λευκά αραβικά ψηφία για τις ώρες (από το 8 ως το 4) και για τα λεπτά απλές μικρές γραμμές και μικρά αραβικά ψηφία ανά πέντε, συν ευκρινείς λευκούς δείκτες που με μια γρήγορη ματιά δείχνουν την ώρα χωρίς δυνατότητα παρερμηνείας. Το υποκαντράν έχει τις ώρες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η αισθητική άσπρο-μαύρο διανθίζεται από ελάχιστο, σχεδόν ανεπαίσθητο πορτοκαλί χρώμα σε μικρά στοιχεία. Το γυαλί από κρύσταλλο, ελαφρά θολωτό, είναι εξαιρετικής ποιότητας, δεν τυφλώνει, και με ένα πέρασμα της μανσέτας, λάμπει.

  Η συγκεκριμένη configutation αποδείχθηκε πανεύκολη στο συνδυασμό με κάθε εμφάνιση, από το καθημερινό ντύσιμο ως το γραβατοκουστούμι σε επίσημες περιστάσεις. Η ιδιαίτερη ταυτότητα του σκανδιναβικού design έχει δημιουργήσει ένα καλαίσθητο και χρηστικό αντικείμενο που είναι λιτό χωρίς να γίνεται αδιάφορο, σοβαρό χωρίς να είναι πληκτικό, και αρρενωπό δίχως υπερβολή. Εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο, αποπνέει συνεχώς τον αέρα της πολύ προσεγμένης κατασκευής. Το δερμάτινο λουρί είναι πολύ καλής ποιότητας, ευχάριστο στην αίσθηση αλλά και στην οσμή, λόγω της παραδοσιακής κατεργασίας. Συνολικά είναι αρκετά ελαφρύ ρολόι και δεν θα κουράσει το χέρι σας.

  Το Kronaby έχει λειτουργία συναγερμού: πιέζοντας επί 3 δεύτερα το επιλεγμένο μπουτόν, στέλνετε σήμα κινδύνου σε προκαθορισμένο αριθμό. Φωτό: Andro.gr.

  Τα Kronaby κυκλοφορούν σε τέσσερις βασικές σειρές, όλες με τον ίδιο μηχανισμό. Η SEKEL που είναι η πιο “κλασική”, με απλές γραμμές για κάθε ώρα. Η APEX που είναι πιο σπορ, με λίγο πιο ογκώδη μπουτόν, και ολόκληρα αραβικά ψηφία. Η NORD, πιο κομψή και σοφιστικέ, με μικρότερη διάμετρο. Και η CARAT που ουσιαστικά είναι η αμιγώς γυναικεία σειρά. Τα μεγέθη ανάλογα τη σειρά κυμαίνονται από 43 ως 38 mm. Το πλαίσιο μπορεί να είναι ανοξείδωτο, χρυσό ή μαύρο, υπάρχει δερμάτινο λουράκι σε διάφορα χρώματα και υφές ή μπρασελέ στις παραπάνω μεταλλικές αποχρώσεις. Το καντράν μπορεί να είναι μεταλλικό, μαύρο ή γαλάζιο. Όλα φωσφορίζουν ευκρινώς στο σκοτάδι. Υπάρχουν μοντέλα με και χωρίς υποκαντράν, και ορισμένα με δύο υποκαντράν. Οι δείκτες ώρας και λεπτών είναι επίσης εύκολοι στην ανάγνωση. Προσοχή: δευτερολεπτοδείκτες δεν υπάρχουν σε κανένα μοντέλο. Επειδή όλα είναι πολύ ελκυστικά, η επιλογή ενδέχεται θα θέσει σκληρά διλήμματα.

  Η βασική κριτική που έχει γίνει στα Kronaby είναι ότι η δόνηση δεν είναι αρκετά δυνατή, ακόμα και αν κάποιος επιλέξει την ενισχυμένη ειδοποίηση. Είναι αλήθεια ότι, όταν κάποιος είναι πολύ αφηρημένος ή πολύ συγκεντρωμένος, μπορεί να μην το αντιληφθεί – δόνηση κάνει, όχι ηλεκτροσόκ. Επίσης η λειτουργία “σιωπηλό ξυπνητήρι” με δόνηση αφορά προφανώς σε ανθρώπους με ελαφρύ ύπνο και όχι κάποιον που έχει ξεραθεί στο στρώμα του. Από την άλλη, χάρη στη δόνηση, μπόρεσα να αντιληφθώ αρκετές κλήσεις σε περιβάλλον υψηλού εξωτερικού θορύβου τις οποίες θα έχανα, καθώς δεν μου αρέσει να έχω το κινητό συνέχεια στο χέρι ούτε bluetooth ακουστικό στο αφτί.

  Προτεινόμενη λιανική τιμή: 495€.

  //Ανακαλύψτε την πλήρη συλλογή Kronaby εδώ. 

   

  Διαβάστε ακόμα: Pre SIHH λανσαρίσματα, τα νέα έξοχα Pilot’s watches της IWC.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top