Τα νέα μοντέλα της Vacheron Constantin καταφέρνουν να αναβιώσουν τη χαρακτηριστικά λιτή γραμμή του πρώιμου μεταπολέμου ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις σημερινές τάσεις.

  Με μια μονή και μια διπλή νέα κυκλοφορία εόρτασε η Vacheron Constantin την πρώτη εικοσαετία από την κυκλοφορία της σειράς Patrimony (κληρονομιά), εμπνευσμένης από τις κομψές δημιουργίες της δεκαετίας του 1950 – όταν η εταιρεία γιόρταζε τότε τα διακόσια χρόνια της (έτος ιδρύσεως 1755). Τα 2+1 νέα μοντέλα καταφέρνουν να αναβιώσουν τη χαρακτηριστικά λιτή γραμμή του πρώιμου μεταπολέμου ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις σημερινές τάσεις.

  Υφολογική καθαρότητα και σαφήνεια είναι τα χαρακτηριστικά της εποχής που εμπνέουν τα νέα ρολόγια με το χαρακτηριστικά στρογγυλό -ολοστρόγγυλο- σχήμα. Τα δύο μοντέλα δεν παρεκκλίνουν ούτε μοίρα από την κυκλική τελειότητα, την οποία εκτείνουν σε διάμετρο 39 mm, – ένα ολόκληρο χιλιοστό μικρότερα από την προηγούμενη εκδοχή. Διαφορά που ίσως δεν φαίνεται αλλά γίνεται αισθητή, διαβεβαιώνει ο Κίμων Φραγκάκης καθώς περιεργάζεται τις λεπτές κάσες από λευκό ή ροζ χρυσό.

  Εξωτερικά το ρολόι είναι μια ωδή στο understatement και τη δεκαετία του 1950, τότε που το σχέδιο έπαιζε έξυπνα με τις καμπύλες και τις ευθείες γραμμές, ενώ η αρχιτεκτονική εκφραζόταν κυρίως μέσα από καθαρά σχήματα.

  Υφολογική καθαρότητα και σαφήνεια είναι τα χαρακτηριστικά της εποχής που εμπνέουν τα νέα ρολόγια με το χαρακτηριστικά στρογγυλό σχήμα.

  Τα «λεπτά ρολόγια» είναι πράγματι ένας τομέας διάκρισης για την Vacheron Constantin εδώ και πάνω από έναν αιώνα, επισημαίνει ο Christian Selmoni, Style & Heritage Director της εταιρείας · οι κάσες των νέων μοντέλων έχουν πάχος 7,72 mm. Είναι μια καλή αναλογία σε σχέση με τη διάμετρο και δίνει ένα εξαιρετικά ελαφρύ και ραδινό στην όψη ρολόι. Το ευσύνοπτο μέγεθός του υπήρξε από την αρχή την κυκλοφορίας τους το 2004 λόγος που το Patrimony καθιερώθηκε γρήγορα ως βασικό κλασικό ρολόι για άνδρες και γυναίκες.

  Σε χρωματικό επίπεδο η θελκτικότητα του νέου μοντέλου εκφράζεται καταρχήν από το ελαφρώς κυρτό καντράν από παλαιωμένο ασημί χρώμα. Πάνω του αναδεικνύονται όλες οι διακριτικές, αλλά ευδιάκριτες, λεπτομέρειες των στοιχείων από ροζ χρυσό: οι σφηνοειδείς ενδείξεις ώρας -ελάχιστα παχύτερες στα καρδινάλια-, οι κουκίδες που σημειώνουν τα λεπτά, ο μαλτέζικος σταυρός λογότυπο, και βέβαια οι κλασικοί δείκτες ώρας και λεπτών. Το καπάκι της κάσας έχει αφεθεί επίτηδες αδιαμόρφωτο για να δώσει τη δυνατότητα να χαράξετε το μήνυμα της δικής σας επιλογής με χρυσά γράμματα.

  Στο εσωτερικό των νέων μοντέλων της Vacheron Constantin βρίσκεται ο νέος χειροκίνητος μηχανισμός 1440 με πάχος μόλις 2,6 mm και απόθεμα ισχύος 42 ωρών.

  Είτε από λευκό χρυσό με λαδί λουράκι, είτε από ροζ χρυσό με γαλάζιο λουράκι (όπως στη φωτογραφία) τα νέα μοντέλα της Vacheron Constantin είναι ο ορισμός της κομψότητας.

  Η κάσα από λευκό χρυσό δημιουργεί μια ζωηρή αντίθεση με τα χρυσά στοιχεία του καντράν, ενώ αντίστοιχα ο ροζ χρυσός αναδεικνύει την επιλογή της τονικής συνέχειας και ομοιογένειας. Η κάθε κάσα συνοδεύεται και από νέο χρωματικά δερμάτινο λουράκι αλιγάτορα: εκείνη από λευκό χρυσό συνδυάζεται με λουράκι λαδί και αυτή από ροζ χρυσό με λουράκι γαλάζιο.

  Εξωτερικά το ρολόι είναι μια ωδή στο understatement και τη δεκαετία του 1950, όταν η μόδα γνώρισε μια μεγάλη επανάσταση, το σχέδιο έπαιξε έξυπνα με τις καμπύλες και τις ευθείες γραμμές, και η αρχιτεκτονική εκφραζόταν κυρίως μέσα από καθαρά σχήματα. Εσωτερικά όμως βρίσκεται ο νέος χειροκίνητος μηχανισμός 1440 με πάχος μόλις 2,6 mm και απόθεμα ισχύος 42 ωρών. Ένα αφανές επίτευγμα στην καρδιά του ρολογιού που χαρακτηρίζεται ως η πεμπτουσία του μοντέρνου κλασικισμού της ωρολογοποιίας.

  Το «+1» της σειράς Patrimony είναι το ελαφρώς μεγαλύτερο ξαδελφάκι των 42,5 mm.

  Στην ίδια ακριβώς αισθητική με τις ίδιες γραμμές και χρώματα -αλλά μόνο στον συνδυασμό λευκός χρυσός με λαδί λουράκι- ανήκει και το ελαφρώς μεγαλύτερο ξαδελφάκι των 42,5 mm. Στο ευρύτερο καντράν του φιλοξενείται στο επάνω μέρος retrograde ένδειξη ημερομηνίας και στο κάτω μέρος ένδειξη ακριβούς φάσης της σελήνης. Ή αν προτιμάτε, επάνω ο ημερολογιακός μήνας και κάτω ο σεληνιακός. Η ημερομηνία δείχνεται με εναλλαγή αριθμών (οι μονές ημέρες) και κουκίδων, ενώ η σελήνη με χρυσό δίσκο σε έναστρο ουρανό που περιστρέφεται και λειτουργεί σαν δείκτης για την περιμετρική βαθμονόμηση ώστε να αντιστοιχεί ακριβώς στον κύκλο της σελήνης των 29 ημερών, 12 ωρών και 45 λεπτών. Θα χρειαστεί μια διόρθωση κάθε 122 χρόνια.

  Στο πίσω μέρος του μοντέλου των 42,5 mm φαίνεται μέσα από το κρύσταλλο από ζαφείρι ο αυτόματος μηχανισμός 2460 R31L/1.

  Γυρίζοντας το ρολόι στην οπίσθια πλευρά θα δείτε μέσα από το κρύσταλλο από ζαφείρι τον αυτόματο μηχανισμό 2460 R31L/1 και θα ξεχωρίσετε τον σταυρό της Μάλτας. Είναι το λογότυπο της Vacheron Constantin του οποίου το σχήμα κυριαρχεί μεγαλοπρεπώς στο ταλαντευόμενο βάρος από χρυσό 18 καρατίων. Είναι πολύ εντυπωσιακό  και ας μην είναι αρκετά understating.

  Τα 2+1 μοντέλα της Vacheron Constantin αποτελούν μια ωδή στην αισθητική της δεκαετίας του 1950, ενσωματώνοντας όλη την τεχνολογία του σήμερα.

   

  Διαβάστε ακόμα: IWC Portugieser Eternal Calendar – Πότε θα τελειώσει ο χρόνος;

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top