Κατακόκκινο, γεμάτο αρώματα και ισορροπία, το Αγιωργίτικο του Κτήματος Σκούρα αποτελεί την πιο ταιριαστή επιλογή για το τραπέζι του Πάσχα.

Το Πάσχα των Ελλήνων, το ορθόδοξο Πάσχα, είναι πιθανότατα η πιο χαρακτηριστικά ελληνική γιορτή. Το αναστάσιμο μήνυμα της αναγέννησης της φύσης αλλά και της νίκης επί του Άδου είναι σπουδαίος λόγος εορτασμού και μία ευκαιρία για εκδρομικές εξορμήσεις και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Σε αυτή την ημέρα, που η ελληνική φύση και η ελληνική παράδοση έχουν την τιμητική τους, δεν μπορεί να λείπει το ελληνικό κρασί, και το Αγιωργίτικο ΠΟΠ Νεμέα του Κτήματος Σκούρα είναι μία από τις καλύτερες και πιο ταιριαστές επιλογές που θα μπορούσε κανείς να διαλέξει.

Κρασί κόκκινο φυσικά, καταρχήν για λόγους συμβολικούς, αφού είναι το χρώμα της Λαμπρής με τα κόκκινα αυγά που τσουγκρίζουμε και στολίζουμε τις λαμπριάτικες κουλούρες και τα τσουρέκια. Είναι όμως και το κρασί που κατεξοχήν ταιριάζει με όλα τα παραδοσιακά φαγητά της ημέρας: η σούβλα και ο φούρνος θα ωφεληθούν εξίσου από το ευχάριστο σώμα, την ισορροπημένη οξύτητα και τις στρογγυλές τανίνες που χαρακτηρίζουν αυτό το πολύ επιτυχημένο Αγιωργίτικο με την ικανοποιητική επίγευση, γεννημένο από την ελληνική γη και φτιαγμένο ιδανικά για τα παραδοσιακά φαγητά του τόπου. Οι αλκοολικοί του βαθμοί -13,5%-  επιτρέπουν άλλωστε να αντεπεξέρχεται στις γενικά έντονες ελληνικές και όχι μόνο γεύσεις.

Το Αγιωργίτικο του Κτήματος Σκούρα ζυμώνεται και εκχυλίζεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, κατόπιν παλαιώνει σε γαλλικά barriques για 12 μήνες και τέλος στη φιάλη για άλλους 6 μήνες.

Όντας βέβαια η μία από τις δύο πιο διαδεδομένες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες, το Αγιωργίτικο δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς κυριαρχεί στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νεμέας, όπου βρίσκονται και οι αμπελώνες στη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, σε υψόμετρο από 450 ως 1000 περίπου μέτρα. Το Κτήμα Σκούρα βρίσκεται στο χωριό Μαλαδένρι στην Αργολίδα, μια περιοχή που το κρασί καλλιεργείται εδώ και χιλιετίες. Εκεί η παράδοση συναντιέται με τις σύγχρονες τεχνικές για να δημιουργήσουν αυτό το σπουδαίο κρασί που ζυμώνεται και εκχυλίζεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, κατόπιν παλαιώνει σε γαλλικά barriques για 12 μήνες και τέλος στη φιάλη για άλλους 6 μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι το Νεμέα ΠΟΠ 100% Αγιωργίτικο, μια διαχρονική επιτυχία του Κτήματος Σκούρα και εν γένει του ελληνικού αμπελώνα, καθώς στην λιανική τιμή των περίπου 10 ευρώ προσφέρει μια εξαιρετική σχέση ποιότητας / τιμής και είναι άκρως ανταγωνιστικό οικονομικά, χωρίς να συμβιβάζει σε τίποτα την ποιότητα. Είναι ένα πολύ ισορροπημένο που θα συνοδέψει όχι μόνο το Πασχαλινό τραπέζι αλλά και το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου, ακόμα και την περίοδο της Σαρακοστής, αφού δεν συνοδεύει μόνο τα κρέατα αλλά και όλα τα κοκκινιστά φαγητά, τις σούπες, τις σαλάτες, τις φασολάδες και τις φακές, ακόμα και τα κοκκινιστά θαλασσινά.

Πίνεται ελαφρώς δροσερό στους 16 -18º και σερβίρεται σε original ποτήρι κρασιού με αρκετό χώρο, για να βγάλει τα αρώματά του.

Και το Πάσχα, εάν δεν φτιάξετε αρνάκι στη σούβλα ή κατσικάκι στο φούρνο με αγγινάρες, ούτε κοκορέτσι, γαρδούμπα και σπληνάντερο, αλλά προτιμήσετε να ρίξετε τα κρέατα στη σχάρα, στα κάρβουνα και το ηλεκτρικό γκριλ, ακόμα και αν μαγαρίσετε την άγια μέρα με το οθνείον μπάρμπεκιου, και εκεί το Κτήμα Σκούρα Νεμέα ΠΟΠ 100% Αγιωργίτικο είναι ιδανικό συντρόφευμα. Και αν όλα αυτά σας αφήνουν απλά αδιάφορους, ή και σας απωθούν, περάστε την ημέρα με ένα ποτήρι Σκούρα, και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Το Αγιωργίτικο πάει και με τα φαγητά χωρίς ζωική πρωτεΐνη, και ασφαλώς το απολαμβάνετε και μόνο του, χωρίς υπερβολή.

Θα το βρείτε εύκολα σε όλα τα καταστήματα και ηλεκτρονικά, αλλά βέβαια ακόμα καλύτερα εάν περάσετε στη διαδρομή σας από το πολύ φροντισμένο Κτήμα Σκούρα για να γεμίσετε μία καλαίσθητη ξύλινη  κασετίνα, που θα εκτιμηθεί και ιδιαίτερα ως δώρο, ιδίως εάν είστε καλεσμένοι για το τριήμερο. Άλλωστε πρόκειται για ένα φροντισμένο και φιλόξενο κτήμα, που αξίζει την επίσκεψη, και αν η διαδρομή σας είναι προς Πελοπόννησο, τότε είναι υποχρεωτική η στάση. Καλύτερα να τηλεφωνήσετε προηγουμένως.

Μάλιστα, το Αγιωργίτικο Κτήμα Σκούρα, μπορεί κάποιος να το βρει και στο εξωτερικό, αλλά κάτω από την ονομασία Saint George (φωτογραφία δεξιά).

Αν είστε στο εξωτερικό, το Κτήμα Σκούρα Νεμέα ΠΟΠ 100% Αγιωργίτικο εξάγεται και θα το βρείτε και για το Πάσχα της ομογένειας, σε ορισμένες περιπτώσεις με την ίδια χαρακτηριστική ετικέτα, αλλά με την ονομασία Saint George.

Το κρασί πίνεται φρέσκο και επιδέχεται παλαίωση μέχρι  2-3 ετών, αλλά κατά καιρούς που έχω πιει και παλαιότερα δεν είχε κανένα πρόβλημα. Πίνεται ελαφρώς δροσερό στους 16 -18º (φυλάξτε το σε σκιερό μέρος και αν χρειάζεται βάλτε το λίγο στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα). Για το σερβίρισμα, όπως και για κάθε κρασί, είναι καλύτερο να έχετε ποτήρια κρασιού με αρκετό χώρο για να βγάλει τα αρώματά του – τα παραδοσιακά κρασοπότηρα είναι πρακτικά αλλά θα περιορίσουν κάτι (ίσως και πολύ) από την απόλαυσή σας. Δώστε στο κρασί σας ένα ποτήρι με χώρο να ανθίσει.

Σε κάθε περίπτωση αντισταθείτε στον πειρασμό να το ρίξετε στην παράδοση με την κακή έννοια και να πάρετε για τέτοια γιορτινή μέρα κάποιο αμφιβόλου ποιότητας και αγνώστου προέλευσης «παρεΐστικο» κρασί, που θα εξολοθρεύσει τα εδέσματα που με τόσο κόπο και έξοδα έχετε ετοιμάσει. Σωστά σεβιρισμένο το 100 % Αγιωργήτικο ΠΟΠ Νεμέα του Κτήματος Σκούρα θα λαμπρύνει και θα αναδείξει το τραπέζι σας και στην πολύ λογική τιμή του θα αποδειχθεί μάλλον οικονομικό για αυτό που προσφέρει.

Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε κάτι πιο premium, τότε και πάλι οι επόμενες ετικέτες από 100% Αγιωργίτικο του Σκούρα είναι έτοιμες να σας πάνε στο επόμενο επίπεδο.

 

Διαβάστε ακόμα: Στο Οινόραμα ανακαλύψαμε τα διαμαντάκια που θα πίνουμε όλη τη χρονιά

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top