Το λευκό σμόκιν προσφέρονται για μία εξαιρετική επίσημη εμφάνιση. Όταν το φορέσεις δύσκολα θα το απορρίψεις.

Ύφασμα & Σακάκι

Το White Smoking Jacket είναι ίσως το ωραιότερο ένδυμα για όσους παντρεύονται τους θερινούς μήνες! Παρ’ όλο που οι περισσότεροι άνδρες φοβούνται το λευκό χρώμα, το λευκό σμόκιν για κάποιο μαγικό λόγο όταν το φορέσουν δύσκολα το απορρίπτουν.

Όπως το μαύρο, έτσι και το λευκό σμόκιν προσφέρονται για μία εξαιρετική, επίσημη εμφάνιση. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα δύο χρώματα αποτελούν τη βάση εδώ και δύο αιώνες για το επίσημο ένδυμα.  Βέβαια το σακάκι στην πραγματικότητα δεν είναι Λευκό αλλά σπασμένο λευκό έως και ιβουάρ (το χρώμα του ελεφαντόδοντου).  Τα επίσημα αυτά σακάκια ράβονται σε μαλλί ή σε μαλλί με μοχέρ και επειδή με τη χρήση αναγκαστικά θα κιτρινίσουν, οι υφαντουργοί αποφεύγουν τη βαφή τους σε κατάλευκη έκδοση.

Στο πουκάμισο σμόκιν έχουμε μπλαστρόνι με τα καθιερωμένα τέσσερα μαύρα ξενόκουμπα, ώστε να ενισχύσουμε την αντίθεση άσπρο-μαύρο και να παίζουμε με το ρετρό στοιχείο.

Κατάλευκο σμόκιν μπορεί να βρει κανείς σε λινό ή βαμβάκι ωστόσο αυτά δεν είναι τα ιδανικά υφάσματα για επίσημο ένδυμα. Εάν κάποιος επιθυμεί την πιο λευκή εκδοχή θα πρέπει να στραφεί σε μεταξωτό ύφασμα Shuntung ή Dupioni, αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ανομοιόμορφη υφή του. Το λευκό σακάκι όταν συνδυαστεί με μαύρο παντελόνι εκπέμπει αρχοντιά και στυλ. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου το παντελόνι ενώ είναι πιο σκούρο από το σακάκι, τα βλέμματα θα παραμείνουν στο πρόσωπο που είναι και το επιθυμητό, στο επίσημο ένδυμα.

Το Λευκό Σμόκιν, όταν φορεθεί το καλοκαίρι είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από το μαύρο Tuxedo σακάκι.

Παραδόξως το επίσημο λευκό σμόκιν δεν είναι απαραίτητα καλοκαιρινό μπορεί να φορεθεί άνετα και το χειμώνα, αλλά το σίγουρο είναι ότι σε θερινούς μήνες είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από το μαύρο Tuxedo σακάκι. Παραδοσιακά ράβεται με πόντα σταυρωτή (το πέτο του σταυρωτού) ή με γιακά σμόκιν, στα αγγλικά Shawl Collar. Μπορεί να είναι μονόπετο με ένα κουμπί ή σταυρωτό. Το πιο διάσημο λευκό σμόκιν σταυρωτό σακάκι και με στρογγυλό γιακά είναι βεβαίως το σακάκι του Humphrey Bogart στην ταινία Casablanca.

Το μαντήλι είναι από εξαιρετικά φίνο βαμβάκι. Το παπιγιόν είναι μεταξωτό σ’ ένα μοναδικό ρετρό σχέδιο, φαρδύ και εντελώς αφοδράριστο.

Το σμόκιν σακάκι είναι αυτό που λέει η λέξη στα Αγγλικά δηλαδή ένα σακάκι καπνίσματος (Smoking Jacket).  Ιστορικά έχει ρίζες από τη Βικτωριανή εποχή και φοριόταν κατά τη διάρκεια που απολάμβαναν το κάπνισμα πούρου ή πίπας τα μέλη των Ανδρικών Κλαμπ της Αγγλίας.

«Γράφει» υπέροχα στις γαμπριάτικες φωτογραφίες, ιδιαίτερα στις ασπρόμαυρες.

Η αρχική έμπνευση του συγκεκριμένου γιακά ήταν να προστατέψει από τις στάχτες ή τον καπνό που θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν στα άλλα δύο σχήματα πέτου που έχουν περισσότερες γωνίες.  Ήταν επίσης ένας πιο χαλαρός γιακάς, λιγότερο επίσημος, που προσομοίαζε σε ρόμπα. Ο Fred Astaire, λάτρης της άνεσης με επίσημο ένδυμα, θάφτηκε με αντίστοιχο σακάκι. Αυτή η χαλαρότητα του πέτου, σε πιο σύγχρονες εποχές το έκανε ιδανικό επίσημο ένδυμα για τις θερινές εποχές που όλα χαλαρώνουν.

Σήμερα και ιδιαίτερα στη χώρα μας, το ίδιο λευκό σμόκιν θα ήταν ιδανικό ως γαμπριάτικο: Ανοιχτόχρωμο και χαλαρό αλλά άκρως επίσημο και -γιατί όχι- ρετρό. Ιδανικό για όλους τους άντρες, μελαχρινούς ή ξανθούς, με σκούρα ή και ανοιχτή επιδερμίδα. Τέλος είναι ιδανικό και για τις γαμπριάτικες φωτογραφίες και ιδιαίτερα για τις ασπρόμαυρες.

Το ύφασμα του σακακιού μας είναι μαλλί με Μοχέρ, για να είναι δροσερό και να μην τσαλακώνει.  Επίσης είναι αρκετά λευκό για να δίνει φωτεινότητα και να μην κιτρινίζει παραπάνω από αυτό που πρέπει.

Απολαύστε το κοντράστ.

Πρόταση σε άσπρο – μαύρο

Σακάκι: μονόπετο με ένα κουμπί ντυμένο με το ίδιο ύφασμα, με φαρδύ πέτο στρογγυλό και σε σχήμα «μπανάνας» για να δίνει ρετρό αισθητική και να παραπέμπει στις υπέροχες εποχές κομψότητας. Σε αντίθεση με την εποχή εκείνη οι ώμοι είναι χαμηλοί χωρίς υποστήριξη βάτας και με ναπολιτάνικη μανικοκόληση για να είναι άνετο και λιγότερο επίσημο, δηλαδή πιο σημερινό. Οι τσέπες είναι φιλέτα χωρίς καπάκια και λοξές ώστε να δίνουν μία νότα διαφορετικότητας.

Κάτι ήξερε ο Μπόγκι: To σακάκι του Humphrey Bogart  στην ταινία Casablanca.

Αξεσουάρ: Το παπιγιόν είναι μεταξωτό σ’ ένα μοναδικό ρετρό σχέδιο, φαρδύ και εντελώς αφοδράριστο, για να δώσει αίσθηση ελευθερίας (σαν φουλάρι) και να συμπληρώνει το στρογγυλό γιακά του σακακιού. Στο πουκάμισο σμόκιν έχουμε πικέ μπλαστρόνι με τα καθιερωμένα τέσσερα μαύρα ξενόκουμπα, ώστε να ενισχύσουμε την αντίθεση άσπρο-μαύρο και να παίζουμε με το ρετρό στοιχείο.  Το μαντήλι μας είναι από εξαιρετικά φίνο βαμβάκι (όχι λινό) για να μπορεί να φορεθεί με τις μύτες έξω και να μην φαίνεται στημένο.

Το Bespoke Athens αντικατέστησε το μαύρο παντελόνι με ένα γκρι θαλασσί δίνοντας ένα πιο καλοκαιρινό ανάλαφρο τόνο.

Καλοκαιρινή φινέτσα: H εναλλακτική μας πρότση με γαλάζιο παντελόνι. (Φωτό: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης).

Εναλλακτική Αντίθεση

Στο Bespoke Athens δοκιμάσαμε έναν εναλλακτικό συνδυασμό με έμπνευση από τα ελληνικά χρώματα.  Αντικαταστήσαμε το μαύρο παντελόνι με ένα γκρι – θαλασσί (βλ. παραπάνω εικόνα), ώστε να δώσουμε ένα πιο καλοκαιρινό, ανάλαφρο τόνο. Συνδυάσαμε το παντελόνι με ένα αδιόρατα θαλασσί ριγέ πουκάμισο, ώστε να σβήνει η αντίθεση όμορφα με το σακάκι. Αφαιρέσαμε τα ξενόκουμπα και το ράψαμε με κρυφή πατιλέτα που όμως καταλήγει σε ένα λευκό κολάρο ώστε να παραμένει επίσημο. Το παιχνίδι με το μπλε ενισχύεται από ένα έντονο μπλε παπιγιόν και βουάλ βαμβακερό μαντήλι, δίνοντας ένταση στο σύνολο.

Τα υφάσματα (σακάκι και παντελόνι) είναι απο 100% μαλλί για να δένουν πιο «ήρεμα» (στο μοχέρ ή αντίθεση θα ήταν εντονότερη).  Τέλος αλλάξαμε το στυλ του σακακιού: είναι πιο αυστηρό στους ώμους, οι τσέπες ίσιες και το στρογγυλό πέτο σε σχήμα “Bib Shawl” για να είναι πιο φίνο και ιδιαίτερο. Στην εναλλακτική μς πρόταση το χρώμα κάνει το ένδυμα πιο ανάλαφρο και το κόψιμο του σακακιού πιο επίσημο.  Διότι εν τέλει το λευκό σμόκιν έχει μία αριστοκρατική γοητεία αλλά και ευελιξία για μοντέρνους συνδυασμούς.

Ελληνικό χρώμα με παιχνίδι σε λευκό και μπλε. (Φωτό: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης).

Tip: Είναι υπέροχο και με ανοιχτό γκρί παντελόνι.

Extra Tip: μπορείτε να το συνδυάσετε και με γιλέκο, ασορτί με το παντελόνι. Με το γιλέκο μπορούμε να αποφύγουμε το ζωνάρι και τις τιράντες που επιβάλει το πρωτόκολλο και να ενισχύσουμε την ασπρόμαυρη -ή άλλη- αντίθεση.

 

Get the Look:

Πρόταση: Άσπρο-Μαύρο (Ύφασμα Ιταλίας 70% Μαλλί, 30% Μοχέρ, 230gr)

– Σακάκι: Bespoke Service 100% Hand Made: €3.500.
– Παντελόνι: Bespoke Service: €650.
– Πουκάμισο: Bespoke Athens Bespoke Service – 100% Βαμβάκι: €400.
– Ξενόκουμπα Πουκαμίσου: (4 τεμάχια): €150.
– Παπιγιόν: Μεταξωτό €120.
– Μαντήλι: 100% Υπερφίνο Βαμβάκι €75.

Πρόταση: Άσπρο-Μπλε (Ύφασμα Ιταλίας 100% Μαλλί 260gr για το σακάκι και το παντελόνι)

– Σακάκι: Made to Measure Service: €1.100.
– Παντελόνι: Made to Measure Service: €500.
– Πουκάμισο: Bespoke Athens Made to Measure Service – 100% Βαμβάκι: €190.
– Παπιγιόν: Μεταξωτό €150.
– Μαντήλι: 100%  Βουάλ Βαμβάκι €75.

 

//Bespoke Athens, Αναγνωστοπούλου 15-17 Κολωνάκι.
Τ:210-3645518
Ε: [email protected]

Διαβάστε ακόμα: Το λουκ του μήνα – η βρετανική φινέτσα του πρενς ντε γκαλ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top